Çöpçü Ne İş Yapar? Çöpçü Nasıl Olunur?
Çöpçü nedir, çöpçü ne işle uğraşmaktadır, çöpçü olarak nasıl çalışılır, çöpçü görevleri nelerdir, çöpçü çalışma şartları nelerdir, çöpçü çalışma saatleri nasıldır gibi soruların cevapları yazımızın içinde yer almaktadır.
Çöpçü Ne İş Yapar? Çöpçü Nasıl Olunur?
İnsanlar temizliğe önem vermekle birlikte temizliklerinden sorumlu olan kişilerin olduğunu bildikçe de rahat davranmaktadırlar. Atılan atıkların yani çöplerin temizlik görevlisi olarak çalışan çöpçüler aslında çok kutsal bir meslek grubudur. Çünkü bizlere temiz bir çevrede yaşam imkanı sağlarlar.
Üniversitede bir bölümün adayı bir genç veya üniversiteden mezun olmuş bir kişi hangi mesleği icra edeceğini düşünürken o meslek hakkında bazı araştırmalarda bulunur. Bu araştırmaların yapılma maksadı hayatının geri kalanında zamanının çoğunun geçeceği bir alanda doğru tercih yapabilmektir.
Bizler TercihiniYap ailesi olarak sizlerin doğru tercih yapabilmeleri noktasında yardımcı olabilmek amacıyla pek çok konuda olduğu gibi toplayabildiğimiz kadar bilgi ile meslekler üzerine de içerikler hazırlıyoruz. Bu yazımızda çöpçü mesleği ile ilgili olarak derleyebildiğimiz bilgileri bulabileceksiniz.
ÇÖPÇÜ NEDİR?
Çöpçü özel bir kuruluş aracılığıyla veya bir belediyeye bağlı olarak özellikle sokaklardaki belirli yerlerde bulunan konteynırlardaki çöpleri çöp arabalarına toplamak ile görevli meslek mensuplarıdır.
KİMLER ÇÖPÇÜ OLARAK HİZMET VEREBİLİRLER?
Çöpçü olarak çalışmak için herhangi bir öğrenim görmek veya herhangi bir yerden sertifika almak gerekmemektedir. Çöpçü olarak çalışabilmenin tek şartı özellikle belediyeler başta olmak üzere veya belediyelere bağlı olarak çalışan taşeron firmalar tarafından çöpçü alımlarına başvuru yaparak kabul görmeyi beklemektir.
ÇÖPÇÜNÜN GÖREVLERİ NELERDİR?
Halk arasında her ne kadar her türlü çöp ile uğraşan, yerleri süpüren temizlik görevlileri de dahil olmak üzere çöp olarak görülen atıkları toplayan kişilere çöpçü denilebilse de çöpçü kavramının son olarak geldiği nokta çöp aracı ile çöplerin bulunduğu yerleri gezerek çöpleri toplayan kişilere denk gelmektedir.
Aslında bu bireylere de temizlik personeli dense de en genel haliyle çöpçü unvanını taşıyan bireyler bunlardır ve birikmiş çöpleri toplama işlerini yaparlar. Buna ek olarak görevleri şu şekilde sıralanabilir:
- İnsanların yaşadığı konutlarda ortaya çıkan ve belirlenmiş noktalara bırakılan evsel katı atıkları (çöpleri) çevreyi rahatsız etmeden günlük olarak toplarlar
- İşyeri, okul, hastane ve benzeri kamu kurum ve kuruluşları tarafından üretilen yine evsel nitelikli katı atıkları (çöpleri), çevreyi rahatsız etmeden günlük olarak toplarlar
- Toplanmış olan bu evsel ve evsel nitelikli katı atıkları; görünüş, koku, sızdırma ve benzeri faktörler yönünden çevreyi kirletmeyecek şekilde kapalı olarak tasarlanmış özel araçlarla atık depolama alanlarına taşırlar
- Çöp torbalarının bırakıldığı yerlerin temizliğini yaparlar ve gerektikçe bu alanları yıkarlar ve dezenfekte ederler
ÇÖPÇÜ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?
Çöpçü tüm toplum tarafından kabul edileceği üzere zorlu çalışma şartlarına sahip bir meslek mensubudur. Çöpçüler hem pis kokulu, hijyenik olmayan bir alanda çalışarak hem ruhsal hem de bedenen, ağır yükleri kaldırarak özellikle bedenen ve yapılan işin statüsü gereği de özellikle ruhsal anlamda yıpranırlar.
Buna ek olarak eğer ki kadrolu olarak çalışmıyorlar ise hem yapılan işin karşılığını maddi olarak alamazlar hem de güvencesiz bir ortamda çalışır ve bunun da stresini yaşarlar.
Mesai saatleri ise değişiklik gösterebilmek ile birlikte genellikle günlük 8-9 saat civarındadır.