Çalışma Ekonomisi Mezunları KPSS’de Hangi Oturumlara Girmelidir?
Üniversitelerin Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunu adaylar KPSS'de hangi oturumlara girmelidirler? Hangi testleri çözmelidirler? ÇEKO mezunları KPSS'de hangi oturumlara katılmalıdır? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.
Çalışma Ekonomisi Mezunları KPSS’de Hangi Oturumlara Girmelidir?
Çalışma ekonomisi mezunları için yol gösteren bir yazı hazırladık. Bugün sizlere çalışma ekonomisi mezunları KPSS de hangi oturumlara girmelidir, sorusuna yanıt verdik.
Üniversitelerin Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden mezun olan adaylar KPSS’de hangi oturumlara katılmalıdırlar? Çeko mezunları KPSS’de hangi testleri çözmelidirler? Çalışma Ekonomisi bölümü mezunlarının KPSS’de katılmaları gereken oturumlar hangileridir? Çalışma Ekonomisi Mezunları hangi KPSS oturumlarına başvurmalıdırlar? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Nedir?
Çalışma Ekonomisi ya da Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü üniversitelerin Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve bu fakültelere denk sayılan fakültelerde bulunan ve temelde çalışma hayatının geçmişi, bugünü ve sorunları ile çalışma hayatının paydaşlarının psikolojisi, toplumdaki yerleri, bunların gelişimi ve sosyal güvenlik ile iş mevzuatının tarihsel gelişimi ile yürürlükte bulunan güncel hükümleri üzerine öğrenim veren lisans programıdır.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü okuyan adaylardan kamu kurumlarında çalışmak isteyenlerin, diğer kamu kurumu kadrolarına atanmak isteyen adaylar gibi uğrak noktası Kamu Personeli Seçme Sınavı olacaktır. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu adayların, diğer İİBF mezunları gibi kamu kurumlarında atanabilecekleri iki tip kadro bulunmaktadır. Bu kadroların ilki düz memurluk olarak niteleyebileceğimiz, kariyer imkanları daha kısıtlı olan b grubu kadrolar, ikincisi ise kamu kurumlarının bir kariyer yolu sunduğu, yükselme ve ilerleme imkanı daha fazla olan ve ihtisas gerektiren kadroları yani a grubu kadrolardır. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu adayların katılmaları gereken KPSS oturumlarını da belirleyen temel unsur da tam olarak hangi istikamette gitmek istedikleri ile alakalı olacaktır. Daha yüksek ücretler ve daha çok kariyer imkanı istiyorlarsa A Grubu kadrolara yönelmeleri gerekmektedir.
KPSS A Grubu ve B Grubu Ne Demek? Bu ayrımı çok daha detaylı bir biçimde incelemek ve fikir edinmek için aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızı inceleyebilirsiniz;
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Mezunları İçin B Grubu KPSS’nin Önemi Nedir?
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu adaylar açısından KPSS B Grubu sınavı, bir lisans alanından mezun oldukları için karşılarına KPSS Lisans oturumu olarak çıkmaktadır. Adayların KPSS Lisans oturumuna KPSS A Grubu sınavına katılsalar da katılmasalar da girmeleri şarttır. Çünkü KPSS Lisans sınavı Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu adaylar için B Grubu puanlarının da A Grubu puanlarının da hesaplanmasında etkilidir. Bu noktada adayların KPSS Lisans sınavına hangi yılda katıldıkları önem kazanmaktadır.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu adaylar dahil tüm lisans mezunu adayların b grubu kadrolarına atanmak için katılmaları gereken KPSS Lisans oturumuna, sadece çift yıllarda katılmaları etkili olmaktadır. Yani 2020 yılında KPSS Lisans oturumuna katılan bir Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu aday b grubu kadrolar için tercih yapmak imkanına sahipken, 2021 yılında katıldığı B Grubu KPSS Lisans sınavından almış olacağı puanları B Grubu kadrolara atanmak için kullanamayacaktır. Ancak her yıl gerçekleştirilen KPSS A Grubu oturumlarında puanlarının hesaplanması için katılacağı KPSS Lisans sınavının A Grubu puanlarının hesaplanmasındaki etkisi devam etmektedir.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu adayların KPSS B Grubu sınavına neden çift yıllarda katılmaları gerektiğine dair daha detaylı bilgilere aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz tek yıl – çift yıl çalışmamızda erişebilirsiniz;
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Mezunları KPSS’de Hangi Oturumlara Katılacak? Hangi Testleri Çözecek?
