Deri Mühendisliği Yönetimi Nedir? Ne İş Yapar?
Deri Mühendisliği bölümü nedir? Ne iş yapar? Deri Mühendisi maaşları ne kadar? İş imkanları nasıl?
Deri Mühendisliği Yönetimi Nedir? Ne İş Yapar? Devlette ve Özelde İş İmkânı Nedir?
Deri, hayvansal bir madde olmasının yanında suni yöntemlerle de üretilebilen ve işlenip çeşitli giysi ve aksesuar haline getirilebilen bir üründür. Derileri işlenmiş hale getirmek ve bu alandaki teknolojileri geliştirmek deri mühendislerinin görevleri arasında yer almaktadır. Deri mühendisi olmak için ise üniversitelerin Deri Mühendisliği bölümlerinde verilen eğitimleri başarı ile tamamlamak gerekmektedir. Ancak ülkemizde Deri Mühendisliği bölümü sadece Ege Üniversitesi’nde (İzmir) yer almaktadır.
Deri Mühendisliği bölümünü tercih etmek isteyenlerin kimyasal maddelere karşı alerjisi bulunmamalıdır. Yine bilime meraklı olmaları, güncel teknolojileri takip etmeleri ve güçlü bir iletişim becerisine sahip olmaları gerekmektedir.
Deri Mühendisliği Bölümü Nedir?
Deri Mühendisliği bölümünün temel amacı; dünya deri ve deri mamulleri sanayiinin ihtiyaç duyduğu yüksek standartlarda mühendisler yetiştirmektedir. Sayısal puan türüyle öğrenci alan bu mühendislik bölümüne kayıt olmak için öncelikli olarak YKS’de TYT ve AYT sınavlarına girmek ve bu sınavlardan yüksek puan almak gerekmektedir.
Deri Mühendisliği bölümü eğitim süresi 4 yıldır. Bu eğitim süresi boyunca okutulan dersler genellikle mühendislik dersleri ile mesleki uygulamalardan oluşmaktadır. Yine temel mühendislik dersleri programın %40’ına hâkimdir. Geri kalanlar ise genellikle mesleki teorik ders ve uygulamalardan meydana gelir. Öğrenciler eğitimlerinin 6. yarıyılının sonunda kimyasal madde üreten ve pazarlayan firmalarda, deri konfeksiyon işletmelerinde ve suni deri fabrikalarında 4 hafta boyunca staj yapmak zorundadır. Bunların yanı sıra bölüm öğrencileri dilerlerse mühendislik fakültesinin diğer bölümlerinde yan dal ya da çift ana dal yapabilirler.
Deri Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?
Deri Mühendisliği programını başarı ile tamamlayan kişilere “Deri Mühendisi” unvanı verilmektedir. Bölüm mezunlarının çalıştıkları işletmelerde bazı görevleri bulunmaktadır. Bu görevleri ise şöyle sıralayabiliriz:
- Derilerin hayvanlardan yüzülmelerinin ardından kullanılabilir hale getirilmeleri için yapılan işlemleri denetlerler,
- İşlenen ve kullanılabilir hale gelen deri ve kürkün korunması konusunda yapımcılara danışmanlık hizmeti vermek,
- Derinin kullanım yeri ve amacına göre üretimleri konusunda araştırma ve inceleme yapmak,
- Derinin ekonomik değer kazanmasını sağlamak için araştırmalar yapmak,
- Sektörün sorunlarını bilimsel ve teknolojik anlamda çözmek, modaya uygun yeni ürünler geliştirmek
Deri Mühendisliği İş İmkânları Nelerdir?
Deri Mühendisliği Bölümü iş imkânları arasında özel sektöre ait deri ürünleri işletmeleri yer almaktadır. Türkiye’de sadece Ege Üniversitesi’nde yer alan bu bölüm, dünya üzerinde ise bu alanda eğitim veren birkaç kurumdan birisidir. Yine deri mühendislerinin hem yurt içinde hem de yurtdışında iş bulma imkânı oldukça yüksektir. Bu doğrultuda mezunların çalışabilecekleri kurum kuruluş ve işletmeler arasında; deri fabrikaları, suni deri fabrikaları, AR-GE kuruluşları ve laboratuvarları, kamu kurum ve kuruluşları yer almaktadır. Yine bölüm mezunları sektörel danışmanlık firmalarında da iş bulabilirler. Ayrıca yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam edebilir ve akademik kariyer yapabilirler.
Deri mühendisi maaşları ise kamuda ve özel kuruluşlarda değişiklik gösterir. Ancak orta düzeyde bir deri mühendisinin aylık maaşı 2 bin 500 TL ile 3 bin 500 TL aralığındadır. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacak olan deri mühendisleri 657 sayılı kanuna göre 8. derecenin 1. kademesinden aylıkla göreve başlamaktadır.
Aklınızda Bulunsun
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak isteyen kişilerin öncelikli tercihi Deri Mühendisliği Bölümü olmamalıdır. Bölüm genel olarak özel sektör odaklı bir alan olup devlette alanınızla ilgili iş bulma olanağınız oldukça düşüktür. Bu şartları bilerek bölümü seçmeniz ve bölümün atölye şartlarını, mutlaka değerlendirin. Türkiye’de dericilik faaliyetleri nerelerde ve hangi şehirlerde yoğunlaşıyor mutlaka incelemenizi öneririz.
Üniversite tercihleri için bölüm rehberi ve forum sitemizi incelemenizi öneririz.
Ben unuversitedeyim