D-8 Nedir? D-8 Ülkeleri Hangileri?
D-8 Örgütü Nedir? D-8 Organizasyonu Nedir? D-8 Ülkeleri Hangileri? D-8 Nasıl Kuruldu? D-8’in En Güçlü Ülkesi Hangisi? D-8 Ne Anlama Geliyor? D-8’in Amacı Nedir? D-8 organizasyonu ile ilgili her bilgiyi sizin için bir araya getirdik.
D-8 organizasyonu nüfusunun büyük bir kısmını Müslümanların oluşturduğu ülkelerin bir araya gelerek kurduğu bir uluslararası oluşumdur. Oluşumun adından da anlaşılabileceği gibi 8 ülkeden oluşmaktadır. Bu ülkeler, Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya’dır.
D-8 organizasyonunun 1996 yılının Ekim ayında dönemin Türkiye Başbakanı Necmettin Erbakan’ın davetiyle üye ülkelerin temsilcilerinin katılımıyla ‘Kalkınma İşbirliği Konferansı’nda atılmıştır.
2017 yılına dek oluşum 8 kez bir araya gelmiştir. 20 Ekim 2023 tarihinde İstanbul’da düzenlenen toplantı düzenlenen 9. zirve olma özelliği taşıması ile öne çıkıyor. kamu haber
En Fazla İthalat Yaptığımız Ülkeler
D-8 Nasıl Kuruldu?
D-8’in kurulmasına yönelik olarak atılan ilk adımı, Türkiye’nin daveti üzerine İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya’nın katılımıyla 22 Ekim 1996 tarihinde İstanbul’da düzenlenen “Kalkınmada İşbirliği Konferansı” oluşturmuştur. Bu konferansın ardından gerçekleştirilen hazırlık çalışmaları mahiyetindeki üç Komisyon ve iki Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısını müteakip, 15 Haziran 1997 tarihinde İstanbul’da yapılan Devlet/Hükümet Başkanları Zirvesi ile D-8 resmen kurulmuştur.
D-8’in Amacı Nedir?
Güney-Güney diyalogu çerçevesinde gelişme yolundaki ülkeler arasında oluşturulan işbirliği örneklerinden biri olan D-8, üye ülkeler arasında ekonomik ve ticari işbirliğinin geliştirilmesine yönelik bir oluşumdur. D-8’in amacı kalkınma yolundaki ülkelerin dünya ekonomisi içindeki konumlarını iyileştirmek, ticari ilişkilerini çeşitlendirmek ve ticaret alanında üye ülkelere yeni imkanlar yaratmak, uluslararası seviyede karar verme mekanizmalarına güçlü biçimde katılımlarını sağlamak ve halklarının yaşam seviyesini yükseltmektir.
D-8’in İlkeleri Nelerdir?
D-8 oluşumunun bayrağında altı yıldız yer almaktadır. Bayrakta yer alan yıldızlar oluşumun 6 temel ilkesini sembolize etmektedir. Peki nedir bu ilkeler?
1. Savaş değil, barış
2. Çatışma değil, diyalog
3. Çifte standart değil, adalet
4. Üstünlük değil, eşitlik
5. Sömürü değil, iş birliği
6. Baskı ve tahakküm değil, insan hakları, hürriyet ve demokrasi
D-8 üyeleri hangileridir?
D-8 oluşumu 8 ülkeden oluşmaktadır. Peki bu ülkeler hangileridir?
· Türkiye,
· İran,
· Pakistan,
· Bangladeş,
· Malezya,
· Endonezya,
· Mısır
· Nijerya
En Güçlü D-8 Ülkesi Hangisidir?
D-8 üyeleri arasında en gelişmiş olan ekonomi ülkemizde yani Türkiye’de bulunmaktadır. D-8 ülkeleri zirve toplantıları yapmaya başladıklarından bugüne, ülkeler arasında ihracat ve ithalat rakamları oldukça fazla artış göstermiştir ve yeni yapılacak olan zirvelerde bu artışın devam etmesi adına yapılacak olan çalışmalara yer verilmektedir.
D-8’in Görevli Organları Nelerdir?
Zirve: Devlet/hükümet başkanlarının iki yılda bir gerçekleştirdikleri toplantılardır. D-8’in en üst düzey karar alma organıdır.
Konsey: Üye ülkelerin Dışişleri Bakanlarının katılımı ile gerçekleştirilen toplantılarıdır.
Komisyon: Üye ülkelerin kıdemli uzmanlarından oluşan ve eşgüdüm çalışmalarını yürüten kurul toplantılarıdır.
Genel Sekreterlik: D-8 Grubunun çalışmalarına sekretarya hizmetleri sunan ve üye ülkeler arasındaki iletişimi sağlayan İcra Direktörlüğünü Türkiye tarafından atanan bir büyükelçi (Ayhan Kamel) İstanbul’da bulunan merkezinden yürütmekte idi. 2006 Bali Zirvesinden sonra İcra Diretörlüğünün statüsü Genel Sekreterliğe çevrilerek dönem başkanı Endonezya tarafından atama yapıldı. Ardından Genel Sekreterliği Endonezya’dan Dipo Alam (2007-2010), Widi A. Pratikto (2010-2012) yürüttü. 1 Ocak 2013 itibariyle İran’dan Seyed Ali Mohammad Mousavi dört yıllık süre için bu görevi devraldı.
Avrupa Ülkeleri Nüfusu Ne Kadar Oldu?
D-8 in açılımı nedir?
D–8 ya da Gelişen Sekiz Ülke; Türkiye, Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya ve Pakistan arasında kalkınma işbirliğine dayalı bir organizasyondur.