kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Sınavı Başvuruları Nasıl Yapılır?

Defterdarlık Uzman Yardımcılığı sınavı başvuruları nasıl yapılır? İl tercihleri nasıl gerçekleştirilir? Nelere dikkat etmek gerekir? Haberimizde.

A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından taşra teşkilatı birimlerinde görevlendirilmek üzere alımı gerçekleştirilen Defterdarlık Uzman Yardımcılığı mesleğine nasıl girilir? Defterdarlık Uzman Yardımcılığı sınavı başvuruları nasıl yapılır? Defterdarlık Uzman Yardımcılığı sınav başvurularında nelere dikkat etmek gerekir? Defterdarlık Uzman Yardımcılığı alımı tek il tercihi nedir? Tek il tercihi nasıl gerçekleştirilir? Detayları ve değerlendirmelerimizi haberimizde bulabilirsiniz.

Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Maaşı 2023 Ne Kadar?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Sınavı Nedir? Nasıl Yapılmaktadır?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, Bakanlık taşra birimlerinde görevlendirilmek üzere istihdam edilen Hazine ve Maliye Bakanlığı Defterdarlık Uzman Yardımcıları, dönem dönem değişime uğramış alım biçimleriyle mesleğe alınmışlardır. Önceki dönemler Hazine ve Maliye Bakanlığı Defterdarlık Uzman Yardımcılığı alımları Klasik sınav + sözlü mülakat biçiminde gerçekleştirilirken, sonrasında test sınavı + sözlü mülakat biçimine evrilmiş, son olarak da Bakanlık yalnızca sözlü mülakat yaparak personel alımı yapma eğilimine girmiştir. 2020 yılında yapılan yönetmelik değişikliği ile bu alım şeklinin önünü açan Bakanlık hemen aynı yıl içerisinde düzenlediği alımla uygulamayı da başlatmıştır. kamu haber

Hazine ve Maliye Bakanlığı Defterdarlık Uzman Yardımcılığı alımlarını yazılı sınav ve sözlü mülakat ile yapacağı zaman mesleğe alacağı aday sayısının 20 katı kadar adayı yazılı sınava davet ederken, yalnızca sözlü mülakat ile alımı gerçekleştireceği zaman mesleğe alınacak aday sayısının 4 katı kadar adayı sınava davet etmektedir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Sınavı Başvuru Koşulları Nelerdir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Defterdarlık Uzman Yardımcılığı alımına başvuruda bulunacak olan adayların üniversitelerin Hukuk fakültelerinden veya İİBF ile bunun dengi sayılan fakültelerinde yer alan bölümlerden mezun durumda olmaları, alımın yapılacağı yılın birinci günü baz alınarak yapılacak hesaplamaya göre otuz beş yaşlarını tamamlamamış olmaları, devlet memurluğu genel şartlarını sağlıyor olmaları gerekmektedir.

Bununla birlikte alımın Hukuk-İİBF grubu için yapılıyor olması durumunda adayların geçerliliği devam etmek kaydıyla KPSS P48 puan türünden veya KPSS P47 puan türünden en az 70 puana sahip olmaları gerekmektedir. Adayların Defterdarlık Uzman Yardımcılığı alımına başvuruda bulunabilmeleri için herhangi bir yabancı dil puanına sahip olmaları gibi bir şart ise bulunmamaktadır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Başvuruları Nasıl Yapılır? Tek İl Tercihi Nedir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Defterdarlık Uzman Yardımcılığı alımlarına başvuruda bulunmak isteyen ve şartları sağlayan adayların başvurularını, Bakanlık tarafından belirtilen tarih aralığında elektronik başvuru sistemi üzerinden gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Adayların başvuru yaparken dikkat etmeleri gereken en önemli husus il tercihleridir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Defterdarlık Uzman Yardımcılığı alımı başvuru sürecinde Bakanlık alım yapacağı il ve ilçeleri liste halinde ilan etmekte ve bu illerden bir tanesi için adayların başvuruda bulunmasını istemektedir. Adaylar yalnızca bir il tercih edecek ve bu ilin ilçelerinde yer alan mal müdürlüklerini de tercihlerinde sıralayacaklardır. Adayların seçmiş oldukları il içerisinde alım yapılacak olan tüm ilçe birimlerini tercih sıralarına göre sistemde belirtmeleri gerekmektedir.

