Devlet memuru youtuber olabilir mi?
Devlet memuru youtuber olabilir mi? Devlet memuru youtube kanalı açabilir mi? Youtubedan, devlet memuru para kazanırsa cezası nedir?
Herhangi bir kamu kurumunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabii olarak çalışanların son dönemde en fazla sorduğu sorulardan biri. Bir kamu kurumunda çalışıyorum youtube üzerinden bir kanal açıp gelir elde etmek istiyorum ama devlet memuru olduğum için disiplin cezası ile karşılaşır mıyım?
Hukuki açıdan youtuber olmak youtube kanalı açmak ticari kazanç olarak mı kabul edilir yoksa fikri eser olarak mı kabul edilir sorusunun cevabını arayarak başlayacağız. Öncelikle youtube kanalı açmak ticari kazanç olarak değerlendirilse ne olur?
Devlet Memuru Olmak Mı? Özel Sektörde Çalışmak Mı? Hangisi Daha Avantajlı Tercihini Yap!
1) Devlet memurları kanunu madde 125 disiplin cezalarını belirlemiştir. Madde hükmünün ilgili kısmı şu şekildedir:
Ticaret yapmak veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak.
fiili açıkça kademe ilerlemesinin durdurulması yaptırımı ile cezalandırılır denilmiştir. O zaman şunu diyebiliriz eğer youtube kanalı açmak ticari faaliyet ise devlet memuru youtube kanalı açamaz, youtuber olamaz olursa kademe ilerlemesi durdurulur diyebiliriz.
2) Youtube kanalı açmak ve youtube üzerinden reklam geliri elde etmek fikri eser kabul edilirse yaptırımı nedir? Bildiğiniz üzere devlet memuru olmak kitap yazmaya engel değildir. Kitap yazarak gelir elde etmekte yasak değildir yalnızca ticaret yapmak yasaklanmıştır. Yani kitap yazabilir, gazete de köşe yazarlığı yapabilir bunlardan gelir elde edebilirsiniz. Ancak bir yayınevi kurup kitap basımından gelir elde edemezsiniz çünkü ticari gelir kapsamına dahil edilir. Benzer şekilde gayrimenkul kira geliri elde edebilirsiniz ancak gayrimenkul alış satışına aracılık edip komisyon elde ederseniz ticaret yapma yasağına takılırsınız.
Kısaca özetlemek gerekirse youtuber tarafından üretilen ve youtube kanalına eklenen video fikri eser niteliğindedir. Fikri eser üretmek ticaret yasağı kapsamında değildir. Üretilen eser üzerinden gelir elde etmek de aynı şekilde yasak değildir. Elde edilen youtube adsense geliri vergiye tabiidir ve beyan edilerek ödenebilir.
Devlet Memuru Vakarına Yakışmayan Davranışlar:
Yine 657 sayılı DMK 125. Madde A fıkrasının e bendi hükmü şu şekildedir:
Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak
Hüküm fazlasıyla soyut ve yoruma açıktır. Youtube kanalı üzerinden yayınlanacak videolarda yaptığınız hareketler veya konuştuğunuz konular bu hüküm gerekçe gösterilerek yaptırma tabii tutulabilir. Kanun hükmüne göre uygulanabilecek tek yaptırım uyarma cezasıdır.
Hukuki açıdan geçerli herhangi bir Devlet Personel Başkanlığı görüşü veya yargı kararı mevcut değildir. Bunda en temel sebep ise şüphesiz devlet memuru youtube kanalı açsa dahi bir başkasının adını ve banka hesabını kullandığı için tespit edilemektedir.
Sonuç olarak hukuki olarak youtube kanalı açıp içerik üretmek bizce ticaret yapma yasağı kapsamına girmez. Bu yüzden devlet memuru youtuber olabilir ve yaptırım uygulanmaz. Benzeri konularla ilgili görüş belirtmek için forum tercihiniyap.net’i kullanabilirsiniz. kamu haber
Devlet Memurlarının Yasakları Nelerdir? Memurun Neleri Yapması Yasaktır?
Memur Trendyol linki verebilir mi?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre; memurlar Türk Ticaret Kanunu’na göre tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamazlar.