Biyolog Maaşları Ne Kadar?
Biyolog Maaşları Ne Kadar? Biyolog Nedir? Kimdir? Ne Demek? Biyolog Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri Biyolog Ne İş Yapar? Devlette ve Özel Sektörde Biyolog Maaşı Ne Kadar?
Biyoloji; hayvanlar, insanlar ve organizmalar üzerinde pek çok çalışma ve inceleme yapan bir daldır. Özellikle pandemi sürecinde virüs ve bakterileri inceleyen bu bilim dalına oldukça ihtiyaç duyulmuştur. Biyoloji bilimi ile uğraşan, gerekli eğitimi almış kişilere biyolog denilmektedir. Peki biyolog maaşları ne kadar?
Dünyadaki en az bilinen ancak çok önemli alanların başında biyoloji gelmektedir. Biyoloji bilimi ile meşgul olan kişilere de biyolog denmektedir. Ülkemizde fen bilimleri yeterince saygı görmese de doğayla, yaşamla iç içe olan biyolog mesleğine ilgi oldukça fazladır. Özel sektörde ve devlette biyolog kadrosunda yüzlerce, binlerce personel çalışmaktadır. Bu nedenle devlette ve özel sektörde biyolog maaşlarının ne kadar olduğu merak edilmektedir. Peki biyolog maaşları ne kadar?
Biyolog Nedir? Biyolog Ne İş Yapar?
Biyolog Nedir? Kimdir? Ne Demek?
Fransızca kökenli olan biyolog kelimesinin kökeni biyolojiye bilimine dayanmaktadır. Kelimenin aslı ‘biologue’ şeklindedir. Canlıları inceleyen bilim dalı olarak bilinen biyoloji biliminde çalışma yapan eğitim almış uzman kişilere biyolog denir. Hayvanlar, insanlar, organizmalar, bakteriler, virüsler bu uzmanların incelediği, üzerine çalışma yaptığı başlıklardır. Bu alanda yapılan çalışmalarla hastalıklar bulunmuş, doğa tanınmış ve tedaviler ortaya çıkabilmiştir.
Biyolog Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri
Personelin çalışma şartları oldukça iyidir. Çünkü genellikle ofiste veya laboratuvar gibi özel bir ortamda çalışırlar. Her türlü teknolojik, teknik donanıma erişimleri vardır. Personel titiz, çalışkan ve disiplinli olmalıdır. Çalışma saatleri ise personelin çalıştığı sektöre göre değişebilir. Örneğin devlette memurlar sabah 08.30 akşam 17.30 saatleri arasındadır. Özelde ise genellikle 09.00-18.00 saatleri arasında mesai yapılır. Ancak iş yoğunluğuna bağlı olarak gece gündüz çalıştıkları da olmuştur.
Biyolog Ne İş Yapar?
Personelin görev ve sorumlulukları saymakla bitmez. Çalışılan sektöre, çalışılan kuruma ve verilen göreve göre yapılan işler değişebilir. Bu kapsamda biyolog görevleri şu şekildedir;
- Virüs, hastalık, bakteri incelemesi yapılır.
- Teşhis yapılır, süreç incelemesi yapılır.
- Tedavi için araştırma görevleri gerçekleştirilir.
- Sebze, meyve vb. gıda malzemeleri incelenir.
- Canlılar arasındaki ilişkiler incelenir.
- Organizmalar incelenir. Bunların ilişkileri mercek altına alınır.
- Veriler ve örnekler toplanır. Analizler yapılır.
- Elde edilen bulgular kamuyu ile paylaşılır.
- Çevre konusunda da çalışılır.
- Su analizi, toprak analizi yapılır.
Biyolog Maaşları Ne Kadar?
Biyolog maaşları devlette ve özel sektörde farklı miktarlarda ödenmektedir. Özel sektörde maaşlar daha değişken ve daha düşüktür. Devlette ise nispeten yüksek ve daha sabittir. Personelin aldığı ücretleri belirleyen pek çok değişken bulunur. Ancak genel hatları ile özel sektörde maaşlar 3-4 bin TL seviyesinde iken devlette ise aylıklar 5-6 bin TL seviyesindedir.
Devlette Biyolog Maaşı
Kamuda derece ve kıdem, hizmet yılı, aile ve çocuk yardımı, ek tazminat, fazla mesai, çalışılan bölge ve kurum maaşlar üstünde etkilidir. Ayrıca sigorta ve BES kesintisi, sendika aidat ücreti de aylıkları eksi yönde etkiler.
8/1 derecesinde devlette yeni başlayan biyolog maaşları 20 bin 100 TL civarındadır.
Özel Sektörde Biyolog Maaşı
Özel sektörde genelde maaş politikası kötüdür. Hele mesleğe yeni başlayanlara oldukça düşük ücretler verilir. Ayrıca çalışılan şirketler, yapılan iş, uluslararası bağlantılar da ücretler üzerinde büyük oranda etkili olur. Özel sektörde biyolog maaşları en düşük 10 bin TL civarındadır. Deneyim, başarı, şirket kalitesi artıkça maaşlar 10-12 bin TL arasına kadar yükselebilir. Ancak ortalama seviye 13-14 bin TL civarıdır.
Maliye Bakanlığı ve GİB’e Naklen Geçiş Nasıl Olur?
Biyolog olmak için kaç yıl okunur?
Fen-Edebiyat Fakültelerinde yer alan 4 yıllık lisans bölümüdür.