Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Nedir? Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tanıtımı, Hakkında Bilgi
Bilgisayar mühendisliği bölümü nedir, neden var, bölümün avantajları ve dezavantajları nelerdir, bilgisayar mühendisliği iş imkanları nasıldır, bilgisayar mühendisliği okurken yapılması gerekenler ve bilgisayar mühendisliği tercih edecekler için gerekli nitelikler nelerdir gibi ve benzeri soruların cevaplarını aradığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
BÖLÜM NEDEN VAR, BÖLÜMÜN AMACI NEDİR?
Bilgisayar dediğimiz aygıtın bugün var olan haline gelmeden önceki süreçte ortaya çıkan bölüm farklı isimlerle eğitim vermekteyken teknolojinin gelişmesi, ilerlemesi ile birlikte bugün var olan halini almıştır ve muhtemelen ileride değişecektir de. Çok hızlı gelişen teknoloji alanına baktığımızda da bilgisayar mühendisliğinin var olma sebebinin yazılım, donanım, algoritma, bilgisayar ağları, veri tabanı gibi alanlarda araştırmalar ve çalışmalar yapmak ve bunların geliştirilmesini sağlamak ve bu çalışmaları yapacak uzmanlar, elemanlar yetiştirmek olduğunu söyleyebiliriz.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ DERSLERİ
Programlama ve alt dalları, donanım, algoritma, işletim sistemleri, bilgisayar ağları, bilişim sistemleri, grafik uygulamaları, web tasarımları gibi bilgisayar odaklı dersler bölümün genel ders hatlarını çizmekte iken; sayısal çözümleme, mantıksal tasarım, elektrik ve elektronik tabanlı okutulan derslerle fizik, matematik gibi temel bilim dersleri bölümün diğer derslerini oluşturmaktadır. Üniversitelerin olanaklarına bağlı olmakla beraber bu alanlarda dersler teorik olarak ve laboratuvar ortamında işlenmektedir. Bilgisayar mühendisliği bölümünde okutulan bilgisayar mühendisliği bölümü dersleri örneği için Orta Doğu Teknik Üniversitesi veya Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ders kataloğuna bakabilirsiniz, ODTÜ kataloğuna ulaşmak için TIKLAYINIZ, Gazi Üniversitesi kataloğuna ulaşmak için TIKLAYINIZ
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OKUYACAK BİREY İÇİN GEREKEN NİTELİKLER NELERDİR?
Bilgisayar mühendisliği okuyacak şahıs için gerekli niteliklerin başında derslerin içeriklerinden de anlaşılacağı üzere sayısal bir düşünme ve mantık gücü geliyor. Sistemli, analitik düşünme, yaratıcılık, mümkünse sınırları olmayan bir hayal gücü, bilgisayarın her alanına ilgi (sadece oyunlara vs değil), soyut düşünebilme kapasitesi gibi nitelikler gerekli olmakla birlikte bölümün ciddiyeti dikkate alınırsa disiplin ve sabır bölümü okuyacak adaylar için temelde gerekli nitelikler diyebiliriz. Ayrıca bilgisayar dili temelde İngilizce oluşturulduğu için yabancı dil öğrenmeye yatkınlık da gereklidir dersek yanlış olmayacaktır.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İŞ OLANAKLARI VE İŞ ALANLARI NELERDİR? BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ MEZUNLARI HANGİ UNVANI ALIR? BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ MEZUNLARI NE İŞ YAPAR?
