Bilgisayar İşletmeni Maaşları 2023 Ne Kadar?
Bilgisayar İşletmeni Maaşları 2023 Ne Kadar? Bilgisayar İşletmeni Nedir? Kimdir? Bilgisayar İşletmeni Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir? Bilgisayar İşletmeni Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023 Devlette ve özel sektörde bilgisayar işletmeni maaşı 2023 ne kadar?
Teknolojinin gelişmesi, internetin bulunması ve yaygınlaşması, akıllı cihazların artması yeni meslekleri de hayatımıza getirdi. Bilgisayar, telefon, internet, bulut sistemleri, iletişim teknolojileri vb. konularda çalışan meslek gruplarının değeri arttı. Son yıllarda özel sektörde ve devlette yayımlanan iş ilanlarının büyük bir çoğunluğu bilişim, teknoloji ve teknik alanlarında gerçekleşti. İlanlarda en sık yer alan kadroların başında ise ‘Bilgisayar işletmeni’ kadrosu yer aldı. Bilgisayar ile ilgili olduğu tahmin edilen mesleğin tam olarak ne anlama geldiği, bu meslekte çalışanların ne iş yaptığı ve ne kadar para kazandığı da merak konusu oldu. Peki bilgisayar işletmeni nedir? Kimdir? Ne iş yapar? Devlette ve özel sektörde bilgisayar işletmeni maaşları 2023 ne kadar? Bilgisayarla iç içe olan bu personeller ne kadar maaş alır?
Bilgisayar Öğretmeni Maaşları Ne Kadar?
Bilgisayar İşletmeni Nedir? Kimdir?
Bilgisayar aritmatik, mantık ve matematiksel işlemlerden oluşan bir işi, ayarlanan program ve talimat doğrultusunda gerçekleştiren veya sonuçlandıran teknolojik bir araç ve elektronik bir alettir. İşletmen kelimesi ise bilgisayar, telefon vb. teknik alet ve donanımlarla ilgilenen, bu aletleri işleten ve yöneten kişidir. Bir başka deyişle bu aletlerin operatörüdür. Bilgisayar işletmeni ise çalıştığı kurumdaki bilgisayarların bakımını, kontrolünü, düzenlemesini, güvenliğini, onarımını yapan kişidir. Meslekle ilgili ‘nedir?’ sorusu böyle cevaplanabilir. Bilgisayarlarda olması gereken tüm programları ve dosyaları yükler. Örneğin Word, Exel, PowerPoint gibi Office programlarını yükler ve kullanımını öğretir. Ayrıca bu personellerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onay verilmiş sertifikaları olması gerekir. Aksi takdirde devlet kurumlarına atamaları yapılmaz. Bu sertifikalar personellerin özel sektörde iş bulmasını da kolaylaştırır. Kısacası bilgisayar işletmen olmak için MEB onaylı sertifika sahibi olmanız gerekir.
<div></div>
Bilgisayar İşletmeni Ne İş Yapar? Görev Tanımı Nedir?
Bilgisayar işletmeni olarak çalışan personellerin pek çok görev ve sorumluluğu bulunur. İsminden de anlaşılacağı üzere personeller bilgisayarlarla ilgili her türlü işlem, iş, hata, sorun ve arıza gibi durumlarda görev yapar. İşte bilgisayar işletmeni görev tanımı;
Bilgisayar işletmenleri çalıştıkları kurumlarda bilgisayarlarla ilgili her türlü işlemi yerine getirir.
Bilgisayarların ve bilgisayara bağlı donanımların bakımlarını ve onarımlarını yapar.
Bilgisayarlarda kullanılacak otomasyon, Office programları, internet sayfaları ile ilgili kurumları yapar ve kullanımını öğretir.
Yazılı, basılı, dijital, fotoğraf dosyalarını dijital ortama geçirir ve kullanıma sunar.
Çalıştığı kurumun internet sitesini, sosyal medya sayfalarını yönetebilir, gereken teknik işlemleri yapabilir.
Bilgi-işlem alanındaki süreçleri yönetir. Örneğin personel otomasyon sistemini, giriş-çıkış otomasyon sistemlerini kurar ve yönetir.
Yaşanan arızaları giderir. Kendisine verilen görevleri yerine getirir.
