Çevre Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?
Çevre mühendisleri kamuda ne kadar maaş alıyor? çevre mühendisi maaşları ne kadar oldu? Özel sektör çevre mühendisi maaşları ne kadar?
Mühendislik dallarından biri olan çevre mühendisliği, çevrenin daha iyi bir şekilde tasarlanması ve proje aşamasında görev alan meslek grubudur. Bu meslek grubu hakkında en çok merak edilen konulardan biri de çevre mühendisi maaşları ne kadar oldu?
Konu para olduğunda ülkemizde pek çok insanın o konuya dair merakı kabarmaktadır. Kim ne kadar kazanıyor, hangi işte ne kadar para var, ne işle uğraşsam çok para kazanırım gibi sorular halkımızın çokça dile getirdiği sorular.
Yine ülkemizde bir mesleğe başlamadan önce veya o mesleği yapmayı sağlayacak eğitimi almadan önce insanlar o meslek grubunun ne kadar para kazandığı ile ilgilenmektedir. Bizler bu tip merakları gidermek amacıyla sizler için mesleklerin maaş bilgilerini bulmaya ve sitemizde yayımlamaya çalışıyoruz. Bu yazımızın içinde çevre mühendisi maaşlarına dair merakınızı giderebileceksiniz.
Çevre Mühendisi Nedir? Çevre Mühendisi Nasıl Olunur?
ÇEVRE MÜHENDİSİ NEDİR? NE İŞ YAPAR? NASIL OLUNUR?
Çevre mühendisleri doğal çevrenin korunmaya alınması, doğal kaynakların verimli ve en etkin biçimde kullanılması, çevrenin insan sağlığına uygun olup olmadığına karar verilmesi ve uygun olmasının sağlanması gibi çevre ve çevrenin insana etkileri üzerine çalışmalar yapan, araştırmalarda bulunan, teknoloji geliştiren mühendis grubudur.
Çevre mühendisi olarak tanımlanan mühendislerin yaptıkları iş yani görevleri genel itibari ile şunlardır:
- Altyapı teknolojisi ile ilgili tasarımları ve planlamaları yapmak
- Şehirsel ve endüstriyel tesislerin tasarlanmasını ve planlamasını gerçekleştirmek
- Katı atık toplama, taşıma ve uzaklaştırma gibi konularda planlama ve tasarım yapmak
- Çevresel etki değerlendirme konuları hakkında çalışma gruplarını yönetmek, gerektiğinde eğitim vermek
- Hava kirliliğinin önlenmesi için yakıt seçimi ve baca gazlarının artırımı konularında mühendislik hizmetleri vermek
- Çevre kirliliğinin önlenmesi için kontrol, yönetim ve müşavirlik hizmetleri sunmak, çevre üzerine kanun ve yönetmelikleri yorumlamak
- Akarsu ve göllerden içme sularına kadar su kaynaklarının geliştirilmesine katkı sağlamak, kalite sınıflandırmasını yapmak
- Gürültü ve hava kirliliği gibi sorunların saptanması ve çözüm üretilmesinde rol oynamak
- Bağlı bulunduğu kuruluşun taleplerine yönelik uygun proje hazırlamak, yönetmek ve denetlemek
- Kendisine bağlı çalışan personelin organizasyonunu yapmak ve denetimini sağlamak
Türkiye’de çevre mühendisi olarak meslek icra etmek isteyen bireyler çevre mühendisliği veya benzeri bir bölüm mezunu olmalıdırlar. Eğer özel sektörde bu mesleği yapmayı düşünüyorlar ise yeterli donanıma sahip olarak çevre mühendisi alımı yapan firmaların ilanlarını takip ederek başvuruda bulunabilir veya bu tip şirketlere özgeçmiş bilgilerini bırakabilirler. Kamu personeli olarak çevre mühendisi ya da mühendis olmak isteyen bireyler ise mezuniyet sonrasında KPSS’den yeterli puanı elde ederek açılan ilanlara başvuruda bulunarak veya merkezi atamalarda tercih yaparak isteklerini gerçekleştirebilirler. Bu başlığı ve daha fazlasını incelediğimiz meslek tanıtım yazımıza da göz atabilirsiniz:
KAMU PERSONELİ OLAN ÇEVRE MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?
Kamu personeli olarak çalışan çevre mühendislerinin ortalama maaş tablosu yapılan zam sonrası şu şekilde biçimlenmiştir:
Yeni başlayan Çevre Mühendisi: 35.000-50.000 Türk Lirası
Burada verdiğimiz rakamların aralık olmasının sebebi ise çalışılan kurumdan gelebilecek ek ödeneklerin, AGİ, aile yardımı gibi diğer etkenlerin değişkenlik gösterebilmesidir. Bunun dışında bazı platformlarda kamudaki mühendislerin daha fazla kazandığı yazılmakta, söylenmektedir fakat mühendisler genelde elimize o kadar para geçmiyor diyerek tepki göstermektedirler. Bu konuda mühendislerin tepkileri çok da yanlış değildir çünkü çoğunlukla mühendislerin brüt maaşından bahsedilmektedir. Devlete verilen vergiler, SGK kesintileri vb. giderler düştüğü zaman çevre mühendisi maaşları tablomuzda görüldüğü gibi gerçekleşmektedir. Bu giderler de yaklaşık olarak 1000-1500 TL civarlarındadır.
Temmuz ayında ocak ayının benzeri bir zam yapılması halinde yine brüt olarak çevre mühendisi maaşları artacak olsa da gelir vergisi oranı üst dilime çıkıldığı için değişeceğinden dolayı verdiğimiz rakamlarda 50-100 TL’lik bir değişim ya olacaktır ya olmayacaktır.
ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANI OLAN ÇEVRE MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?
Kamuda çalışan çevre mühendislerinden farklı olarak özel sektörde yeni başlayan bir çevre mühendisi genellikle düşük diyebileceğimiz bir maaş ile işe başlamaktadırlar. Bu rakam genelde asgari ücret civarlarında olmaktadır. Yani 8506 TL ve dolaylarında bir rakamdan bahsetmek yanlış olmayacaktır. Bazı firmalar daha yüksek maaşlar ile de başlama fırsatı sunabilmekte ve bazı çevre mühendisi de donanımları sayesinde daha yüksek maaş alma şansı elde edebilmektedir. Buna ek olarak belirtmek gerekir ki kamuda çalışan çevre mühendislerinde deneyim kazanılsa da gelir belli bir oranda artmakta iken özel sektör bu konuda biraz daha iyidir, yıllar geçip deneyim ve donanım sahibi oldukça alınan maaşlar kamudakinden daha iyi bir halde olmaktadır.
Çevre Yüksek Mühendisi nasıl olunur?
Lisans diplomasını Çevre Mühendisliği bölümünden alan kişiler başta olmak üzere farklı alanlarda eğitim görmüş kişiler de bilimsel hazırlık eğitimi alarak çevre mühendisliğinde yüksek lisans ve doktora eğitimi alabilir.