kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Çevre Sağlığı Teknikeri Maaşları Ne Kadar?

​​​​​​​Çevre sağlığı teknikeri maaşları ne kadar oldu? Çevre sağlığı teknikeri net ve brüt maaşları ne kadar? Kamuda ve özelde çevre sağlığı teknikeri ne kadar kazanır?

A+
A-

Çevre sağlığı teknikeri ilgili sağlık meslek liselerinde okutulan bir bölümdür. Alınan eğitim sonrasında çevre konusunda işlevleri yerine getiren teknisyenlerin maaşları da ne kadar diye merak edilmiştir. Bizler de yazımızda sizler için bu konuya açıklık getirdik.

Türkiye çoğu insan pek çok farklı neden dolayı meslek gruplarının aylık kazançlarını, maaşlarını merak ediyor. Bu merak duygusu farklı nedenlerden gerçekleşebiliyor. Kimi komplekslerinden dolayı, kimi sadece merak duygusundan, kimi bu işi yapsam mı diye düşünerek kimi de o mesleği yapmaya başlamadan evvel bir meslek grubunun maaşını merak edebiliyor.

İnternet veya sosyal medya hayatların bu kadar içinde değilken bu bilgilere ulaşmak da oldukça güçtü. Tabi ki bu teknolojik gelişmelere rağmen bazen yanlış kaynaklara bakılmasından bazen de kaynakların tek bir yerden çıkıp dağıtılmasından dolayı yine de insanlar yanlış bilgi sahibi olabiliyor. İşte bu nedenle biz sizlere elimizden geldiğince doğru bilgileri derleyerek farklı meslek gruplarının maaş bilgilerini derlemeye çalışıyoruz. Bu içeriğimizde çevre sağlığı teknikeri maaşları hakkında bilgilere ulaşabileceksiniz.

Nasıl Çevre Sağlığı Teknikeri Olunur?

NASIL ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNİKERİ OLUNUR? ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNİKERİ KİMDİR? NE İŞ YAPAR?

Çevre sağlığı teknikeri tüm sağlık teknikerliği unvanlarında olduğu gibi genellikle kendi alanının uzmanının yönlendirmeleri ile sağlık alanına yardımcı personel, destek personeli olarak hizmet veren bir tekniker türüdür. Çevre sağlığı teknikeri görevlerine genel olarak bakarsak şu görevleri yerine getirmesi gerektiği görülür:

  • Toprak, su ve hava üzerinde analizler yapmak
  • Toprak, su ve hava üzerine kirlilik temizlik oranını ortaya çıkarmak
  • Çevreyi kirleten gazların ve atıkların çevreye zarar vermesini önlemek için konulan kuralların uygulanmasını sağlamak
  • Aşırı kirlilik saptandığında buna neden olan durumları bulmak ve ortadan kalkması için uğraşmak
  • Saha araştırmalarına, saha denetimlerine katılarak onlar üzerine raporlar oluşturmak
  • Çevre ile ilgili verileri gerekli kurum, kuruluş ve kişilere iletmek

Çevre sağlığı teknikeri olabilmek için de adayların bu alan ile ilgili bölümlerden birinden mezun olmaları gerekmektedir. Çevre sağlığı teknikeri olabilmek için mezun olunması gereken Çevre, Çevre Koruma, Çevre Koruma ve Kontrol, Çevre Kirlenmesi ve Kontrolü, Çevre Sağlığı bölümlerinden bir tanesidir. Bu mezuniyet sonrasında da özel sektör ve kamu olarak çalışma dallarına ayırmak gerekirse özel sektörde mesleğini icra etmek isteyen bir çevre sağlığı teknikeri kendi alanında hizmet veren kurumlara iş başvurularında bulunmalı ve personel olarak alınmayı beklemelidir. Kamuda çevre sağlığı teknikeri olabilmek için ise KPSS’ye girmeli, yeterli puan almalı ve personel alımı, atama dönemlerinde yerleştirilmeyi beklemelidir.

 

cevre sagligi teknikeri maaslari 2021

ÖZEL SEKTÖRDE ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNİKERİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Kamudan bahsetmeden önce özel sektöre değinmek gerekirse özel sektörde çevre sağlığı teknikeri olarak hizmet verecek bir kişinin asgari ücret ve bu bantta para kazanmaya başlayacağı gerçeğini belirtmekte fayda var. Ülkemizde çoğu meslek grubu için geçerli olabilecek yeni başlama noktasında firmaların asgari ücret verdiği gerçeği ile hareket edecek olursak çevre sağlığı teknikeri özel sektörde 10.000 TL ve civarında bir maaş elde ederek işe başlayacaktır diyebiliriz. Tabi ki kişinin kendini geliştirmişlik oranı veya çalışılacak kurumun neresi olduğuna bağlı olarak değişebilecek olsa da başlangıç seviyesinde çevre sağlığı teknikerleri özel sektörde genelde bu civarlarda maaş almaktadırlar.

KAMU PERSONELİ OLARAK ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNİKERİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Çevre sağlığı teknikerleri kamu personeli olarak atandıklarında genelde sağlık teknikeri konumunda işe başlarlar. Bunu belirtmemizin nedeni piyasada brüt maaşlar ile net maaşların birbirine karışıyor olduğu gerçeğidir. Brüt maaş bir çalışanın kazandığı gelirdir. Bu gelir üzerinden devlete gelir vergisi ödenir, sağlık primi ve emekli ödeneği verilir. Bu yaklaşık olarak yeni başlayan bir çevre sağlığı teknikeri için 1000-1200 TL civarlarındadır. Yani bir çevre sağlığı teknikeri maaşı  16-17 bin TL dolaylarındadır.

Buradaki rakamlarında aralıklı verilmesinin nedeni maaşların kurum, aile ve benzeri nedenlerden dolayı farklılık gösterebilmesidir. Örneğin asgari geçim indirimi olan AGİ 268 TL gibi bir rakama denk gelmektedir ve bekar için farklı evli için farklı işlemektedir. Çocuk sahibi olan veya eşi çalışmayana aile yardımı yapılmaktadır. Bunlar eklendiğinde veya çıkarıldığında ortalama olarak çevre sağlığı teknikeri maaşları bu dolaylardadır.

2 yıllık çevre sağlığı bölümü ne iş yapar?

Çevre sağlığı teknisyeni; çevresel problemleri tanımlamak, değerlendirmek ve düzeltmekten sorumludur. Çevre kirliliğini önlemek için çeşitli çalışmalar yapar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.