Deri Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?
Deri mühendisi maaşları ne kadar oldu? Deri mühendisi maaşları brüt ve net olarak ne kadar? Deri mühendisi maaşı devlette ve özel sektörde ne kadar?
Deri mühendisi maaşları ne kadar oldu diye merak ediyorsanız bu yazımız sizler için derledik. Hem fikir vermek hem de meraklarınızı gidermek için hazırladığımız bu yazımızda aradığınız soruların cevabını bulabilirsiniz.
Ülkemizde her ne kadar insanların (bir klişe olarak özellikle erkeklerin) maaşı sorulmaz diye bir adap kuralının varlığından bahsedilse de insanlar başkalarının maaşlarını merak etmeye ve bu konuda sorular sormaya devam etmektedir. Çağımızda özel olarak bireye sormak yerine internetten bu bilgilere kolayca ulaşılabilmektedir. Ne yazık ki internette, özellikle büyük haber sitelerinde, sosyal medya platformlarında gösterilen rakamlar da tartışma konusu olmaktadır. Biz hem insanların başkalarının ne kadar kazandığına dair meraklarını gidermek için, hem bu bilgi kirliliğini biraz olsun hafifletmek için hem de mesleğe yeni başlayacak adaylara veya bir mesleği yapmayı düşünen kişilere fikir vermesi için farklı meslek gruplarının maaş bilgilerini vermeye çalışıyoruz. Bu
Deri Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
yazımızda deri mühendisi maaşı hakkında bilgiler edinebileceksiniz.
DERİ MÜHENDİSİ NEDİR? DERİ MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR? NASIL OLUNUR?
Deri mühendisi mesleğinin maaş bilgisine geçmeden önce mesleğe dair genel bilgiler verecek olursak deri mühendisleri hayvanlardan elde edilen derilerin işlenmesini, bu işlenme esnasında kullanılan teknolojinin kullanılmasını ve geliştirilmesini gerçekleştiren; bunlara yönelik olan araştırma ve geliştirme hizmetlerinde rol oynayan ve bu alanda projeler oluşturarak bu projelerin zamanında ve kalite standartlarına uygun şekilde gerçekleşmesini sağlayan mühendislerdir.
Deri mühendisi olarak çalışmak isteyen bir birey için öncelikli şart bu işi yapmaya yeterli olmayı sağlayacak lisans diplomasını elde etmektir. Deri mühendisi olabilmek için alınması gereken 4 yıllık lisans diploması deri mühendisliği bölümlerine aittir. Bu diploma sahibi deri mühendisliği adayları dilerlerse özel sektördeki iş ilanlarına başvuru yaparak dilerlerse de KPSS’ye girerek yeterli puan elde edip atamalarda veya alımlarda tercihlerde bulunarak bu mesleği icra etme şansı elde edebilirler. Kamu kurumu noktasında şans demek yanlış olmayacaktır çünkü devlete neredeyse hiç denecek oranda deri mühendisi alımı yapılmaktadır.
Deri mühendislerinin ne iş yaptığı ise görevlerine bakılarak değerlendirilirse;
- Derilerin hayvanlardan yüzülmelerinin ardından kullanılabilir hale getirilmesi için yapılan işlemleri denetlemek
- İşlenen ve kullanılabilir hale gelen deri ve kürkün korunması konusunda üreticilere danışmanlık hizmeti vermek
- Derinin kullanım yeri ve amacına yönelik olarak üretilmesi konusunda araştırma ve inceleme yapmak
- Derinin ekonomik anlamda daha fazla değer kazanmasını sağlamak için araştırmalar yürütmek
- Sektörün sorunlarını bilimsel yöntemler ile ve teknolojik araçlar yardımı ile çözmek
- Modaya uygun yeni ürünler geliştirilmesine katkı sağlamak
- Talep edilen hizmete göre proje geliştirmek, projelerin kalite standartlarında ve zamanında yürütülmesi için denetim yapmak
- Bağlı bulunduğu organizasyonda bulunduğu pozisyona bağlı olarak kendisine tabii personelin koordinasyonunu sağlamak ve denetlenmesinde görev almak
gibi temel görevleri, işlerinin olduğu görülmektedir. Bu başlığı ve fazlasını daha kapsamlı olarak inceleyebileceğiniz ilgili içeriğimize de göz atabilirsiniz.
DERİ MÜHENDİSİ MAAŞLARI İÇİN DEVLET KADEMESİNDE NE KADAR OLDU?
Maaş konusunda öncelikle bir şeyin altını çizmekte fayda var ki ülkemizde maaşları yorumlarken brüt ve net maaş ayrımının yapılması gerekmektedir. Genelde ülkemizde maaş dendiğinde ele geçen miktar yani net maaş anlaşılmaktadır fakat çalıştığınız kuruluşun devlete ödemek için yaptığı kesintileri de göz önünde bulundurduğunuzda, o kesintiler olmadan önceki miktar gerçek gelirinizdir. Bu gelir üzerinden kesilen gelir vergisi ve sgk primleri sonrasında çalışanın eline net maaşı kalmaktadır. Bu da bir platformda maaşlar hakkında yazı yazılınca, maaşlara dair konuşulunca meslek gruplarının biz o kadar kazanmıyoruz itirazlarının duyulmasına neden olmaktadır. Devlette çalışan mühendisler için bir tablo vermemiz gerekirse:
Mühendislerin çoğu gibi deri mühendisi maaşları bu şekildedir. Özellikle yeni başlayan deri mühendisi için (alım olması halinde) yazdığımız 9-11 bin TL civarında alırlar. Burada rakamları aralık olarak vermemizin temel nedeni ise AGİ yani aile geçim yardımı gibi, çocuk eklentisi gibi, çalışılan kurumdan alınabilecek ek ödemelerin varlığıdır. Hatta bu bahsettiğimiz gelir kalemleri sebebiyle belirttiğimiz rakamlar bile 100-200 TL aşağı yukarı yönlü oynama yapabilmektedir.
Genel itibari ile bu şekilde olan deri mühendisi net maaşları dışında bazı yerlerde bu rakamların yaklaşık 1000-1200 TL üstünde rakamların kazanıldığı ifade edilmektedir. Orada bahsi geçen rakamlar bir deri mühendisinin brüt maaşıdır. Gelir vergisi, GSS ve emekli kesintileri ile bu rakamlar brüt maaşlardan düşürülmekte ve deri mühendislerinin net maaşları ortaya çıkarılmaktadır.
ÖZEL SEKTÖRDE DERİ MÜHENDİSİ MAAŞLARI KAÇ TL OLDU?
Özel sektörde de bilindiği üzere asgari ücret çalışan için net 8506 TL olarak belirlendi. Genellikle pek çok meslek grubunda olduğu gibi deri mühendisliğinde de özel sektörde yeni başlayan mühendisler asgari ücret ve civarında maaş almaktadırlar. Mühendisler bazı durumlarda biraz daha iyi kazanabilme ihtimaline sahip oldukları için deri mühendisi özel sektör maaşlarının 9-10 bin TL dolaylarında olabileceğini fakat tecrübeye veya çalışılabilecek kuruma bağlı olarak da bunun üzerinde maaşların olabileceğini belirtmekte fayda var.
Deri mühendisi ne iş yapar?
Deri mühendisleri; hayvansal bir hammadde olan deriyi işleyerek işlenmiş deri elde edebilme ve bu alandaki ilgili teknolojiyi geliştirme çalışmaları yapan kişilerdir.