Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK Halka Kredi Veriyor Mu?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK Halka Kredi Veriyor Mu? BDDK ihtiyaç, konut, araç kredisi verir mi? BDDK nedir? BDDK'nın görevi nedir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.
Kredi nedir? Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK kredi veriyor mu? Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK halka kredi verir mi? BDDK’nın görevleri nelerdir? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.
Kredi Nedir? Ne İşe Yarar? Neden Kredi Çekilir?
Kredi ekonomide birer aktör olan işverenler ve hane halklarının çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak üzere belirli faiz oranları altında bankalar tarafından sağlanan finansman yani paradır. Kredi sistemi gerek üreticilerin, işverenlerin gerekse hane halkının yani vatandaşların nakit ihtiyacını, finansman gereksinimini karşılamak ihtiyacından doğmuştur. Kredi sisteminin temelinde devletin ya da özel girişimin kurmuş olduğu bankalar yer almaktadır. Bankalar çeşitli ihtiyaçları için nakit gereksinimi olan gerçek veya tüzel kişilere bu nakdi belirli bir faiz oranı hesaplamasıyla geri ödenmek kaydıyla ödünç vermektedir. Bu ödünç kısaca kredi olarak nitelendirilmektedir. Faiz oranının sınırları ülkelerin Merkez Bankaları tarafından politika gereği belirlenmektedir. Ancak piyasadaki nakit ihtiyacı yani paranın ne düzeyde talep edildiğine bağlı olarak piyasa tarafından da belirlenebilmektedir.
İşverenler genel olarak yatırım yapmak, mal alımı yapmak, ödemelerini gerçekleştirmek sebepleriyle kredi talep etmektedirler. Hane halkı yani vatandaşlar ise ödemelerini gerçekleştirebilmek, konut sahibi olabilmek, iş ya da binek maksadıyla araç sahibi olabilmek gibi sebeplerle krediye ihtiyaç duyabilmektedirler.
Kimler Kredi Verebilir? Kredi Puanı Nedir? Kimlere Kredi Verilir?
Kredi verme yetkisine sahip en temel birimler bankalardır. Bankaların en önemli misyonlarından biri olan piyasada paranın dolaşımını sağlama fonksiyonu en temel haliyle kredi sistemi sayesinde sağlanmaktadır. Bankalar hesaplarına para yatıran müşterilerinden toplamış olduğu fonları kredi talep eden işverenlere ya da vatandaşlara aktarır. Bu aktarım sayesinde de faiz oranları kadar kazanım elde eder. Bankacılık sisteminin en önemli faydası piyasada hareket eden para miktarının kayıtlı şekilde izlenmesini sağlamaktır. Ne oranda paranın tasarruf edilerek bankalarda bulunduğu, bunun ne kadarının finansman ihtiyacı olanlara aktarıldığı bu kayıtlar sayesinde net bir şekilde görülebilmektedir.
Bankalar müşterilerine ya da kredi çekimi ile birlikte müşterisi olacak olan gerçek ya da tüzel kişilere kredi verirken baktığı en temel gösterge kredi puanıdır. Findeks kredi notu sisteminden yapılan kontrolde kredi talep eden kişinin kredi, kredi kartı, geri ödeme, gelir düzeyi gibi özellikleri dikkate alınarak yapılan puanlamaya göre kredi verilmesine, talep edilen kredi miktarının bir kısmının verilmesine ya da kredi verilmemesine karar verilmektedir. Bunun yanında bankalar hane gelirini de dikkate alarak vatandaşlara verecekleri kredilere karar verebilmektedirler. Halen kefil istemek gibi sistemle kredi veren bankalar da mevcuttur. Kefil, asıl borçlunun kredi borcunu ödeyememesi durumunda borcun isteneceği kişidir ve borçtan aynı asıl borçlu gibi sorumlu olmaktadır. Bununla birlikte bankalar kredi verirken özellikle konut kredisi ya da işverenlere verilen kredilerde taşınmaz mallara ipotek koyarak kredi verebilmektedir. Böylece kredinin geri ödenememesi durumunda bu taşınmazlar banka tarafından satılarak elde edilen nakitten borcun tahsilatı yapılabilmektedir.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK Nedir? Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK’nın Görevleri Nelerdir?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK piyasada bulunan ve yukarıda anlattığımız sistemin ana bileşenleri olan bankaların, bankacılık mevzuatına uygun iş ve işlemler yapıp yapmadığının denetimi ve bu iş ve işlemlerin gerçekleştirileceği usul ve esasların düzenlenmesi ile görevli olan bir üst kuruldur. Düzenleyici ve denetleyici rolü bulunan bir üst kurul olan BDDK bu görevlerini kariyer meslek mensubu personeli eliyle gerçekleştirmektedir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK denetimlerini Bankalar Yeminli Murakıpları ile düzenlemeye dair görevlerini ise Bankacılık Uzmanları ile gerçekleştirmektedir. Kurumun karar mercii olan kurul ise tüm bu süreçlerin yürütümünü sağlamaktadır.
Düzenleyici ve Denetleyici Üst Kurul ne demektir? Düzenleyici ve denetleyici üst kurullara dair bilgiler edinmek için aşağıda yer alan yönlendirme ile ilgili çalışmamıza erişebilirsiniz;
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK Kredi Verir Mi? BDDK Halka ve İşverenlere Kredi Veriyor Mu?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK yukarıda da belirttiğimiz üzere bankacılık piyasasının doğru işlemesini sağlayacak düzenlemeleri yapmak ile iş ve işlemlerin mevzuata uygun olup olmadığının denetimini sağlamak ile sorumludur. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK’nın kredi vermek, finansman sağlamak gibi bir rolu ve görevi bulunmamaktadır.
Bizlere sorularınızı sormak ve gelişmelerden anlık olarak haberdar olmak için Instagram ve Twitter hesaplarımız ile Telegram kanalımıza simgelere dokunarak ulaşabilir, takip edebilirsiniz!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK’ya dair sorularınızı sormak ve bilgiler almak için FORUM sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.