Biyomedikal Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?
Biyomedikal Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Devlette ve Özelde İş İmkânı Nedir?
Biyomedikal; doğuştan veya sonradan çeşitli hastalık ya da kazalar nedeniyle organ kaybı yaşayan veya yaşam riski bulunan hastalar için çözüm üretmek adına çalışmalar yürüten alana verilen addır. Biyomedikal mühendisliği ise bu alandaki eksiklerin saptayan ve gerekli çalışmaları yapan mühendislik bölümüdür. Bu mühendislik alanında; yapay iç organlar, vücuttaki eksik organların yerini alacak yapay aletler ve tıbbi problemleri teşhis edecek makineler gibi tasarım sistemleri geliştirilmektedir. Biyomedikal Mühendisliği bölümü ise ülkemizde yeni yeni popüler olan bir mühendislik bölümüdür. Peki, Biyomedikal Mühendisliği tam olarak nedir? Nasıl Biyomedikal mühendisi olunur?
Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Nedir?
Tıbbi problemler için mühendislik yaklaşımı ile tanı ve tedavi yöntemleri geliştiren bu mühendislik dalını tercih etmek isteyen bireylerin belli başlı becerilere sahip olmaları gerekmektedir. Bunların başında ise mühendislik ve tıbbın entegrasyonu amacıyla bu alanlara güçlü bir ilgi duymaları gerekir. Yine detaycılık, mükemmel iletişim yeteneği, teknik bilgiyi yaratıcılık ile birleştirme kapasitesi ve problem çözme becerisi de programın gerektirdiği nitelikler arasında yer alır.
Diğer mühendislik bölümleri gibi eğitim süresi 4 yıl olan Biyomedikal mühendisliği bölümünde fizik, lineer cebir, matematik, bilgisayar programlama, elektrik devreleri, olasılık teroisi, biyomedikal algılayıcı ve dönüştürücüler, medikal etik ve sorumluluk ve medikal görüntüleme gibi dersler verilmektedir.
Bunların yanı sıra biyomedikal mühendisi olmak isteyen bireyler, öncelikli olarak AYT – TYT’ye yani YKS’ye girmeleri ve yeterli puanı almaları gerekmektedir.
Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Biyomedikal mühendisliği bölümü mezunları, programı başarıyla tamamlamalarının ardından çeşitli kurum ya da kuruluşlarda görev alabilirler. Ancak yaptıkları görevler ve görevin kıdemine göre yaptıkları işler değişiklik göstermektedir. Bu işleri ise kısaca şöyle sıralayabiliriz:
- Bilgisayar yazılımlarını kullanarak yeni cihaz, malzeme ve teçhizat tasarlamak,
- Bir ürünün ekonomiklik ve tasarım geçerliliği açısından fizibilitesini yapmak,
- Üretim, satın alma, pazarlama ve kalite departmanları ile sorunların tartışılarak çözüme kavuşturulması,
- Klinik cihaz ve malzemenin test edilmesi ve bakımlarının yapılması,
- Teknik ya da klinik personelin eğitimini gerçekleştirmek,
Bunların yanı sıra biyomedikal mühendislerinin çalışma saatleri ise genellikle sabah 9’dan akşam 5’e kadardır. Ancak araştırmalara katılanlar için çalışma saatleri çok daha esnektir. Ayrıca projenin aşamalarına göre daha uzun saatler çalışılabilmektedir.
Biyomedikal Mühendisliği Bölümü İş İmkânları?
Biyomedikal Mühendisliği bölümü mezunlarının hem özelde hem de devlet kurumlarında iş bulma imkânı vardır. Bu kurum ve kuruluşların başında ise; hastane ve sağlık kuruluşları, Sağlık Bakanlığı ve tıbbi ekipman üreticileri yer almaktadır. Ancak Biyomedikal mühendisliği iş imkânları bahsedilenler ile sınırlı değildir. Çünkü bölüm mezunları dilerlerse biyomedikal malzeme, biyoinformatik, medikal fizik, Genetik Mühendisliği ya da Doku Mühendisliği gibi alanlarda lisansüstü öğrenimlerine devam edebilirler.
Bunların yanı sıra Biyomedikal mühendisliği maaşları ise görev ve sorumluluklara göre değişiklik göstermektedir. Yine maaşlar kamu ve özel sektör arasında da farklılık gösterir. Ayrıca kişilerin yetenekleri, tecrübesi ve göstermiş oldukları performans da maaşlar üzerinde etkili diğer faktörler arasındadır. Ancak örnek vermek gerekirse, özel sektörde maaşlar 3 bin 800 ile 6.500 TL civarındadır. Yine bu durum kamuda çalışanlar için de geçerlidir. 657 sayılı kanuna tabi olan bir mühendisin maaşı 5 bin 500 TL civarındadır.
Aklınızda Bulunsun
Biyomedikal mühendisliği kamuya alımı az olan bir bölüm olup özel sektörde çalışma olanağı ve ihtimali daha yoğundur. Önümüzdeki yıllarda sağlık alanında ülkemizin yapacağı yatırımın artması bölüm açısından iş imkanlarını biraz olsun artırabilir. Ancak kamuda çalışmayı düşünenler için tavsiye edeceğimiz bir bölüm değildir.
Üniversite tercih sürecinde forum tercihiniyap üzerinden fikir almanızı ve diğer üniversite bölüm tanıtımlarını mutlaka incelemenizi öneririz.