Defterdarlık Uzman Yardımcılığı alımı başvurularında tek il tercihi yapan adaylardan her il için ayrı ayrı belirlenmek üzere mesleğe alınacak aday sayısının 4 katı kadarı Bakanlık tarafından düzenlenen sözlü mülakatlara katılma hakkı elde edecektir. Sınava katılma hakkı kazanan adaylar iller için ayrı ayrı belirlenecek, adaylar yalnızca seçmiş ve sınava girme hakkı elde etmiş oldukları il için yarışacaktır. İlçelerle alakalı atama prosedürü mülakatta başarılı olduktan sonra işleyecektir.

Bu sistemde her ilin kendi başvuru taban puanı oluşacaktır. Yine Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bir diğer alımı olan Gelir Uzman Yardımcılığı alımının eski sistemindeki gibi olacak uygulamada, kimi iller için başvuru yapan yüksek puanlı adaylar sınava girme hakkı elde edemezken, kimi iller için daha düşük puanlı adaylar sınava katılım hakkı kazanacaktır.

Tek il tercihinin ortaya çıkardığı taban puan dalgalanmasını net bir şekilde görebileceğiniz Gelir Uzman Yardımcılığı alımlarının taban puanlarını incelemek için ilgili çalışmamıza aşağıda yer alan bağlantı ile erişebilirsiniz;

Adayların tek il tercihi sisteminde en çok dikkat etmesi gereken husus manipülasyon ve yönlendirmelere aldanmaksızın, kendi isteğine göre tercih yapmasıdır. Defterdarlık Uzman Yardımcılığı alımında adayların hangi ili tercih edeceği konusunda mantık çerçevesinde yapabileceği değerlendirmeler yanında içinden geçen seçim de önemlidir. Bu noktada adayların sonrasında üzüntü yaşamamak adına kararı kendi düşünce ve hislerine göre yapması bizim bu konuda verebileceğimiz en önemli öneridir. Hangi ilin kaç puanla kapatacağı konusunda kimsenin yüksek oranlı bir isabetle tahminde bulunması olası değildir. Bu sebeple adaylar hiçbir yönlendirmeye bakmaksızın tek başlarına tercihlerini yapmalıdırlar.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Sınavı Nasıl ve Hangi Konulardan Gerçekleştirilecektir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı Defterdarlık Uzman Yardımcılığı alımında yalnızca sözlü mülakat ile alım yapılacak olması durumunda mesleğe alınacak aday sayısının dört katı kadar aday, alım yapılacak illere göre belirlenecek ve bu adaylara aşağıdaki konulardan sözlü mülakat yapılacaktır.

image 95

Adayların Defterdarlık Uzman Yardımcılığı sözlü sınavlarında başarılı olabilmeleri için en az 70 puan almaları gerekmektedir. 70 ve üzeri puan almış olan adaylardan her ilin kontenjanı kadar, o il için yarışan adaylar arasından asil aday belirlenir. Bakanlık yine her il için il kontenjanının yarısı kadar yedek aday belirleyebilecektir.

Yedeklik hakkı gerçekleştirilecek olan yeni bir Defterdarlık Uzman Yardımcılığı alımına kadar geçerli olacaktır. Yedeklik hakkının geçerliliği yeni bir alım yapılmasa dahi azami iki sene olabilecektir.

Defterdarlık Uzman Yardımcılığı alımında başarılı olan adayların il merkezine ya da ilçelere atanmaları, sözlü sınavdan almış oldukları puana ve tercihlerine bakılarak belirlenecektir. Bu yüzden adayların başvuru safhasında yapacakları ilçe sıralaması, mülakat puanlarının durumuna göre önem kazanacaktır.

Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Alımında Bir İlin Kontenjanı Dolmaz İse Atama Nasıl Yapılır?

Defterdarlık Uzman Yardımcılığı alımında herhangi bir ilin nihai başarı listesinde, o ilin kontenjanı kadar aday yer almamış ise diğer illerin yedek adayları arasından atama yapılabilecektir. Hangi illerden atama yapılacağının takdiri ise Bakanlıktadır.

Defterdarlık Uzman Yardımcılığı’nda Zorunlu Hizmet Süresi Var Mı?

Defterdarlık Uzman Yardımcılığı mesleğine bir il için atanan meslek mensuplarının, o ilde beş sene görev yapmaları zorunludur.

Defterdarlık Uzman Yardımcılığı mesleğine, sınavına ve il seçimlerine dair bilgi paylaşımı yapmak ve sorularınızı sormak için FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!

Defterdarlık Uzmanı ve Uzman Yardımcısı Maaşı Ne Kadar?

Defterdarlık Uzman Yardımcısı nerede çalışır?

Mesleki temel eğitimin tamamlanmasından sonra Defterdar emrinde veya Defterdarlık birimlerinde görevlendirilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.