Bilişim Sistemleri Mühendisi
Bilişim sistemleri mühendisi ne iş yapar? Kimdir, nedir? Çalışma şartları ve saatleri nasıldır? Bilişim sistemleri mühendisi nasıl olunur? Görevleri nedir?
Bilişim Sistemleri Mühendisi
Bilişim sistemleri mühendisliği disiplinler arası bir sistem olmakla beraber bilgi teknolojisinin kullanımına odaklanan bir meslek grubudur. Daha detaylı bilgiye yazımızın devamında sizler için yer verdik.
Bir üniversite bölümü adayı veya bir meslek adayı girmeyi düşündüğü iş hakkında bir takım sorular sahibidir. Bu sorular genellikle işin şartları, nasıl olduğu, o meslekte ne iş yapıldığı gibi sorulardır. Bu sorulara dair bir takım cevapları elimizden geldiğince sizler için cevaplandırmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda bilişim sistemleri mühendisi ile ilgili bu tip soruların cevaplarını bulabileceksiniz.
BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSİ NEDİR?
Bilişim sistemleri mühendisi bilgisayar mühendisi ile benzer işleri yapmakla beraber özellikle bilgisayar dünyası içindeki bilgi ve iletişim teknolojilerinin geliştirilmesinde, tasarlanmasında, kullanılmasında rol oynarlar. Bilişim sistemleri mühendisi kimdir sorusunu daha net cevaplandırmak için bilişim sistemleri mühendisi görevlerine bakmak yerinde olacaktır.
KİMLER BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSİ OLARAK ÇALIŞABİLİR?
Bilişim sistemleri mühendisi olmak isteyen bir birey için ilk olarak yapılması gereken bu alanda eğitim almaktır. Bu alanda eğitim almak demek de üniversitelerin bilişim sistemleri mühendisliği veya benzeri bir lisans programını bitirmek demektir. Bilişim sistemleri mühendisi olmak için böyle bir lisans programını bitirmek gerekmektedir.
Alternatif bir yol olarak ise üniversitelerin başvurularında izin verdiği ölçüde bilişim sistemleri mühendisliği bölümünün lisansüstü programlarına başvuru yaparak kabul görüp mezun olunulması halinde de bilişim sistemleri mühendisi olarak özel sektördeki firmaların tercihleri doğrultusunda çalışma imkanı elde edilebilir.
Bu yollardan geçmek bireye bilişim sistemleri mühendisi unvanını kazandırsa da bir kurum veya kuruluşta bilişim sistemleri mühendisi olmak için adayın devam etmesi gereken bir süreç de bulunmaktadır.
Özel sektörde yani özel şirketlerde, kurum ve kuruluşlarda bilişim sistemleri mühendisi olarak çalışmak için bireyin çalışma şansı olan kuruluşların alım yapıp yapmadığını kontrol etmesi, ilana çıkıyorlar ise ilanları takip etmesi ve bu firmaların aradığı şartları yerine getirmesi gerekmektedir.
Genellikle bu şartlar içinde iyi dil bilmek, ekstra programlar bilmek, belli bir süre sektörde deneyim gibi şartlar bulunduğundan bilişim sistemleri mühendisi olmak isteyen adayın kendisini iyi yetiştirmesi gerekmektedir.
Kamuya bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışabilmek için ise bilişim sistemleri mühendisi adayının kamu personeli seçme sınavı adını taşıyan ve halk arasında kısaltmasıyla KPSS olarak bilinen sınava girmesi, merkezi atamaları veya açıktan alımların ilanlarını takip etmesi gerekmektedir. Bilişim sistemleri mühendisi olmak isteyen bireyin bu ilanlara başvurduğunda kabul görmesini sağlayacak seviyede bir puan alması gerektiğinin de altını çizmekte fayda var.
BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?
Bilişim sistemleri mühendisleri de bilgisayar mühendisleri gibi farklı birimlere ayrılarak çalışabilirler. Bu birimleri genel haliyle sıralamak gerekirse;
- Sistem çözümleyici
- Bilgisayar ağ tasarımcısı ve yöneticisi
- Web tasarımcısı
- Veri tabanı yöneticisi
- Veri iletişim uzmanı
- Uygulama programcısı
- Sistem programcısı
ve benzeri birimler karşımıza çıkmaktadır.
Bilişim sistemleri mühendisi görevlerini de genel haliyle sıralamak gerekirse:
- Bilişim sistemlerini tasarlamak, çalışmasını sağlamak ve denetlemek
- Veri tabanı sistemi üzerine yazılım geliştirmek
- Bilişim sistemlerinde kullanılan uygulamaları tasarlamak, sorunsuz çalışmasını sağlamak ve kullanıcı olacaklara eğitim vermek
- Yeni yazılımlar geliştirmek ve bunların sürekli sorunsuz olmasını sağlamak
- Bilgisayar aracılığıyla yapılacak işi veya bilgisayar yardımı ile çözülecek sorunu belirlemek
- Bulunduğu birime yönelik olarak proje geliştirmek, bu projelerin hayata geçirilmesini ve denetlenmesini gerçekleştirmek
- Biriminde kendisine bağlı personelin denetimini yapmak, organizasyonu yönetmek
BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR VE ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİ MİDİR?
Bilişim sistemleri mühendisi olarak çalışacak bireylerin çalışma şartları iyidir diyebiliriz. Genellikle ofis ortamında çalışan bilişim sistemleri mühendislerinin çalışma ortamları bir çok mühendise göre rahattır denebilir. Tabi ki yeni başlayan bir mühendis olarak özellikle özel sektörde düşük ücret ile çalışmanın getirdiği mutsuzluk olsa da bilişim sistemleri mühendisleri çoğu mühendislikte olduğu gibi yıllar geçtikçe tecrübe kazanırlar ve bu hem maddi hem manevi olarak doyuma ulaşmayı sağlar.
Çalışma saatlerine baktığımızda ise bilişim sistemi mühendisi olarak kamuda çalışacak bir bireyin tüm kamu personeli gibi mesaiye kalınabilecek istisna durumlar dışında haftalık 40 saat çalıştıkları görülmektedir. Özel sektörde ise iş yoğunluğuna bağlı olarak bu süre değişse de genel olarak özel şirketlerde de haftalık olarak 55-60 saat çalışılmaktadır.
BİLİŞİM SİSTEMLERİ MÜHENDİSİNİN KULLANDIĞI ARAÇ VE GEREÇLER NELERDİR?
Bilişim sistemleri mühendisi bilgisayar mühendisi gibi donanım ve yazılım olmak üzere bilgisayara ve bilişim sistemlerine bağlı tüm araç gereçler ile ve bunlara bağlı uygulamalarla ve programlar ile çalışmaktadırlar.
Bilişim sistemleri mühendisi veya farklı meslekler hakkında merak ettiklerinizi yazımızın altında yer alan yorum kısmında sorabilirsiniz.