kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Biyomedikal Mühendisliği

​​​​​​​Biyomedikal mühendisi kimdir? Ne iş yapar? Görevleri nelerdir? Biyomedikal mühendisi nedir? Çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıldır? Nasıl olunabilir?

A+
A-

Biyomedikal Mühendisliği

Mühendisliğin, tıbbi problemlerin çözümü için çalışan bir meslek grubudur. Daha ayrıntılı tanıma yazımızın devamında ulaşabilirsiniz. Ayrıca mesleğin gerektirdiği görevleri de belirttiğimiz yazımızda meslekleri tanıtmaya devam ediyoruz.

Bir meslek adayı herhangi bir mesleğe girmeden veya bir üniversite adayı herhangi bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce yapacakları meslek hakkında bir takım soru işaretleri taşırlar. Bu soru işaretleri yapacağım mesleğin çalışma şartları nasıl, çalışma saatleri nasıl, ne iş yaparlar gibi konulardadır. Bizler de bir mesleğin adaylarına bu tip konularda bilgi vermesi amacıyla meslek tanıtımı yazıları hazırlamaya devam ediyoruz. Bu yazımız ise biyomedikal mühendisi ile ilgili.

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ NEDİR?

Tıp, biyoloji ve mühendisliğin kesişim noktası olan biyomedikal mühendisliği sağlık alanında kullanılacak teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlayan bir mühendislik dalıdır. Bu alanda çalışan mühendisler de biyomedikal mühendisi olarak adlandırılırlar. Biyomedikal mühendisi nedir sorusunun cevabını bir alt başlıkta ne iş yaptıklarına ve görevlerine bakarak daha detaylı anlayabiliriz.

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?

Biyomedikal özellikle organ kaybı yaşayan veya hayati riski bulunan hastalar için çözüm üretmek amacıyla çalışmaların yürütüldüğü bir alandır. Biyomedikal mühendisleri de işte bu çözümlerin oluşturulmasında özellikle teknolojiyi kullanarak katkı sağlarlar. Biyomedikal mühendisi görevleri genel olarak şöyle sıralanabilir:

  • Bilgisayar yazılımlarını kullanarak yeni cihaz, malzeme ve teçhizat tasarlamak
  • Tasarlanan cihaz ve malzemelerin sorunsuz çalışmasını sağlamak
  • Bir ürünün ekonomiklik ve tasarım geçerliliği açısından fizibilitesini yapmak
  • Üretim, satın alma, pazarlama ve kalite departmanları ile sorunların tartışılarak çözüme kavuşturmak
  • Klinik cihaz ve malzemenin test edilmesini ve bakımlarının yapılmasını sağlamak
  • Teknik ya da klinik personelin eğitimini gerçekleştirmek
  • Bulunduğu kurum ve kuruluşun taleplerine yönelik olarak proje geliştirmek, projelerin hayata geçirilmesini ve denetlenmesini sağlamak
  • Kendisine bağlı olan personelin koordinasyonunu ve denetimini yapmak

biyomedikal muhendisi ne is yapar

KİMLER BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ OLARAK ÇALIŞABİLİR? NASIL OLUNUR?

Biyomedikal mühendisi olarak bir kuruluşta, kurumda, şirkette görev almak isteyenlerin öncelikli olarak ilgili bir program mezunu olmaları gerekmektedir. Biyomedikal mühendisi olmak isteyenlerin mezun olması gereken program ise biyomedikal mühendisliği lisans programıdır.

Aynı zamanda başka bir lisans programından mezun olan bireyler ise bu mesleği yapabilmek için biyomedikal mühendisliği programında lisansüstü öğrenim görebilirler fakat tabi ki bu alanda lisansüstü bir programa girebilmek için üniversitelerin alım şartlarındaki bölümlerden birinden mezun olmak gerekmektedir. Üniversitelerin lisansüstü programlarına alım yaptığı lisans programlarından birinden mezun olup bu programda lisansüstü öğrenimi tamamlayanlar da biyomedikal mühendisi olarak görev yapma şansına en azından özel sektördeki şirketlerde şirketlerin karar vermesine bağlı olarak sahip olabilirler.

Tabi ki mezuniyet koşullardan sadece birisidir, sırf bir bölümden mezun olduğu için bireyler istedikleri anda iş bulamazlar. Biyomedikal mühendisi olarak çalışmak isteyen birey eğer kamu kurum ve kuruluşlarında biyomedikal mühendisi olmak istiyorsa bu bireyin KPSS adını taşıyan kamu personeli seçme sınavına girmesi ve ya merkezi atamalarda atanmasını sağlayacak ya da açıktan alım yapan kurumların ilanlarında belirtilen seviyede bir puan almış olması ve başvuru yapması gerekmektedir.

Yine özel sektörde biyomedikal mühendisi olmak için de adayın bu özel şirketlere, kurum ve kuruluşlara başvuru yapması gerekir ve ilanla personel alabilen bu kurumların ilanlarında aradıkları şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu şartlar genellikle deneyim sahibi olmak, dil bilmek vb. şartlardır ve bilinmelidir ki özel sektörde biyomedikal mühendisi olabilmek için meslek adayının kendini iyi yetiştirmiş olması beklenir.

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ VE ŞARTLARI NASILDIR?

Ağırlıklı olarak hastane ve sağlık kuruluşlarında ya da bu alanlara hizmet veren firmalarda, kurum ve kuruşlarda çalışan biyomedikal mühendisleri birçok mühendislik dalına göre insan sağlığı ile ilişkili bir iş yapmasından dolayı biraz daha stresli çalışma şartlarına sahiptir. Tabi ki mühendis olarak çalışmanın maddi ve manevi doyumları bulunmaktadır fakat özellikle özel sektörde yeni çalışmaya başlayacak olan bir biyomedikal mühendisinin o doyuma ulaşması için deneyim kazanması gerekmektedir.

Meslek çalışma saatleri noktasında ise kamuda tüm kamu personelleri gibi ortalama haftalık 40 saat mesaisi bulunan biyomedikal mühendisleri özel sektörde ise yaklaşık olarak haftalık 55-60 saat çalışmaktadırlar.

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ HANGİ EKİPMANLAR, ARAÇ VE GEREÇLER İLE ÇALIŞIR?

Mühendislik alanında çalışan tüm meslek mensupları bir takım araç, gereç, ekipman ile çalışmaktadırlar. Biyomedikal mühendisleri de kendi alanlarına bağlı olarak bilgisayar, çalıştıkları alanda kullanılan programlar ve uygulamalar, ölçü aletleri, test ve röntgen cihazları gibi sağlık alanında kullanılabilecek pek çok teknolojik alet ile mesleklerini icra etmektedirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.