Beslenme ve Diyetetik Nedir? Ne İş Yapar?
Beslenme ve Diyetetik bölümü nedir? Mezunları ne iş yapar? İş olanakları nelerdir? Maaşları ne kadar? Bölüm mezunları yurt dışında çalışabilir mi?
Beslenme ve diyetetik nedir, ne iş yapar gibi sorularının cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz. Obezite ile mücadele kapsamında en çok görevi üstlenen kişilerden biri de diyetisyenlerdir. Sizlere bu yazıda diyetisyenlik hakkında genel bilgiler hazırladık.
Beslenme ve Diyetetik Nedir? Ne İş Yapar? Devlette ve Özelde İş İmkânı Nedir?
Beslenme ve Diyetetik, besinlerin nasıl tüketilmesi gerektiği ve iyi diyet seçimleri ile nasıl daha sağlıklı kalınacağı konusunda çalışmalar yapan bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı hem sağlık hem de endüstri ile yakından ilgilidir. Yine sağlıkta ve hastalık durumunda diyetin uygulanması, besinlerin hazırlanması ve besin alımı üzerine bilimsel çalışmalar Beslenme ve diyetetik bilim dalı tarafından yapılmaktadır. Beslenme ve Diyetetik bölümü ise ülkemizde pek çok üniversitede yer alan ve özellikle son yıllarda yükselişe geçen bir programdır.
Beslenme ve Diyetetik bölümünü tercih etmek isteyen bireylerin belli başlı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bunların başında da biyoloji, mikrobiyoloji ve besin bilimi gibi doğa bilimlerine meraklı olmak yer almaktadır. Ayrıca sabırlı ve iletişim gücü yüksek olmak da, bu bölümün gerektirdiği özellikler arasında yer almaktadır. Peki, Beslenme ve Diyetetik bölümünü tercih edeceklerin bilmeleri gereken diğer detaylar nelerdir?
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Hakkında Genel Bilgiler
Beslenme ve Diyetetik bölümü 4 yıllık lisans eğitimini kapsayan bir programdır. Bu bölümde verilen eğitim süresince teorik ve pratik sınavlar yapılmaktadır. Ayrıca öğrenciler bir yıllarını “intern” yani stajyer olarak değerlendirmektedir. Mezunlarına “Diyetisyen” unvan verilen bölümde görülen derslerin başında ise; temel kimya, biyoloji, fizik, psikoloji ve beslenme biyokimyası dersleri yer almaktadır. Ancak bunların yanı sıra öğrenciler; fizyoloji, kişisel ve toplumsal sağlık, aile planlaması ve kurum beslenmesi gibi dersler de almaktadır.
Beslenme ve Diyetetik öğrencileri, eğitimleri sırasında üçüncü yılın sonunda sağlık ocakları ya da ana-çocuk sağlığı merkezlerinde staj yapmaktadır. Bu staj 6 hafta kadar sürmektedir. Yine son sınıfa gelindiğinde ise bir yıl süreli hastane ve kurumlarda beslenme stajı yapılmaktadır.
Bunların yanı sıra Beslenme ve Diyetetik bölümü ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de, hangi puan türü ile öğrenci kabul ettiğidir. Bu doğrultuda bölüme kabul edilmek için TYT ve AYT sınavlarına girilmeli, matematik ve fen bilimleri soruları çözülmelidir.
Beslenme ve Diyetetik Mezunları Ne İş Yapar?
Bölümden mezun olarak diyetisyen unvanı ile göreve başlayan kişiler, çalıştıkları kurumda pek çok görevi üstlenebilirler. Bu görevleri şöyle sıralayabiliriz:
- Besinler ile ilgili verileri araştırıp değişimleri gözlemler.
- Yaşa, cinsiyete ve yapılan işe göre alınması gereken besinlerden zincir oluşturur ve buna göre haftalık besin listesi hazırlar.
- Yanlış beslenme alışkanlıklarını irdeleyerek kişileri bilgilendirir.
- Besinleri gruplandırır ve diyet programları hazırlar.
- Hastalıkları önlemek ve hastalıklardan kurtulmak adına diyet listeleri geliştirir.
Beslenme ve Diyetetik İş İmkânları Nelerdir?
Beslenme ve Diyetetik bölümü iş imkânları oldukça geniştir. Mezunlar, hem kamuda hem de özel sektörde iş bulabilmektedir. Bu doğrultuda yataklı ve yataksız tedavi kurumlarında, aile sağlığı merkezlerinde, zayıflama merkezlerinde, huzurevlerinde, kreşler de çalışabilirler. Ancak iş imkânları bunlar ile sınırlı değildir. Oteller, yemek fabrikaları, besin kontrol laboratuvarları, besin pazarlama hizmetleri ve uluslararası kuruluşlar, mezunların çalışma imkânı bulunan diğer alanlardır.
Tüm bunların yanı sıra Beslenme ve Diyetetik maaşları ise kamuda 5 bin-5.700 TL civarındadır. Yine bu rakamlar özel sektörde 7 bin TL’ye kadar varabilmektedir. Ayrıca yurt dışında çalışmayı düşünenlerin kazanacakları miktarlar çok daha yüksek olacaktır. Bunun haricinde kendi kliniğinizi açıp danışan topladığınızda ve alanınızda isim yaptığınızda daha iyi kazanmanız da mümkündür.
Aklınızda Bulunsun
Obezite ile mücadele Türkiye’de önemi son dönemde fark edilen bir konu insanlar diyetisyen kontrolünde zayıflamak amacıyla para harcamanın normal bir şey olduğuna yeni yeni alışıyor. Önümüzdeki yıllarda beslenme ve diyetetik alanında çalışanların bir çok kurumda çalışması veya kendi kliniğini açıp danışan bulabilmesi olası görünüyor. Mesleğin size getireceği baskı ise sürekli fit ve sağlıklı kalma gerekliliğidir. Unutmayın kimse kilolu veya çok zayıf birinden beslenme önerisi almak istemeyecektir.
Diyetisyenlik te okuduğun üniversite önemli mi ve de gelecekte ki işsizliği çok diyorlar bilgi alabilir miyim .