KPSS adayı olan Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu adaylar kamu kurumlarında yer alan kadrolara yerleşebilmek için yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi iki seçeneğe sahiptirler. Bu seçenekler KPSS B Grubu oturumuna katılarak b grubu kadrolara yerleşmek, diğeri ise KPSS A Grubu oturumu testlerine katılarak A Grubu kadrolarda yer almak. Bu ayrıma göre adayların katılabilecekleri KPSS oturumlarını ve testlerini aşağıda yer alan tablomuzda inceleyebilirsiniz;
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri B Grubu KPSS oturumları;
KPSS Lisans oturumu; Adayların B grubu kadrolarına atanabilmeleri için bu sınava sonu çift rakamla biten yıllarda, örneğin 2020 yılında katılmaları gerekmektedir.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri A Grubu KPSS oturumları;
KPSS A Grubu Oturumları; KPSS A Grubu oturumlarına Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu adaylar her yıl girebilirler. Her yıl elde ettikleri A Grubu puanları geçerli olacaktır. KPSS A Grubu oturumlarına katılacak olan adayların sınava katıldıkları yıldaki KPSS Lisans oturumuna katılmaları KPSS A Grubu puanlarının hesaplanması için zorunludur. Sınava katılınan yıla göre KPSS Lisans ile elde edilecek puanların b grubu atamalarında kullanılıp kullanılamayacağı hususu farklılaşmaktadır. Eğer sınava çift yılda katılmışlarsa puanlarını hem B Grubu hem de A Grubu kadrolar için kullanabilirler. Tek yılda katılmışlarsa sadece A Grubu puanlarını atamalarda kullanabilirler.
KPSS A Grubu oturumları aşağıdaki şekildedir;
Cumartesi Sabah KPSS A Grubu oturumu;
- Çalışma Ekonomisi Testi
- Kamu Yönetimi Testi
- Uluslararası İlişkiler Testi
Cumartesi Öğleden Sonra KPSS A Grubu oturumu;
- Hukuk Testi
- İktisat Testi
- Maliye Testi
Pazar Sabah KPSS A Grubu oturumu;
- Muhasebe Testi
- İşletme Testi
- İstatistik Testi
KPSS A grubu sınavı yukarıda da gördüğünüz üzere üç oturumdan meydana gelmektedir. Adaylar sınava başvuru yaparken bu üç oturumdan birini, ikisini ya da üçünü seçmek yönünde bir tercih yapabilirler. Adayların aynı dönemin KPSS lisans oturumuna katılması ise yukarıda da değindiğimiz üzere zorunludur.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunu adaylar için asıl olarak görünen oturum cumartesi sabah oturumudur. Çalışma Ekonomisi testini içeren bu oturuma katılacak olan adayların Çalışma Ekonomisi testini içeren puan türleri hesaplanabilecektir. Ancak bu oturuma katılmak tek başına yeterli değildir. Çünkü yalnızca KPSS Lisans derslerini ve Çalışma Ekonomisi testini içeren puan türü yalnızca bir tanedir. Bu durumda adayların geriye kalan 46 adet puan türünden feragat etmesi anlamına gelen böyle tercih adaylar açısından yanlış bir tercih olacaktır.
KPSS A grubu oturumlarının neticesinde elde edilen puan türlerinden en yaygın olarak kullanılanları, KPSS A grubu oturumlarında yer alan Muhasebe, İktisat, Hukuk ve Maliye derslerini de içermektedir. Örneğin KPSS P48 puan türü KPSS A Grubunda en fazla kurum tarafından talep edilen puan türü olarak bu dört dersi ihtiva etmektedir. Bu nedenle Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu adaylarının A Grubu alanında şanslarının artması adına diğer oturumlara da katılmaları şanslarının artması adına doğru bir karar olacaktır.
Ayrıca Çalışma ekonomisi testini içeren puan türlerinden biri hariç, diğerleri KPSS A Grubu testlerinin diğerlerini de içerdiğinden, bu oturumların ihmal edilmesi durumunda adayların bu puan türlerinin de hesaplanması mümkün olmayacaktır. Bu nedenle Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunu adayların KPSS A Grubu oturumlarının tamamına katılmalarını öneriyoruz.
Bu durumu daha net görebilmek adına adaylar KPSS Puan türlerini inceleyebilir, kararlarını buna göre netleştirebilirler. KPSS Puan türlerini bir arada inceleyebileceğiniz çalışmamıza aşağıda yer alan yönlendirme yardımıyla erişebilirsiniz;