Bilgisayar mühendisliği bölümünün var olmasını sağlayan bilgisayar artık hayatın her alanında olduğu için (hele ki akıllı telefonları da göz önünde bulundurursak) bu bölümden mezun olan bireyler oldukça geniş bir alanda iş imkanına sahiptirler. Devlette Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile birçok kurumda, bakanlıkta, kuruluşta iş bulabilirler. Özel sektörde ise kurumsal şirketler ve bankalar gibi büyük çapta firmalar ile bilgisayar üzerine üretim, araştırma, pazarlama yapan birçok büyük/küçük şirkette de çalışma olanağına sahiptirler. Çalışma alanları bölümü okuma döneminizde kendinizi geliştireceğiniz alana/alanlara da bağlı olmaktadır. Yazılım, tasarım, web, mekanik vb. alanlardan hangisine yöneleceğiniz sizin kariyerinizi ne yönde ilerleteceğinizi belirlemektedir fakat kabaca söylersek bilgisayar mühendisliğinden mezun olmuş birey kendini yeterince geliştirmişse iyi imkanlara sahip iş sahalarında hem yurtiçinde hem de yurtdışında çalışabilir. Ayrıca her lisans mezununun yapabileceği gibi akademik çalışmalar yapmak ve akademik personel olmak da bilgisayar mühendisliği mezunlarının tercihlerden birisi olabilir.
Bölümden mezun olduğunuz zaman bilgisayar mühendisi unvanı alırsınız. Bundan sonraki süreçte alacağınız unvanlar çalışma alanlarınıza göre değişkenlik gösterecektir. Web tasarımcısı, uzman, memur, akademisyen alabileceğiniz unvanlardan bazılarıdır.
Mühendisler Kamuda Nerelerde Çalışabilir? YAZIMIZA GÖZ ATMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Kamuda Bilgisayar Mühendisleri Ne İş Yapar? YAZIMIZA GÖZ ATMAK İÇİN TIKLAYINIZ
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ HANGİ PUAN TÜRÜ İLE TERCİH EDİLEBİLİR? BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAÇ YILDIR?
Bilgisayar mühendisliği bölümü yapılan son değişiklik ile birlikte yükseköğretim kurumları sınavı (YKS) ile adayların yerleştirilmesinin yapılmasını mümkün kılan puan türleri içinden SAY yani sayısal puan türü ile tercih edilebilmektedir. Bilgisayar mühendisliği 4 yıllık bir lisans programıdır fakat tercih edeceğiniz üniversitede hazırlık olmasına bağlı olarak (muhtemelen olacaktır) öğrenim süresi 5 yıla çıkabilmektedir.
TERCİHİNİ YAP EKİBİNİN YORUMU
Bizler Tercihini Yap sitesinin editörleri olarak sınava giren her adayın kendisi için en doğru olan bölümü seçmesini istiyoruz ve bu amaçla da bu bölüm rehberliği yazılarını dilimiz döndüğünce yazmaya çalışıyoruz. Burada yazdıklarımız tamamen kişisel deneyimlerimiz, insanlar ile veya onların hayatlarına dair yaşadıklarımız ve gördüklerimiz üzerinden elde edilen tecrübelere istinaden yapılan şahsi yorumlardır, amacımız bildiğimiz, gördüğümüz, duyduğumuz kadarıyla sizlere bir şeyleri anlatabilmektir. Bilgisayar mühendisliği bölümünü tercih edecek adayların sorabileceği bilgisayar mühendisliği nasıl bir bölümdür, bilgisayar mühendisliği okumak bana ne kazandırır ne kaybettirir, bilgisayar mühendisliği okurken neler yapmalıyım ve bunlar gibi soruların cevaplarını bulmaya çalıştığımız kısım aşağıdadır.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ SADECE OYUN OYNAMAYI SEVEREK TERCİH EDİLMEMELİ
Bu başlıkta anlatmak istediğimiz bilgisayar mühendisliği bölümünü ben oyun oynamayı seviyorum bu yüzden de bilgisayarı seviyorum yaklaşımıyla tercih etmemeniz önerisinde bulunmak. “Oyun oynamayı seven kişiler bölümde başarısız olur” gibi bir durum tabi ki söz konusu değil fakat sadece oyun oynamayı severek bu bilgisayar mühendisliğini tercih etmemelisiniz. Bölümde okutulan dersler ve bunların içeriği oyun oynama eylemine pek de benzememektedir. Oyun oynamak zamanla bir alışkanlığa hatta bağımlılık haline gelmiş bir alışkanlığa dönüşebilmektedir. Bilgisayar mühendisliğini kazandıktan sonra da sürekli oyun oynayarak vakit geçirmeniz durumunda bölümü okurken zorlanacağınızı belirtmemiz gerekiyor. Bölümde okurken sıkı bir disiplin ve konsantrasyon ile çalışmanız sizi başarıya götürecektir aksi halde kendinizi sadece diploma sahibi bir mühendislik mezunu olarak bulabilirsiniz. Bu yüzden bölüme girmeden sizi nelerin beklediğinin farkında olun.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ OKUMAK
