Defterdarlık Uzman Yardımcılığı
Defterdarlık Uzman Yardımcılığı nedir? Defterdarlık Uzman Yardımcılığı DUY sınav konuları nelerdir? Defterdarlık Uzman Yardımcılığı DUY sınavına nasıl çalışılır? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.
Defterdarlık Uzman Yardımcılığı
Defterdarlık Uzaman yardımcılığı ilgili bakanlığın taşrada görevli meslek mensubu olarak çalışmaktadır. Daha ayrıntılı bilgiye yer verdiğimiz yazımızı keyifle okuyabilirsiniz…
Hazne ve Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Defterdarlık Uzman Yardımcılığı DUY alımı sınavına nasıl çalışılır? Defterdarlık Uzman Yardımcılığı DUY mesleği nedir? Defterdarlık Uzman Yardımcılığı DUY sınavı konuları nelerdir? Defterdarlık Uzman Yardımcılığı DUY sınavına nasıl hazırlanılır? Defterdarlık Uzman Yardımcılığı DUY sınavına hangi kaynaklarla hazırlık yapılır? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.
Defterdarlık Uzman Yardımcılarının Görevleri Nelerdir?
Defterdarlık Uzman Yardımcılığı DUY mesleği Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından taşra teşkilatında görevlendirilen ve Bakanlığı taşra teşkilatındaki iş ve işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlayan kariyer meslek grubudur. A Grubu kariyer meslekler içerisinde yer alan Defterdarlık Uzman Yardımcılığı mesleğini ifa eden Defterdarlık Uzman Yardımcıları ve Defterdarlık Uzmanlarının en temel görevleri kamunun harcamalarının takibine dair iş ve işlemlerin takibidir.
Defterdarlık Uzman Yardımcılarının gerçekleştirdikleri işlemler, görevleri ve sorumluluklarına dair daha detaylı bilgiler edinmek için Defterdarlık Uzman Yardımcılığı meslek tanıtım çalışmamıza aşağıda yer verdiğimiz yönlendirme yardımıyla erişebilirsiniz;
Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Sınavı Nasıl Oluyor?
Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde Defterdarlık Uzman Yardımcısı DUY olarak görev yapmak isteyen adayların öncelikli olarak A Grubu olan bu mesleğe giriş için A Grubu KPSS oturumlarına katılmaları ve Kurum tarafından talep edilen KPSS A Grubu puan türlerine sahip olmaları gerekmektedir. Bununla birlikte adayların meslek için gerekli görülen okul mezuniyetine sahip olmaları gerekmektedir.
Defterdarlık Uzman Yardımcılığı alımları yazılı ve sözlü ya da sadece sözlü olarak yapılabilmektedir. Alımın yazılı ve sözlü biçimde yapılması durumunda yazılı sınava 20 kat aday katılabilirken, alımın yalnızca sözlü mülakat biçiminde yapılması durumunda mesleğe alınacak aday saysının yalnızca dört katı kadar sözlü mülakatlara katılma hakkı elde edebilmektedirler.
Defterdarlık Uzman Yardımcılığı alımının yazılı sınav ve sözlü mülakat biçiminde yapılması durumunda Defterdarlık Uzman Yardımcılığı DUY alımına başvuru şartlarını sağlayan adaylardan en yüksek puana sahip olan mesleğe alınacak aday sayısının 20 katı kadar aday Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Defterdarlık Uzman Yardımcılığı DUY yazılı sınavına katılma hakkı elde etmektedirler. Bu adaylar için Defterdarlık Uzman Yardımcılığı DUY alımının ilk aşaması olarak düzenlenen Defterdarlık Uzman Yardımcılığı yazılı sınavında aşağıdaki konulardan sorular yöneltilmektedir;
İKTİSAT;
-Mikro iktisat,
-Makro iktisat.MALİYE
-Kamu maliyesi
-Maliye politikası.HUKUK
-Anayasa hukuku,
-Medeni hukuk (Başlangıç-kişiler hukuku-eşya hukuku),
-İdare hukuku ve idari yargı
-Borçlar hukuku (Genel hükümler),
-Ticaret hukuku (Başlangıç),
-Ceza hukuku (Genel hükümler).MUHASEBE
-Genel muhasebe
Adaylar Defterdarlık Uzman Yardımcılığı DUY alımının birinci aşaması olan yazılı sınavda yukarıda yer alan konulardan kendilerine yöneltilecek olan çoktan seçmeli soruları doğru yanıtlamak durumunda olacaklardır. Defterdarlık Uzman Yardımcılığı DUY yazılı sınavında adayların başarılı olabilmeleri için almaları gereken en düşük puan 70 puandır.
