Biyomedikal Cihaz Teknikeri Nedir? Ne İş Yapar?
Biyomedikal cihaz teknikeri nedir, biyomedikal cihaz teknikeri ne iş yapar, biyomedikal cihaz teknikeri nasıl olunur, biyomedikal cihaz teknikeri görevleri nelerdir, biyomedikal cihaz teknikeri çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.
Biyomedikal Cihaz Teknikeri Nedir? Ne İş Yapar?
Biyomedikal cihaz teknikeri sağlık alanında çalışırlar. Bir nevi destek personeli olan biyomedikal cihaz teknikeri, tıbbi cihazların kullanımı ve bakım onarımı gibi pek çok işi yapmaktadır.
Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda biyomedikal cihaz teknikeri mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.
BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNİKERLİĞİ NEDİR?
Sağlık alanında çalışan teknikerler diğer teknikerliklerde olduğu gibi ilgili konunun uzmanlarının yanında destek personeli olarak görev yapmaktadırlar. Biyomedikal cihaz teknikerleri de aynı mantıkla kendi branşlarında yardımcı personel olarak hizmet vermektedirler.
Biyomedikal cihaz teknikerliğini daha iyi anlamak için ne iş yaptıklarına, görevlerinin neler olduğuna bakmak faydalı olacaktır.
BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?
Biyomedikal cihaz teknikerleri adında da anlaşılacağı üzere biyomedikal cihazların bakımı, onarımı vb. alanlarda hizmet veren destek personelleridir. Biyomedikal cihaz teknikerlerinin ne iş yaptığını daha iyi anlamak için Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımlarına dair yönetmelikte yer alan görev tanımlarına bakmak faydalı olacaktır:
- Kullanılmakta olan tıbbi cihazların düzenli aralıklarla kalibrasyonunu ile bu cihazların bakımını ve onarımını yapmak
- Kurum veya kuruluşa alınması düşünülen tıbbi cihazların teknik şartnamesinin hazırlanmasında rol almak ve alınan tıbbi cihazların muayene kabulünde görüş vermek
- Sorumluluğundaki tüm tıbbi cihazların kullanımımı hakkında ilgili personele bilgi vermek
- Hastaların ve çalışanların tıbbi cihazların zararlı etkilerinden korunması için gerekli tedbirleri almak
KİMLER BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNİKERİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?
Herhangi bir sektörde tekniker olarak görev alabilmek için ilk şart olarak adayların 2 yıllık önlisans programı bitirmiş olmaları gerekmektedir. 2 yıllık önlisans programı olarak da hangi alanda çalışılacak ise ona yönelik bir program mezunu olunması gerekmektedir. Biyomedikal cihaz teknikeri olarak çalışmak isteyenler
- Biyomedikal Cihaz Teknolojisi
bölümü mezunu olmalıdırlar.
Dediğimiz gibi bu sadece ilk şart olarak görülmelidir. Özel sektördeki kurumlarda biyomedikal cihaz teknikerliği yapmak isteyen bir bireyin kendini alanında yetiştirmiş olması ve bu alanda personel arayan kurum ve kuruluşlara başvurarak işe alım sürecinin bitmesini beklemesi gerekmektedir.
Kamuda personel olarak biyomedikal cihaz teknikeri olmak isteyen bir birey ise KPSS yani kamu personeli seçme sınavına girerek belli bir oranda puan elde etmelidir. Elde edilen puan sonrasında Sağlık Bakanlığı’nın özellikle merkezi atama olarak gerçekleştirdiği alımları bekleyerek bu tip atamalarda tercihler yaparak puanının yetmesi halinde biyomedikal cihaz teknikeri olarak yerleştirilmeyi beklemesi gerekmektedir.
BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?
Sağlık personeli olmak her anlamda zordur ve tüm sağlık personeli de bu zorluktan nasibini almaktadırlar. Biyomedikal cihaz teknikerleri de sağlık alanında çalışmanın zorluklarına sahip olmakla birlikte diğer bazı sağlık teknikerliklerine oranla görece biraz daha rahat bir mesleğe sahiptirler.
Meslek adından da anlaşılacağı üzere cihazlar üzerine olduğundan dolayı çalışma ortamlarının genellikle kapalı bir ortam olduğunu söylemek mümkündür. Buna ek olarak bu cihazların sorunsuz çalışması hayati önem taşıdığı için mesleğin bu anlamda bir yükünün olduğunu da belirtmek gerekmektedir.
Kamuda çalışan personellerin çalışma saatleri genel haliyle haftada 40 saattir ve çoğunlukla biyomedikal cihaz teknikerliğinde bu rakam civarında çalışma saatleri olacaktır fakat çalışılan kuruma bağlı olarak acil durumlarda nöbete çağırılma, ek mesaiye kalma, rutin nöbetler vs. nedeni ile 40 saati geçen çalışma saatlerine de sahip olunabilmektedir. Yine de şunu da tekrar belirtmekte fayda var ki bazı sağlık teknikerliklerine kıyasla biyomedikal cihaz teknikerleri bu 40 saatin çok fazla üzerine çıkmamaktadırlar.
İDEAL BİR BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNİKERİ NASIL OLMALI?
Sağlık alanında çalışacak herkes gibi biyomedikal cihaz teknikerlerinin de insan hayatına direkt etki eden bir iş yaptıklarını unutmamaları gerekir. Özellikle bazı durumlarda cihazların yanlış çalışması veya çalışmaması direkt olarak ölümle sonuçlanabileceği ya da hastaya kalıcı hasar verebileceği için yaptıkları işin öneminin farkında olmalıdırlar.
Bunlardan ötürü de disiplinli, çalışkan, dikkatli, titiz bir yapıda olmak tüm sağlık çalışanlarında olduğu gibi biyomedikal cihaz teknikerlerinde de hayati önem taşımaktadır.