Bilgisayar mühendisliği okumak hem oldukça zor hem de oldukça keyiflidir dersek tezat konuşmuş olmayız diye düşünüyoruz. Bu sizin özveriniz ile ve bu bölümde gerçekten olmayı isteyip istemediğinizle paralel bir ilişkidir. Fakat burada size belirtmek istediğimiz oldukça farklı bir durum. Dünya bir şekilde makineleşmeye, teknolojik anlamda gelişmeye devam ediyor ve bu makinelerin, teknolojik aygıtların en önemlisi sanıyoruz ki bilgisayar. Ülkemizin içinde bulunduğu şartları göz önünde bulundurur isek teknolojik açıdan bayağı geride kaldığımızı belirtmeye sanıyoruz ki gerek yok. Hayal satmaya çalışmak maksadıyla değil fakat bilgisayar mühendisliği bunu değiştirme gücüne sahip nadir, nadide bölümlerden bir tanesi. Bugün dünyayı değiştirme, büyük işler yapma fırsatına sahip olmuş kişiler ve firmalar bu yüzyıl içinde ağırlıklı olarak bilgisayar temelli işlerle bunu mümkün kıldılar. Bu yüzden bilgisayar mühendisliği okumak eğer doğru bir mantık ile yapılır ve sürekli çabalayarak fikirlerinizin ve hayallerinizin önündeki engelleri kaldırabilirseniz kendi hayatınızın, ülkenizin ve dünyanın değişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Bu bölümü ne amaçla okuduğunuza ve elinizde başarabilirseniz nasıl bir gücün olduğuna dikkat edin ve buna göre davranın.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
Bilgisayar mühendisliği bölümünün avantajlarına genel olarak iş olanakları ve bölümün önemi hakkında yukarıda değindik denebilir. Bunları özetlersek bilgisayar mühendisliği dünyanın gitmeye devam ettiği yön göz önünde bulundurulduğunda sürekli değer kazanan, hem devlet kadrolarında hem özel sektörde iş imkanları oldukça geniş ve bölümde alınan eğitim sayesinde yapılabilecek icatlar ile güzel kazanımlar sağlamaya müsait bir bölüm. Severek isteyerek ve disiplinle, çalışarak okunursa okuması oldukça keyifli de denebilecek bir bölüm. Yeni bir şeyler yaratmaya çabalamak da insanı dinamik tutacağı için bölüm bu anlamlarda çok şey vadediyor.
Ülkemizde bir şeyin dezavantajı sonunda işsiz kalmakla doğru orantılı olduğu için bu açıdan çok az dezavantaj sahibi olması hiçbir dezavantajı yok demeye yetmiyor tabi ki. İlk dezavantaj bu bölüme iyi üniversitelerde girmenin oldukça zor olması diyebiliriz. Rekabet edilen insanların sayısı göz önünde bulundurulursa kazanmak için çok çalışmanız gerektiğini unutmamalısınız. Bölümü okumak da çok basit değil, bunu da dezavantajlar arasına ekleyebiliriz. Bunlar dışında belki de en önemli dezavantaj diyebileceğimiz konu bu alanın ar-ge (Araştırma ve Geliştirme) ile yükselmesi ve ülkemizde ne yazık ki özellikle üniversitelerin farklı olanaksızlıklar sebebi ile ar-ge’ye yeterli önemi gösteremiyor olması. Bilgisayar mühendisliği bölümü ve bu alanda yapılan çalışmalar ülkemizde yetersiz seviyede bulunuyor (istisna birkaç kurum ve şirket dışında) ve bu da bu alanın yeterli anlamda gelişme gösterememesine sebebiyet veriyor. Bu dezavantajı çabalayarak elimine etmek de yine sizin becerinize kalmış durumda. Ayrıca her geçen gün kolayca yeni ve deneyimsiz üniversitelerde bölümün açılması da bölümün kalitesine olan güveni sarsmaya çok müsait bir durum.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TERCİH EDERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER NELERDİR?
