Bulaşıkçı Nedir?
Bulaşıkçı nedir, bulaşıkçı ne iş yapmaktadır, bulaşıkçı görevleri nelerdir, kimler nasıl bulaşıkçı olabilir, bulaşıkçı çalışma şartları nelerdir, bulaşıkçı çalışma saatleri nasıldır gibi soruların temel cevaplarını yazımızın içinde bulabileceksiniz.
Bulaşıkçı Nedir?
Bulaşıkçı adından anlaşıldığı gibi bulaşık yıkayan kimseye denilmektedir. Peki bulaşıkçı olmak için neler yapmalıyız, bulaşıkçı nasıl olunur gelin birlikte bakalım…
Üniversitede bir programın adayı veya üniversiteden mezun olmuş bir birey olarak hangi mesleği yapacağını düşünen adaylar o meslek hakkında bazı araştırmalar yapar. Bu araştırmaların maksadı genellikle hayatının geri kalanını belirleyecek bir konuda adayın doğru tercih yapabilmesidir. Bizler sizlerin doğru tercih yapabilmelerine katkı sağlamak amacıyla pek çok konuda olduğu gibi toplayabildiğimiz kadar bilgi ile meslek grupları üzerine de yazılar hazırlıyoruz. Bu yazımızda bulaşıkçı mesleği ile ilgili olarak bazı bilgiler derlemeye çalıştık.
BULAŞIKÇI KİMDİR, BULAŞIKÇI NEDİR?
Bulaşıkçı işletmelerin özellikle mutfaklarında bulunan bulaşıkların yıkanmasından, bulaşıkhanenin ve mutfağın içinde bulunan malzemelerin ve bu ortamların temiz, hijyenik ve düzenli olmasından sorumlu olarak görev yapan meslek mensuplarıdır.
BULAŞIKÇI NE İŞ YAPAR? BULAŞIKÇI GÖREVLERİ NELERDİR?
Bulaşıkçı kirli tabak, bardak, çatal, bıçak, kaşık vb. araçların temizliğini yapar. İşletmelerde, kurumlarda çalışan bulaşıkçının görevleri şu şekilde sıralanabilir:
- Kuruluşta bulunan tabak, tencere, bardak, çatal, bıçak, kaşık ve benzeri araçların temizliğini yapmak, elde yıkamak veya bulaşık makinesinde yıkanmasını sağlamak
- Yıkanmış olan araç ve gereçleri bulunması gereken yerlere koymak
- Kuruluşa bağlı olarak yemek hazırlıkları sırasında temizlenen malzemelerin servise hazır hale getirilmesinde rol almak
- Başta bulaşık makinesi olmak üzere fırın, ocak ve benzeri yemek yapılabilen ve/veya yemek ile ilişkili olan araç ve gereçlerin bakımlarını, temizliklerini sağlamak
- Mutfağın ya da bulaşık yıkanan ortamın genel temizliğini yapmak, hijyenik, temiz ve düzenli bir ortam olmasını sağlamak
NASIL BULAŞIKÇI OLUNUR? KİMLER BULAŞIKÇI OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?
Bulaşıkçı olmak için tahmin edebileceğiniz üzere herhangi bir öğrenim almak gerekmemektedir. Sadece işi daha iyi yapabilmeyi sağlamak amacıyla bir süre amir sayılabilecek insanların yanında yer alarak onların bu işi nasıl yaptıklarını gözlemlemek ve bu konuda kendini geliştirmek bulaşıkçı olabilmek için yeterli gelmektedir.
Kamuda artık yemek işlerini genellikle taşeron firmalar yaptığı için kadrolu olarak kamuda, belediyelerde daha az istihdam edilseler de kamuda bu mesleği yapmak için KPSS şartı aranmamaktadır. Sadece kamuya bulaşıkçı alınacağına dair ilanları takip etmek ve başvuruda bulunmak yeterli olmaktadır.
Özel sektörde de benzer biçimde var olan ilanlara başvuru yapmak ve işe alınmayı beklemek bulaşıkçı olabilmenin yöntemidir.
BULAŞIKÇI ÇALIŞMA SAATLERİ VE ŞARTLARI NASILDIR?
Bulaşıkçılar hem gerçek manada pis işlerle uğraştığı için hem de eğer elde bulaşık yıkıyorlar ise ayakta çalıştıkları için zorlayıcı çalışma şartlarına sahiptirler. Aynı zamanda mesleğin herhangi bir statüsünün bulunmaması da psikolojik olarak insanı etkileyebileceği için ve ayrıca yapılan işin maddi olarak karşılığının iyi olmamasından dolayı çalışma şartlarının iyi olduğu söylenemez.
Çalışma saatleri ise yine çalışılan yere göre değişse de uzun mesai saatlerine sahip bir meslek grubu olduğu söylenebilir. Yoğunluğun olduğu dönemlerde çalışma saatleri uzamakla beraber günde 10-12 hatta bazen biraz daha fazla çalışılabilmektedir.