<div></div>
Bilgisayar İşletmeni Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023
Personellerin özel sektörde de devlette de çalışma şartları oldukça iyidir. Bilgisayar işletmenleri teknik birimde görev alan personellerdir. Bu kapsamda kendilerine ait bir ofis, atolye veya çalışma ortamları bulunur. Her türlü teknolojik ve elektronik donanımlara erişimleri bulunur. Çalıştıkları kurumlardaki en alttan en üste tüm yönetici ve personellerle iletişim halinde olurlar ve saygı görürler. Her türlü teknik işlem yetkisine sahip oldukları için maaşları, özlük hakları ve statüleri yüksektir. İyi derecede maaş alırlar. Görevinde başarılı personeller primle veya ek ücretle ödüllendirilir. Personellerin çalışma saatleri devlette 08.00-17.00 saatleri arasında belirlenmiştir. Ayrıca personellerin öğle yemeği ve saat başı mola hakkı bulunur. Özel sektörde ise çalışma saatleri genellikle sabah 09.00 akşam 18.00 arasındadır. Ancak şunu belirtmek gerekir ki personellerin normal mesailerinden ziyade görevlerine göre çalışma saatleri belirlenir. Örneğin personeller işleri bitmediği sürece gece yarısına kadar çalışabilir. Ayrıca gün içerisinde yalnızca birkaç saat çalıştığı da mümkün olmaktadır.
<div></div>
Bilgisayar İşletmeni Maaşları 2023 Ne Kadar?
Personellere ödenen maaşlar devlette ve özel sektörde farklılık göstermektedir. Devlette maaşlar daha belirgin bir çizgide seyrederken özel sektörde en düşük maaş ile en yüksek ücret arasında uçurum vardır. Devlette personeller her yıl Ocak ve Temmuz aylarında toplu sözleşme kapsamında ücret zammından faydalanır. Ayrıca enflasyon farkı da aylıklara yansıtılır. Bunların yanı sıra Asgari Geçim İndirimi, aile ve çocuk yardımı, ek tazminatlar, çalışılan kurum ve bölgeden doğan farklar, döner sermayeden gelen ödemeler, hizmet süresine bağlı ek gelirler ücretleri etkilemektedir. Özel sektörde ise personellerin çalıştıkları kurum, deneyim ve başarı belirleyici olmaktadır. Bu kapsamda devlette bilgisayar işletmeni maaşları 2023 ortalama 16 bin TL civarındadır. Özel sektörde bilgisayar işletmeni maaşları 2023 ise en düşük 10 bin TL seviyelerinde en yüksek ise 20 bin TL ve üstünde seyretmektedir.
<div></div>
Devlette Bilgisayar İşletmeni Maaşları 2023
Devlette lisans mezunu olan ve bilgisayar işletmeni olarak çalışan personellerin aldıkları maaşlar merak konusudur. Çünkü Türkiye’de binlerce kişi bilgisayar işletmeni olmak istemektedir. Bu kapsamda devletteki iş olanakları ve maaş bilgisi merak edilir. Devlette personellere ödenen maaşları etkileyen unsurlar toplu sözleşme zammı, derece ve kıdem, çalışılan kurum, çalışılan bölge, asgari geçim indirimi, aile yardımı ve çocuk yardımı, ek tazminatlar, döner sermaye gelirleri gibi unsurlardır. Bu kapsamda personellerin aldıkları aylıkları ortalama bir şekilde inceledik. İşte devlette bilgisayar işletmeni maaşları 2023;
9/1 derecesinde göreve yeni atanan bilgisayar işletmeni maaşı 2023 16 bin 800 TL seviyesindedir.
NOT: Personelin evli olup olmadığı, eşinin çalışma durumu, çocuk sayısı, görev yeri, çalıştığı kurum, döner sermaye gelir vb. unsurlara göre bu ücretlerin artması ve azalması mümkündür.
<div></div>
Özel Sektörde Bilgisayar İşletmeni Maaşları 2023
Özel sektörde her mesleği icra eden deneyimsiz personele düşük ücret verilmektedir. Türkiye’de özel sektör ne yazık ki izlediği düşük maaş politikası nedeniyle kaliteli personeli yurt dışında çalışmaya itmektedir. Bu kapsamda özel sektörde deneyimsiz bilgisayar işletmeni genellikle asgari ücretle işe başlamaktadır. Personel deneyim kazandıkça ücreti artabilir. Özel sektörde bilgisayar işletmeni maaşı 2023 10 bin TL civarındadır. 5-10 yıl arasında deneyim kazanan, işinde başarılı ve yetenekli personeller ise ortalama 15 bin TL civarında maaş alır. Kendini geliştiren, kurumsal şirketlerde çalışan deneyimli personellerin maaşları ise 20 bin TL ve üstünde olabilmektedir. Bu noktada kazancı belirleyen en önemli unsurlar yabancı dil bilgisi, çalışılan firma, yetenekler ve deneyimdir.
SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET
Bilgisayar Teknik Servis Personeli Maaşları Ne Kadar?
Bilgisayar işletmeni kadrosuna kimler başvurabilir?
En az lise mezunu olmak. Bizim de vermiş olduğumuz Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) Onaylı Bilgisayar İşletmenliği sertifikası sahip olmak. KPSS’den 70 ve üzeri bir puan almak.
Arkadaşlar 15 yıllık memurum, bilgisayar işletmeniyim, iki çocuğum var, 1/3 derecem var 2020 temmuz maaşım 5710 lira.