Her bölüm için dile getirsek de özellikle mühendislikler imkan var ise kesinlikle köklü, büyük ve pratik imkanları gelişmiş üniversitelerde okunmalıdır. Eğer maddi durumunuz el veriyorsa ve puanınız görece daha düşük geldiyse özel üniversiteleri tercih etmekten korkmamalısınız çünkü daha fazla olanak sunuluyor diyebiliriz (her özel üniversite için diyemesek de iyi özel üniversiteler bu anlamda devletten iyi durumdalar). Ayrıca yukarıda da değindiğimiz gibi bölümün neredeyse tüm gelişmeleri İngilizce dilinde yapıldığı, İngilizce bilgisayar dünyasının belki de anadili olduğu için bölümü İngilizce eğitim veren bir okulda okumanız bu gelişmeleri daha yakından takip etmenizi kolaylaştıracaktır. Bilgisayar mühendisliği bölümünü tercih etmeden önce bölümden mezun olmuş insanlarla görüşmeye çalışıp onlardan fikirler alarak hem eğitim döneminde hem de meslek edindikten sonraki süreçte kendiniz için uygun olup olmadığından emin olmaya uğraşın. Bunlarla beraber üniversitelerde verilen bilgisayar mühendisliği bölümlerinin derslerine giderek bunun size keyif verip vermediğini fark edebilirsiniz. Sadece puanınız yetiyor diye bu bölümü lütfen tercih etmeyin.
Bölümden bağımsız olarak tercih edeceğiniz üniversite ile ilgili de dikkat etmeniz gerekenler olduğunu belirtmek de fayda var. Bunlar okulun olanakları çatısı altında isimlendirilebilir. Okulun kütüphanesinin kapasitesi, teknolojik imkanları, etkinlik ve faaliyetlere verilen önemler, topluluklar, kulüpler ve bilgisayar mühendisliği gibi bölümler özelinde teorikten ziyade ağırlıklı pratik eğitimin durumu gibi olanaklar bu imkanların içinde yer almaktadır. Bu imkanlar size hem kendi kişisel gelişiminiz noktasında, hem eğitimizin kalitesini arttırması yönünde hem de sosyalleşme açısından destek sağlayıcı imkanlardır. Okul tercihinden önce düşündüğünüz okulların bu tip olanaklarının durumunu da iyi araştırın. Ayrıca tercih etmeden önce mutlaka gidip düşündüğünüz üniversiteyi ve kampüsünü görün çünkü 4 veya daha fazla yıl geçireceğiniz bir yeri görmeden tercih etmek daha sonra büyük hayal kırıklıklarına yol açabilir.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OKURKEN YAPILMASI GEREKENLER VE YÖNELEBİLECEĞİNİZ ALANLAR NELERDİR?
