kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Çocuk Gelişimcisi Maaşları Ne Kadar?

Çocuk Gelişimcisi Maaşları Ne Kadar? Çocuk Gelişimcisi Nedir? Ne Demek? Çocuk Gelişimcisi Çalışma Şartları ve Saatleri Nasıl? Çocuk Gelişimcisi Ne İş Yapar?

A+
A-

Yeni nesillerin gelişiminde büyük role sahip olan çocuk gelişimcileri birçok insanın meslek tercihlerinden biridir. Peki çocuk gelişimcisi maaşları ne kadar, çalışma şartları nelerdir, çalışma saatleri nasıldır diye merak ediyor musunuz? Bu ve bunun gibi birçok sorunun cevabını sizler için bu yazımızda paylaştık.

Daha iyi bir dünyada yaşamanın anahtarı hiç şüphesi yeni nesillerin en iyi şekilde eğitilmesinden geçmektedir. Bu nedenle çocukların eğitiminden ve gelişiminden sorumlu öğretmenlerin, eğitmenlerin, gelişimcilerin sorumluluğu son derece büyüktür. Özellikle de örgün öğretimde görev yapan öğretmenlerin yanı sıra son dönemde çocuk gelişimcilerinin de önemi artmaktadır. Çocukların gelişimine, erken yaşta eğitime ve özel gereksinimlere olan duyarlılık arttıkça bu alandaki istihdam fırsatları da artmaktadır. Engelli, down sendromlu, özel rahatsızlıkları olan, özel ilgiye, gereksinime ihtiyaç duyan çocuklar için çocuk gelişimcileri son derece önemlidir. Çünkü erken yaşta teşhis ve doğru eğitimle pek çok konuda ilerleme kaydedilmektedir. Bu denli önemli bir göreve sahip olan mesleğin şartları da sık sık merak edilir. Peki çocuk gelişimcisi maaşları ne kadar? Çocuk gelişimcisi ücretleri ne kadar?

Çocuk Gelişimcisi Nedir, Ne İş Yapar?

Çocuk Gelişimcisi Nedir? Ne Demek?

Çocuk gelişimcileri çocukların büyüme, olgunlaşma, öğrenme ve gelişim süreçlerini bilen, bu yönde adımlar atabilen ve ihtiyaç duydukları desteği çocuklara verebilen eğitimcilerdir. Bu kapsamda gelişimciler çocuklara ihtiyaç duydukları fiziksel, zihinsel ve duygusal desteği sağlar. Personellerin bu mesleği yapabilmeleri için lisans derecesinde eğitim almaları, kurs ve sertifikalarla kendilerini geliştirmeleri ve merhametli bir yüreğe sahip olmaları gerekir. Çünkü özel gereksinime sahip çocuklarla ilgilenmek için büyük bir sabır ve çaba gerekmektedir.

Çocuk Gelişimcisi Çalışma Şartları

Çocuk gelişimcisi olarak çalışan personeller devlette ve özel sektörde iş imkanı bulabilmektedir. Kamuda ve özel sektörde ise çalışma şartları birbirinden farklılık göstermektedir. Devlet bünyesinde çalışan personeller genellikle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı gibi bakanlıklar bünyesinde ve alt kuruluşlarda istihdam edilir. Özel sektörde ise kreş ve eğitim merkezlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde, özel okullarda ve hastanelerde görev yapabilirler. Çalışma şartları son derece zorludur çünkü çocuklarla iç içe çalışırlar. Onların ihtiyaçları doğrultusunda hareket edip gelişimlerine katkı sağlamaya çalışırlar. Bu süreçte velilerle, yasal prosedürlerle ve diğer görevleriyle de ilgilenirler.

Çocuk Gelişimcisi  Çalışma Saatleri

Devlette çalışan personeller genel mesai saatleri içerisinde sabah 08.30 ile akşam 17.30 saatleri arasında çalışmaktadır. Personellerin 1 saatlik öğle araları da bulunur. Ancak görevleri doğrultusunda daha fazla çalışmaları da istenebilir.

