Başkomiser Maaşları Ne Kadar?
Başkomiser Maaşları Ne Kadar? Başkomiser Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri EGM Başkomiser Maaşı Ne Kadara Yükseldi?
Emniyet genel müdürlüğü bünyesinde yer alan başkomiserlerin aldıkları ücret merak edilmektedir. Biz de sizlere bu yazımızda başkomiser maaşları ne kadar sorusunu ve aklınıza takılan birçok soruyu cevapladık.
Türkiye’de devlet memuru olmak isteyen binlerce kişi bulunmaktadır. Özellikle de ekonomik koşullar olumsuz seyrederken pek çok kişi kendini devlet memuru olarak güvende hissetmek istemektedir. İşsizliğin büyük bir sorun olduğu Türkiye’de devlete yapılan tüm alımlar dikkatlice takip edilmektedir. Son yıllarda devlete en çok polis alımı yapılmaktadır. İçişleri Bakanlığı bünyesinde Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) çatısı altında istihdam edilen polislerin çalışma şartları, maaşları merak konusudur. Ancak polis deyip geçmemek gerek. Polislerin unvanları, kıdemleri, rütbeleri farklılık gösterebilir. Özellikle de Behzat Ç. gibi diziler ve pek çok film sonrasında başkomiserlik mesleği ilgi odağı olmuştur. Peki başkomiser maaşları ne kadar? Başkomiser ne iş yapar? Çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıl?
Başkomiser Nedir? Ne Yapar? Nasıl Olunur?
Başkomiser Nedir? Ne Demek? Başkomiser Kimdir?
Komiser Fransızca kökenli bir sözcüktür. Orijinal hali ‘commissaire’ şeklindedir. Güvenlik, emniyet teşkilatının içinde görev yapan, görev yaptığı yer olan il ve ilçelerdeki asayiş işlerini yöneten rütbeli polis memurudur. Devlet bünyesinde istihdam edilirler.
Emniyette Başkomiser Rütbe Sıralaması
Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde hiyerarşi bulunur. Bu hiyerarşi içerisinde yer alan rütbeler ile kurum yönetilmektedir. Emir-komuta zinciri içerisinde pek çok rütbe bulunmaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğünde yer alan rütbeler ve bu sıralamada başkomiserin yeri şu şekildedir;
- Polis
- Başpolis Memuru
- Kıdemli Başpolis Memuru
- Komiser Yardımcısı
- Komiser
- Başkomiser
- Emniyet Amiri
- 4. Sınıf Emniyet Müdürü
- 3. Sınıf Emniyet Müdürü
- 2. Sınıf Emniyet Müdürü
- 1. Sınıf Emniyet Müdürü
- 1. Sınıf Emniyet Müdürü
- Sınıf Üstü Emniyet Müdürü
Başkomiser Ne İş Yapar?
Bu rütbede çalışan emniyet görevlilerin pek çok görev ve sorumluluğu bulunmaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yurt genelinde 81 ilde ve yüzlerce ilçede yapılanması bulunur. Ayrıca yurt dışı görev ve misyonları da vardır. Bu yapılanma içerisinde binlerce personel görev yapar. Tüm bu görevliler arasında başkomiser oldukça kritik bir konumdadır. Yönetici konumundadır. Bu nedenle yaptıkları işler, görevleri, sorumlulukları oldukça fazladır. Ancak genel hatları ile başkomiser görevlerini şu şekilde özetlemek mümkündür;
- Başkomiser görev yaptığı yerde görev ve sorumluluk üstlenir.
- Kurumun ve altındaki personelin düzenli çalışmasını sağlar.
- Çalıştığı karakol ve şubedeki işlemleri yürütür.
- Araç ve ekipman temini ile, görev alanının güvenliğinden sorumludur.
- Çalıştığı karakolun bütçesini hazırlayabilir.
- Giderlerini listeler.
- Üst rütbedeki personelden emir ve talimatlar alır.
- Altındaki personeli görevlendirir ve yönetir.
- Üst ve alt rütbedeki personel arasında köprü görevi görür.
- Emir-komuta zincirinin sürmesini sağlar.
Başkomiser Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri
Emniyet Genel Müdürlüğünde görev yapan her personelin çalışma şartları ve çalışma saatleri son derece zorludur. Personeller zorunlu tayinler nedeniyle ülkeyi gezerek meslek hayatını sürdürür. Vatandaşın, kamunun güvenliğini sağlamak için her türlü tehdite karşı tedbir geliştirir. Her insanın kaçacağı yangın, deprem, saldırı, hırsızlık vb. olay yerlerine giderler. 7 gün 24 saat esasına göre görev yaparlar. İzinleri sürekli iptal edilir. Çocuklarından, ailelerinden uzak yaşarlar. Terör saldırılarına karşı her zaman tetikte olmaları gerekir. Çalışma saatleri de zorludur. Bazı personeller sabah 09.00 akşam 17.00 saatleri arasında görev yapabilmektedir. Bazıları da nöbet ve vardiya sistemine göre çalışır. Örneğin 12 saat çalışan personel 24 saat izinli olur. 24 saat çalışan personel 48 saat izinli olmaktadır.
Polis ve Bekçilerin Emekli Maaşları ve İkramiyeleri Ne Kadar?
Başkomiser Maaşları Ne Kadar?
Son yapılan düzenlemelerle Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki polislerin maaşları iyileştirilmiştir. Ancak polisler şartlarının daha da iyileştirilmesi gerektiğini söylemektedir. Bu talepleri konusunda da haksız sayılmazlar. Görev sırasında canlarını ortaya koyan, saldırıları göğüsleyen, terör örgütleri ile mücadele eden, aileleri de dahil olmak üzere her şeyden vazgeçen polislerin yaptığı işlerin karşılığını hangi maaş ödeyebilir? Şehit ve gazi olan binlerce polisi düşündüğünüzde hangi maaş bunun karşılığı olabilir? Bu açıdan baktığında polisleri maaşları ile yargılamak yanlış olur.
Polis maaşlarını etkileyen pek çok unsur bulunur. Personelin eğitim durumu, rütbesi, kıdem ve derecesi, hizmet yılı, aile ve çocuk durumu, sigorta ve BES kesintisi, görev yaptığı yer, görev tazminatı, operasyon ücreti polislerin aylıklarını etkilemektedir. Ayrıca toplu sözleşme kapsamında verilen maaş zammı ile enflasyon farkı da ücretleri her yıl düzenli olarak artırır. Bu kapsamda başkomiser maaşları ortalama 31 bin 850 TL’dir. Ancak diğer değişkenlere bağlı olarak başkomiser maaşı 25-31 bin TL arasında da değişebilmektedir.
Başkomiser nasıl olunur?
Polis Meslek ve Eğitim Merkezi ile Polis Meslek Yüksekokulunu bitiren polis memurları, 2 yıl içinde komiser yardımcılığı sınavına girmeye hak kazanır. Ayrıca, Başkomiser olmak için Polis Akademisi’nin bitirilmesi zorunludur.