Bilirkişi Nedir, Kimdir? Nasıl Bilirkişi Olunur?
Bilirkişi nedir, bilirkişi çalışma saatleri nasıldır, bilirkişi olarak nasıl çalışılır, bilirkişi çalışma şartları nelerdir, bilirkişi görevleri nelerdir, bilirkişi ne iş yapmaktadır gibi soruların cevaplarını yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Bilirkişi Nedir, Kimdir? Nasıl Bilirkişi Olunur?
Bilirkişi herhangi bir konu hakkında bilgi eksikliğini gidermek adına başvurulan kişidir. Sizlere bilirkişi kimdir ve nasıl olunuru anlattığımız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Üniversite adayı olan bir kişi veya üniversiteden mezun olmuş bir birey hangi mesleği yapacağını düşünürken o meslek hakkında bazı araştırmalar yapar. Bu araştırmaların maksadı hayatının geri kalanını belirleyebilecek bir konuda doğru tercihte bulunabilmektir. Bizler sitemizde adayların doğru tercih yapabilmelerini sağlamasına yardımcı olmak için pek çok konuda olduğu gibi derleyebildiğimiz kadar bilgi ile meslekler hakkında da yazılar hazırlıyoruz. Bu içeriğimizde bilirkişi mesleği ile ilgili olarak bazı derlediğimiz bilgileri paylaşacağız.
BİLİRKİŞİ NEDİR, BİLİRKİŞİ KİMDİR?
Hakim veya savcılar tarafından görüşlerine başvurulmak üzere, hakimin ve savcının teknik ve/veya uzmanlık gerektiren bir konudaki bilgi eksikliğini gidermek ve davanın sürmesini sağlamak maksadıyla talep edilen ve mahkemeye kendi uzmanlık alanına dair olan konuda bilgi veren kişilere bilirkişi denmektedir.
NASIL BİLİRKİŞİ OLUNUR?
Bilirkişi olarak mahkemeler tarafından yetkilendirilebilmek için bir takım şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlardan en önemlisi bilirkişilik yapacağı uzmanlık alanında fiili olarak beş yıl çalışmış olma şartıdır. Bazı durumlarda, bazı uzmanlık alanlarında bundan daha fazla süre istenebilse de genel olarak beş yıllık mesleki deneyim bilirkişi olabilmenin ilk adımıdır.
Bunun akabinde bilirkişi olmayı düşünen bireyler bilirkişilik temel eğitimi almaları gerekmektedir. Bu eğitimi de tamamladıktan sonra bölge kurullarına başvuru yaparlar ve bölge kurulu tarafından kabullerinin gerçekleşmesini beklerler.
BİLİRKİŞİ GÖREVLERİ NELERDİR? BİLİRKİŞİ NE İŞ YAPAR?
Bilirkişiler gerek görülmesi halinde uzmanlıklarını kullanarak daha adil yargılama süreçleri olsun diye mahkemeleri bilgilendirmek amacıyla hizmet verirler. Bilirkişinin görevlerini sıralamak gerekir ise şunlar karşımıza çıkmaktadır:
- Usule olarak ettiği yemine uygun olarak mahkemeye davet edildiğinde ve bilgisine başvurulduğu durumlarda daveti kabul ederek yargılama sürecine müdahil olmak
- Hata içeren görevlendirmelerde mahkemeye bilgi vererek görevi kabullenmemek
- Tarafsız bir tutum içinde bulunarak mahkemeyi doğru yönlendirmek
- Raporunu verilen süre içerisinde teslim etmek ve bunu şahsen yapmak
BİLİRKİŞİ ÇALIŞMA SAATLERİ VE ŞARTLARI NASILDIR?
Bilirkişi olarak hizmet vermek için bu işe özel olarak belli bir ofisin, yapının içinde bulunmaya gerek olmadığı için bilirkişilerin sabit bir mesai saatleri bulunmamaktadır. Görev geldiği dönemlerde hizmet verdikleri için sabit olarak şu günlerde şu saatlerde çalışıyor denilemez. Sadece görevlendirme yapılan zamanların biraz yoğun geçebileceğini belirtmek gerekir.
Çalışma şartları konusunda da yine benzer nedenlerden dolayı çalışma ortamları veya şartları hakkında bilgi verilememektedir fakat bir yargılama sürecine dahil olunduğu için ve yanlış bir değerlendirmenin haksız bir yargılama sonucuna neden olabilme durumu bulunduğundan bu noktada biraz stres yaratabilecek bir meslek olduğunu söyleyebiliriz.
Forum sayfalarımızı ziyaret ederek sorularınızı sorabilir, paylaşımlarda bulunabilirsiniz.