Biyolog Nedir? Biyolog Ne İş Yapar?
Biyolog nedir, biyolog ne iş yapar, biyolog görevleri nelerdir, biyolog nasıl olunur, kimler biyolog olabilir, biyolog çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızın içinde bulabilirsiniz.
Biyolog Nedir? Biyolog Ne İş Yapar?
Biyolog nedir ve biyolog ne iş yapar sorularına cevap verdiğimiz bu yazımızda aklınıza gelecek hemen hemen her sorunun cevabını rahatlıkla bulabileceksiniz.
Üniversite bölümü tercih etmeden veya bir mesleği yapmayı başlamadan önce üniversite adayları bölüm ya da o bölüm sonrası yapılabilecek meslekler, meslek adayları da yapmayı düşündükleri meslekler hakkında bilgi toplamaya çalışırlar. Bu bilgi toplama sırasında sizlere yardımcı olması için bizler bir çok meslek grubunu sitemizde tanıtmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda biyolog unvanı ile çalışılan meslek hakkında bilgiler bulabileceksiniz.
Temelde biyoloji uzmanı olarak tanımlanabilecek biyologlar canlılar üzerinde (temelde bitki ve hayvanlar üzerinde) çalışmalar yapan kişilerdir. İnsan üzerine çalışmalar genellikle tıp alanında olduğu için biyologlar diğer canlı türlerinin araştırılmasında görev yapmakta olan kişilerdir.
NASIL BİYOLOG OLUNUR? KİMLER BİYOLOG OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?
Biyolog olmak isteyen bir adayın yine en temelde biyoloji bölümü mezunu olması gerekmektedir. Buna ek olarak moleküler biyoloji ve genetik, tıbbi biyolojik bilimler, moleküler biyoloji, biyoteknoloji ve moleküler biyoloji lisans programlarından mezun olanlar da biyolog olarak çalışabilirler.
Bu saydığımız lisans programları dışında bir lisans programı bitiren adaylar ise (bu alana yakın bir alandan mezun olmuş olmaları yeğdir) bu saydığımız programlarda master yaparak biyolog olma şansı elde edebilirler.
Ülkemizde bu lisans programlarını okumak için ise YKS adını taşıyan üniversite sınavına girerek bu bölümlere yeterli puanı almak gerekmektedir. YKS’ye herhangi bir ortaöğretim programı mezunu her birey başvuru yapabilmekte ve girebilmektedir.
Master yapmayı düşünen adaylar ise bu programları lisansüstü eğitimde veren üniversiteleri takip etmeleri ve yeterlilik sınavlarını geçmeleri gerekmektedir. Bu yeterlilik sınavları ve yeterlilik durumu üniversiteden üniversiteye değişmektedir.
BİYOLOG NE İŞ YAPAR? BİYOLOĞUN GÖREVLERİ NELERDİR?
Biyolog nedir sorusunu daha kapsamlı olarak anlamak için biyolog ne iş yapar, biyolog görevleri nelerdir sorularını da cevaplamak gerekirse biyoloğun özellikle sağlık bakanlığı yönetmeliğinde belirttiği görevler şu şekildedir:
- Sağlık kurum ve kuruluşlarında, hastanelerde, laboratuvarlarda hematoloji, endokrinoloji, immünoloji, mikrobiyoloji, biyokimya, bakteriyoloji, parazitoloji, genetik, moleküler biyoloji, anatomi, patoloji, histoloji, sitoloji, embriyoloji, morfoloji, toksikoloji, metabolizma, biyoistatistik, tıbbi biyoloji, kan ve kan ürünleri, biyolojik ürünler, infertilite gibi alanlarda görev almak
- Canlı organizmalar hakkında bilgiyi arttırıcı çalışmalar yapmak ve bu organizmalar hakkında yeni bilgiler ortaya koymak
- Bu alanda yeni ürünler, işlemler ve teknikler geliştirmek amacıyla yapılan bilimsel araştırmalarda ve araştırma-geliştirme çalışmalarında görev almak
- Biyoteknolojik alanda araştırma-geliştirme çalışmalarında görev almak
- Bilimsel araştırmalarda; problemin tanımının ortaya konması, amacın belirlenmesi, hipotezin geliştirilmesi, deney ve testlerin planlanması ve yürütülmesi ile elde edilen verilerin analiz edilerek sonuçlarının değerlendirilmesi, bu doğrultuda tıbbi alanda uygulanmasına yönelik öneriler geliştirilmesi ve raporlanmasında görev almak
Bunlara ek olarak kamuda veya özel sektörde biyologların ne iş yaptığına bakacak olursak;
- Canlıları sınıflandırmak, evrim açısından değerlendirmeye almak
- Canlı türlerinin yaşam standartlarını yükseltmeye yönelik çalışmalar yapmak
- Biyolojik dengeyi düzene sokabilecek çalışmalar yürütmek
- Fabrikaların ürettiği veya farklı şekilde ortaya çıkmış atıkların ekolojiye, içme sularına, çevreye verdiği zararları araştırmak ve bu alanda raporlar hazırlayarak temizliği sağlamak
gibi görevlerin biyologların en genel görevleri, iş tanımları olduğunu söyleyebiliriz.
BİYOLOG ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?
Devlette ağırlıklı olarak sağlık alanında çalışan biyologlar sağlık personellerinin içinde görece daha rahat çalışma şartlarına ve saatlerine sahip bir meslek grubudur. Genellikle laboratuvar ortamında çalışsalar da zaman zaman saha çalışması da yapabilmektedirler (bazı kuruluşlarda daha fazla saha çalışması bulunabilmektedir.)
Çalışma şartlarının bu minvalde çok fazla zor olduğu söylenmeyecek olsa da yine de sağlık alanında çalışan her personel gibi mesleğin yıpratıcı yanları bulunmaktadır.
Devlette çalışma saatleri genel olarak kamu görevlilerinin haftalık 40 saat olarak görülse de sağlık alanında çalışan personelin nöbetler, ek mesailer gibi durumlardan dolayı bunun üzerine çıkabildiği görülmektedir. Yine de biyolog olarak kamuda görev yapacakların çalışma saatlerinin aşağı yukarı bu kadar olacağını söyleyebiliriz.
Özel sektörde ise özel sektörün şartları gereği biraz daha yorucu çalışma şartlarının yanı sıra biraz daha uzun çalışma saatlerinin olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
İDEAL BİR BİYOLOG NASIL OLMALI?
Sağlık alanında çalışan her birey gibi biyologların da yaptığı işin öneminin farkında olmaları gerekmektedir. İnsan veya her türlü canlı sağlığı alanında çalışanların herhangi bir işte çalışanlara göre daha fazla özenli, dikkatli, titiz çalışmaları ve yaptıkları işin canlı sağlığı ile ilişkili olduğunu bilmesi gerekir.
Bunlara ek olarak biyolog olarak görev yapmak isteyen bireylerin; sabırlı, canlıya değer veren, iyi iletişim kurabilen, bilime odaklı, meraklı, araştırmacı, alanını iyi bilen, uzmanlaşan, dayanıklı ve sağlıklı bir karakterde olmaları iyi olacaktır.