Çocuk Gelişimi Nedir? Ne İş Yapar?
Çocuk Gelişimi Nedir? Mezunları ne iş yapar, ne kadar maaş alır? Devlette ve özel sektörde iş imkanları nelerdir?
Çocuk Gelişimi Nedir? Ne İş Yapar? Devlette ve Özelde İş İmkanı Nedir?
Çocuk gelişimi, bir çocuğun büyüyüp değiştiği süreci tanımlamaktadır. Anne ve babanın aktardığı genler ile belirlenen gelişim süreci oldukça hassas bir süreçtir. Bu nedenle aile ve çocuklara uzman kişilerce yardım edilmesi büyük önem taşımaktadır. Çocuk Gelişimi bölümü ise bu doğrultuda çocukların sağlığı, gelişimi ve eğitimi konusunda bilgili kişiler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu bölümden mezun olan kişiler; çocukların bedensel, duygusal ve zihinsel gelişimlerine yardımcı olur, anne ve babalara çocuklarına ilişkin yaşadıkları sorunlarda yardımcı olurlar.
Çocuk Gelişimi bölümünü tercih etmek isteyen bireylerin öncelikli olarak bazı özelliklere sahip olup olmadıkları konusunda emin olmaları gerekmektedir. Bu anlamda bu bölümü tercih edecek kişiler; çocukların duygularını anlayabilmeli, onlar ile beraber olmaktan sıkılmamalı ve sabırlı olmalıdır. Yine gelişim psikolojisine ilgi duymaları ve yaratıcı olmaları gerekmektedir.
Çocuk Gelişimi Bölümü Hakkında Genel Bilgiler
Çocuk Gelişimi bölümünün eğitim süresi 4 yıldır. Bu süre boyunca öğrenciler farklı pek çok ders almaktadır. Bahsedilen dersler arasında Fizik, Biyoloji, Kimya, Özel Eğitim, Aile İlişkileri, Sosyoloji ve Psikoloji gibi dersler yer almaktadır. Ancak bölümde okutulan dersler bunlar ile sınırlı değildir. Okutulan diğer dersler ise Eğitim Felsefesi, Çocuk Ruh Sağlığı ve Matematik gibi derslerdir.
Bunların yanı sıra Çocuk Gelişimi bölümü eşit ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir. Bunun için YKS’de ilk oturum olan TYT sınavına girilmelidir. Yine TYT’ye girdikten sonra sınavın ikinci oturumu olan AYT sınavına girip, Matematik ve Edebiyat-Sosyal Bilimler-1 testlerinin çözülmesi gerekmektedir.
Çocuk Gelişimi Mezunları Ne İş Yapar?
Çocuk Gelişimi bölümü öğrencileri programı başarıyla tamamladıklarında “Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi” unvanını alırlar. Bu kişilerin çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda bazı görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu görev ve sorumlulukları şöyle sıralayabiliriz:
- Ailelere çocuk gelişimi ve eğitimi konusunda danışmanlık hizmeti vermek,
- Hastane ya da bakım evlerindeki çocuklara duygusal destek sunmak,
- Hastanelerdeki bebeklerin gelişimlerini takip etmek,
- Engelli çocukların ailelerine rehberlik ve danışmanlık hizmeti vermek,
- Çocuk yayınları ve programlarında danışmanlık yapmak,
- Oyuncak sanayiye danışmanlık yapmak,
- Çocuk ruh sağlığı merkezlerinde danışmanlık hizmeti sunmak,
- Resmi ya da özel kreş ve yuvalarda yönetici olarak görev almak,
- Çocuğun yaşamı ve gelişimindeki kritik dönemleri değerlendirmek ve aileye rehberlik etmek,
- Davranış bozukluğu olan çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiği ile ilgili danışmanlık yapmak,
Çocuk gelişimi mezunlarının görevleri yukarıda bahsedilenler ile sınırlı değildir. Çünkü görev aldıkları kuruma göre daha pek çok farklı görevi üstlenebilirler.
Çocuk Gelişimi İş İmkanları Nelerdir?
Çocuk Gelişimi bölümü mezunları pedagojik formasyon almaları durumunda kamuda ya da özel sektörde Okul Öncesi Öğretmenliği yapabilirler. Yine kamu kuruluşlarına bağlı kreş, özel yuva, hastane, bakım evi, anaokulu ve gündüz bakım evlerinde görev alabilirler. Fakat çocuk gelişimi mezunlarının iş imkanları bunlar ile sınırlı değildir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Kız Meslek Liseleri, Okul Öncesi Eğitim Kurumları, ilköğretim okulları ve çocuk kulüplerinde de çalışabilirler.
Bunların yanı sıra çocuk gelişimi ve eğitimcisi maaşları ise devlet kurumlarında ve özel sektörde değişiklik göstermektedir. Devlet kurumlarında mesleğe yeni başlayan bir mezun 4 bin TL maaş almaktadır. Ancak özel sektörde çalışmaya başlayan yeni mezun birinin maaşı 2020 TL civarındadır.
Aklınızda Bulunsun
Çocuk gelişimi mezunları genellikle formasyon alarak kamuda öğretmen olarak veya formasyon almaksızın özel sektörde çalışabilmektedir. İş imkanı olan bir bölüm olmakla birlikte çok fazla mezunu olması nedeniyle rekabetin olduğu bir alandır. Okumayı düşünenlerin çocukları sevmesi veya en azından çocuklarla sorun yaşamaması beklenir.
Üniversite tercihleri forum sayfamıza bakmanızı öneririz.
ben kamuda 10 yıldır okulöncesi öğretmeni olarak görev yapıyorum. alan değişikliği yapmak için bu bölümü okumak istiyorum.formasyon almama gerek ver mı acaba?
ben kamuda 10 yıldır okulöncesi öğretmeni olarak görev yapıyorum. alan değişikliği yapmak için bu bölümü okumak istiyorum.formasyon almama gerek ver mı acaba?