Artık tamamen bir klişeye dönen cümleyi söylemek zorundayız, İngilizce öğrenin! Bunu söylememizdeki amaç yukarıda da değindiğimiz bu alanda neredeyse her gelişmenin, yeniliğin İngilizce dilinde olması, tabi ki İngilizce öğreneceksiniz fakat ileri düzeyde İngilizce bilmek bu bölüm için inanılmaz derecede önemli. Ayrıca dil öğrenmenizin diğer bir tavsiyemiz olacak olan yurt dışı eğitim programlarına katılmaya uğraşına da destek olacağını hatırlatmakta fayda var. Bu yurt dışı eğitim konusu kendinizi geliştirmeniz açısından bu bölüm için oldukça önemli. Eğer kendinize fırsat oluşturabilir iseniz yurt dışında eğitim alabilecek bir olanak yaratmanız hem vizyonunuzu hem de bilgi birikiminizi genişletecektir. Söylemesek de yapmak zorunda olduğunuz bir diğer konu ise düzenli ve sıkı ders takipçisi bir öğrenci olmaya çalışmanızın gerektiği. Zorlayıcı eğitim veren bir bölümde sıkı bir çalışma disiplininde olmanız ve düzenli ders takibi yapıyor olmanız kendinizi geliştirmeniz için çok önemli.
Bunlarla beraber eylemde bulunmanız gereken konulardan biri birinci sınıf sonlanırken yavaş yavaş aklınızda hangi alanlara yönelmeniz gerektiğini, yönelmek istediğinizi belirlemeye başlamanız. Uzmanlık hızla gelişen dünyada oldukça önemli bir kavram ve her şeyden azar azar öğrenmek yerine belli bir uzmanlık alanı seçerek yapacağınız çalışmaların o alan üzerinde olmasını ve o alanda gelişmenizi sağlarsanız daha işlevli hale gelebilirsiniz. Ayrıca staj yapabileceğiniz yerler bulmanız gerektiğini de söylemekte fayda var. Hangi alanda çalışmak istediğinizi belirleyerek o alanlarda staj yapmanız teorik yanından ziyade pratik yanı önemli olan bu bölüm için zorundalık diyebileceğimiz bir durumdur ve kendinizi geliştirmeniz adına da oldukça önemlidir. Son olarak da başarı istiyorsanız bölümü okurken bilgisayarda, telefonda oyun oynama bağımlısı iseniz bundan kurtulmak durumunda hatta zorundasınız. Oyun tasarımcısı olmak isteyebilirsiniz ama sürekli oyun oynarken bunu yapmanız zor olacaktır ya da olamayacaktır.
Bunlar dışında bu bölümü okurken bolca okuma, çalışma, inceleme, araştırma yapmalısınız. Okumaların içeriği sizin ilgi alanınız ile ilişkili olacak olsa da özellikle yapay zeka, kodlama, programlama gibi alanlarda bolca araştırma ve çalışma yapmalısınız.
AKLINIZDA BULUNSUN
Bilgisayar mühendisliği bölümünü kesinlikle okumak istediğinizden emin olun ve ayrıca unutmayın ki üniversite herkesin okumak zorunda olduğu bir şey değil. Bilgisayar mühendisliği bölümü çok fazla avantaj sahibi olsa da biz her zaman önerdiğimiz kişisel çıkarları asgari düzeyde tutmanın iyi bir şey olduğunu burada da size hatırlatmak istiyoruz. Mühendislik sanayi olgusunun önemli bir yapı taşıdır ve ülkelerin gelişmişlik düzeyleri sanayinin (hele ki günümüzde bilgisayar teknolojisi gibi bir sanayi alanının) gelişmişliği ile ilişkilidir. Kendinize bunu hatırlatarak bu bölümü okur ve bitirirseniz hem kendinizi hem de ülkenizi geliştirmek adına güzel çalışmalar, buluşlar yapabilirsiniz, eğer şartlar sizi köreltiyorsa veya önünüzü tıkıyorsa da bu bölümü iyi bir biçimde okumuş ve bitirmişseniz bu katkıları dünyanın her yerinde yapabilirsiniz, her şey hak ettiğiniz gibi olsun.
Bilgisayar mühendisliği bölümü veya farklı birçok konuda aklınıza takılanları sorabileceğiniz, danışabileceğiniz TERCİHİNİ YAP FORUM sayfaları tecrübe sahibi yöneticileri ile hizmetinizdedir.