Ancak adayların Defterdarlık Uzman Yardımcılığı DUY yazılı sınavından 70 puan alarak başarılı olmaları, ikinci safha olan sözlü sınava katılabilmek için yeterli değildir. Adayların aynı zamanda Defterdarlık Uzman Yardımcılığı DUY mesleğine alınacağı ilan edilmiş olan kadro sayısının dört katı kadar başarılı aday arasında yer almaları gerekmektedir.
Defterdarlık Uzman Yardımcılığı DUY alımı ilk aşamasında başarılı olarak sözlü mülakatlara da katılmayı hak eden adaylar, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın düzenleyeceği bu aşamada başarılı olmaları durumunda Defterdarlık Uzman Yardımcısı olarak Bakanlık il teşkilatında ihtiyaç bulunan yerlerde görevlendirilmektedirler.
Defterdarlık Uzman Yardımcılığı DUY Sınavına Hangi Kaynaklarla Nasıl Hazırlanılır?
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alımı gerçekleştirilen ve iki aşamalı bir sınav süreci uygulanan Defterdarlık Uzman Yardımcılığı DUY mesleğine girmek isteyen adayların Defterdarlık Uzman Yardımcılığı DUY sınavına hazırlık yapacakları zaman öncelikle sınav konularını gözden geçirmeleri faydalarına olacaktır.
Adaylar Defterdarlık Uzman Yardımcılığı DUY sınav konularına baktıklarında sınavın, bu sınava başvuruda kullandıkları puanları elde ettikleri KPSS A Grubu konularından daha dar bir kapsama sahip olduğunu göreceklerdir. Defterdarlık Uzman Yardımcılığı DUY sınavına katılacak olan adayların KPSS konularından Genel Yetenek ve Genel Kültür kısmına bakmaya hiç ihtiyaçları olmayacak iken alan bilgisi derslerinde de KPSS müfredatına ait bir çok konuyu es geçme imkanları olacaktır.
Adayların Defterdarlık Uzman Yardımcılığı DUY sınavına hazırlık yaparken KPSS hazırlığında kullandıkları konu anlatımı ve soru bankası kaynaklarını kullanmaları kafidir. Adaylar ellerindeki kitapların yalnızca Defterdarlık Uzman Yardımcılığı sınavı konuları arasında yer alan konularını tekrar ederek ve tekrarlarından sonra bol soru çözümü yaparak bu sınava rahatlıkla hazır hale gelebilirler.
Adaylar bu tekrarlarını yaparken özellikle KPSS oturumlarında hata yapmış oldukları başlıklara eğilmeleri, aynı konularda tekrar hata yapma ihtimallerini ortadan kaldıracak olması bakımından önemlidir. Soru çözümlerini de özellikle çözümlü kaynaklar üzerinde yaparlarsa, çözümler de onlar için adeta bir tekrar niteliğinde olacaktır.
Kamu Personeli Seçme Sınavında elde edilen puanlar ile adaylar mesleğe alınacak yirmi kat aday ile bu sınava katılmaya hak kazanmışken sözlü mülakatlara yalnızca dört kat kadar aday katılabilecektir. Bu da adayların Defterdarlık Uzman Yardımcılığı DUY sınavında en az hata yapan adayların sözlü mülakat listesinde kendisine yer bulabileceği anlamına gelmektedir.
Adayların sınav ilanını beklemeksizin, bu sınava ve diğer kurum sınavlarına KPSS puanlarının açıklanmasını izleyen süreçte çalışmaya başlamaları bir adım öne geçmeleri konusunda fayda sağlayacaktır.