Deizm Nedir? Ne Demek? Deizm Ne Anlama Gelir?
Deizm Nedir? Ne Demek? Deizm Ne Anlama Gelir? Deizmin Tarihi ve Deizmin Ortaya Çıkışı Deist Nedir? Ne Demek? Deizmin Özellikleri Nelerdir? Deizm ile ilgili merak edilen her şey makalemizde…
Deizm yani diğer adıyla Yaradancılık, tüm dinleri reddetmektedir. Tanrıya inancın sadece mantık ve akılla oluştuğunu savunmaktadır. Deizmin ana düşüncesinde şu vardır: zaten evrenin yaratıcısı vardır ve bu yaratıcı yarattığı evrene hiçbir şekilde müdahale etmez. Dinlerin varlığını reddettiği gibi bu inanış, dinlerinde insanlar tarafında ortaya çıkarıldığını savunur. Kısacası; yaratıcının sadece evreni yaratmakla ilgili bir sorumluluğu vardır. Onun dışında dünyada hiç olup bitene kesinlikle karışmaz, ilgilenmez. Deizm inancında ayrıca, Tanrı kusursuzdur bundan dolayı da yaratılan tüm kavramlar, canlılar vs. onun kusursuz oluşuna inanır. Peygamberler, mucizeler ve vahiyler de Deizm inancında yoktur.
Deizmin Tarihi ve Deizmin Ortaya Çıkışı
Kavram olarak Deizm, ilk 17. Yy. ortaya çıkmıştır. Deizm ’de Tanrı’ya inanılır fakat Tanrı kesinlikle insanlarla iletişim kurmaz. Deizm inancı bir nevi, Tanrıcılık diye bilinmektedir. Deizm inancına, ilk defa İngiltere’de rastlanmıştır. Zaten ortaya çıktığı yer olarak İngiltere bilinmektedir. Latinceden gelen Deizm, asıl Deus kelimesinden türemiştir. Latincede Tanrı’ya Deus deniyor. Deizm inancında, kesinlikle insanın düşünceleri özgür bırakılmalıdır. Tabi ki buna bağlı olarak da, ahlak ve iyilik kavramları açısından da başka herhangi dine de ihtiyaç yoktur. Dinleri reddederken Deizm inancı aynı zamanda din adamlarını da yok saymaktadır. Ancak Deizm inancı, evrim teorisi için herhangi bir argüman kullanmamaktadır. Evrm teorisi de deizmi reddetmemektedir. Nedir
Deist Nedir? Ne Demek?
Deizmi savunan, koruyan kişiler deist olarak adlandırılıyor. Dünyanın genelinde çok fazla tanınan ünlü deistler var. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Deizme gönülden bağlı olan deistler kesinlikle herhangi bir dine inanmazlar ve tüm dinleri de reddederler. Deistler, Tanrı’ya giden yolun sadece mantık ve akıl yoluyla açıklanabileceğini savunurlar.
İşte bu yüzden de, herhangi bir başka dine de kesinlikle gerek duymazlar. Deistler, dini ve peygamberleri reddettikleri gibi kutsal kitapları da reddederler. Hatta kutsal kitapların insanlar tarafından yazıldığını da iddia ederler. Ayrıca Deizm inana deistler, kesinle diğer dinlerde olan ölümden sonra insanın yaşamı için söylenen cehennem ve cennet kavramlarını da yok sayarlar. Bazı deistler de ölümden sonra tekrar yaşamın olacağını ya da reenkarnasyon olduğuna inanırlar. Ruhun herhangi bir başka ruhta tekrar dirilmesi yani inananlar da vardır.
Deizmin Özellikleri Nelerdir?
• İnanca göre Tanrı kesinlikle vahiy göndermez.
• Melek, şeytan, peygamber, cehennem, cennet gibi ögelerin olmadığına inanılır.
• Peygamberlere inanılmaz çünkü insan ile Tanrı arasına herhangi hiçbir etken giremez.
• Peygamber ve kutsal kitap gibi düşünceler bu inancın içinde bulunmaz.
• Özgür düşünce esastır. İyi bir kişi olmak için kitaplara ve peygamberlere kesinlikle ihtiyaç duyulmaz.
• İmam, haham, rahip gibi din adamlarına itibar edilmez.Kişinin özgür iradesi ve düşüncesiyle insanlık serüvenini sürdürmesi göz önünde bulundurulmalıdır.
• Bu inancın sahiplerinin hayatlarında kehanetlere ve mucizelere yer yoktur. Çünkü bunları insanın uydurması olarak kabul ederler.
Deizm inancını aslında incelediğinizde göreceksiniz ki; farklılık içeren çok geniş yelpazeli bir inanç olsa da bazı hiç değişmeyen ilke ve temel inançları vardır. Bu ilkeleri ve temel inançları şöyle sıralayabiliriz:
• Mantığın insana doğruları öğreteceği
• Yaratıcı bir gücün inancı
• Mucizelerin, demagojilerin, kehanetlerin, dinsel dogmaların ve kaynağı ilahi bir güce dayanan dinlerin reddedilmesi
Bu inanca göreYaratıcı güç Tanrı olarak kabul edilmektedir. Tanrının varlığı reddedilmez.. Deizm inancında Tanrı, evreni evrensel kanunlar çerçevesi içinde yaratmış sonra da deterministik diye adlandırılan olaylara müdahale etmemiştir.
güzel