Özel sektörde çalışan personellerin çalışma saatleri ise normalde sabah 09.00 ile akşam 18.00 saatleri arasındadır. Ancak özel sektörde şartlar devletten daha ağır olabilir. Çalışılan kuruma göre, yapılan işin yoğunluğuna göre personel çalışma saatleri değişebilir ve çok daha fazla çalışmaları gerekebilir. Üstelik özel sektörde haftada 2 gün izin değil 1 gün izin bulunur.

Çocuk Gelişimcisi Ne İş Yapar?

Personellerin pek çok görev ve sorumluluğu bulunur. Yaptıkları işin merkezinde çocuklar bulunsa da çalıştıkları kurumlara ve birim amirlerine yönelik sorumlulukları da vardır. Hem çocukların gelişimiyle ilgili çalışırken hem de bu faaliyetlerle ilgili üstlerine ve velilerine raporlar sunarlar. Kendilerini de sürekli geliştirmeleri beklenir. İşte genel hatları ile yapılan iş ve sorumluluklar;

Ders programı hazırlanır.
Çocukların ihtiyaçları tespit edilir
Aktiviteler düzenlenir.
Çocuklarla ilgili raporlar hazırlanır.
Çocukların yaş grubuna göre çalışma yapılır.
Çocukların özel durumuna ve ihtiyacına göre faaliyet yapılır.
Ailelere yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlenir.
Çocukları sosyal, psikolojik, fiziksel, ruhsal, duygusal anlamda geliştirmek için çalışma yapılır.

2023 Aile ve Çocuk Yardımı

Çocuk Gelişimcisi Maaşları Ne Kadar?

Dünya nüfusunun artmasıyla hem özel gereksinimi olan çocukların sayısı artmaktadır hem de bu çocuklara yönelik farkındalık artmaktadır. Bu nedenle özel gereksinimi olan, desteğe ihtiyaç duyan çocuklara yönelik faaliyetler, destekler de yükselmektedir. Bu durum çocuk gelişimcilerinin daha fazla istihdam edilmesine yol açar. Personeller devlette ve özel sektörde farklı ücretlerle istihdam edilir. Devlette çocuk gelişimcisi maaşları ortalama 15-16 bin TL civarındayken özel sektörde de 11-13 bin TL arasında değişen bir ücret politikası vardır.

Devlette Çocuk Gelişimcisi Maaşları

Devlette personellerin aldığı aylıkları etkileyen pek çok unsur bulunur. Çalışanların derecesi ve kıdemi, hizmet yılı, çalıştıkları kurum ve şehir belirleyicidir. Ayrıca eşinin çalışıp çalışmaması, çocuk sahibi olmaları, çocuk sayısı, sigorta ve BES kesintisi, eğitim durumu, ek tazminat ve ödemeler de aylıkları etkiler. Bu kapsamda çocuk gelişimcisi maaşları şu şekildedir;

Mesleğe yeni başlayan çocuk gelişimcisi maaşı yaklaşık 11-13 bin TL civarındadır.

Özel Sektörde Çocuk Gelişimcisi Maaşları

Özel sektörde her meslekte olduğu gibi çocuk gelişimcisi kadrosu için de başlangıçta ücretler son derece düşüktür. Personeller asgari ücretlerle çalıştırılır. Bu nedenle özel sektörde çocuk gelişimcisi ücretleri en düşük 8506TL civarındadır. Personelin deneyimi, başarısı, tanınırlığı arttıkça ve çalıştığı kuruma da bağlı olarak maaş yükselmektedir.

Çocuk Gelişimcisi Nerelerde Çalışır?

Anaokulları, kreşler, rehabilitasyon merkezi ve eğitim kurumlarında çalışabilir. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.