Devlet Üniversiteleri PDR Taban Puanları 2019 (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık)
Devlet üniversiteleri içinde yer alan rehberlik ve psikolojik danışmanlık taban puanları 2019 yılında kaç olacaktır, devlet üniversitelerinde PDR bölümüne ayrılmış kontenjan sayısı 2018 yılında kaçtı, 2019 yılında kaç olur, rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü hangi puan türü ile tercih edilebilir, devlet üniversiteleri PDR puanları içinde yer alan en küçük puan ve en büyük taban puan kaçtır gibi soruların cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.
Türkiye’de bulunan eğitim – öğretim sisteminde bir şahsın yükseköğretim kurumunda yani üniversitede okuyabilmesi için belli koşulları yerine getirmiş olması gerekmektedir ve bu koşullardan ilki en az lise mezunu olmaktır. Bunun devamında yerine getirilmesi gereken basamaklar ise şu biçimde devam etmektedir: Üniversiteye giriş sınavı olan ve ölçme, seçme ve yerleştirme merkezi tarafından hazırlanan yükseköğretim kurumları sınavına (YKS) girerek, tercih edilmesi düşünülen bölüme yetecek puanı almak. YKS sonrasında alınma ihtimali olan 5 puan çeşidi bulunmaktadır, bunlar: TYT (temel yeterlilik testi), EA (eşit ağırlık), SAY (sayısal), SÖZ (sözel) ve DİL puan türleridir. Her puan türü ile tercih edilebilecek bölümler bulunmaktadır.
Ortaöğretim kurumu mezunu bir adayın yeterli puanı alması halinde yerleştirmesinin gerçekleşmesinin önünde pek bir engel bulunmasa da buna ek olarak bazı bölümler için ÖSYM’nin tercih kılavuzunda yer alan özel koşul ve açıklamalar kısmında bazı şartlar bulunmaktadır. Bu koşul ve açıklamalar yeterli puana sahip olduktan sonra aslında pek bir engel teşkil etmemektedir lakin yine de tercih döneminde sizler bu kılavuzda tercih edeceğiniz bölümlerin yanında yer alan o koşul ve açıklamalara göz atınız.
Bunun yanı sıra Türkiye’de hepimizin bildiği gibi vakıf ve devlet üniversiteleri olmak üzere iki farklı türde üniversite yapısı bulunmaktadır. Devlet üniversiteleri eğitim sürecinde hiçbir ücret talep etmezken (bazı durumlarda ödenecek katkı payı, harçlar hariç), vakıf üniversiteleri, içinde burslu okumak mümkün olsa bile çoğunlukla belli bir ücret karşılığında eğitim veren kurumlardır. Buna ek olarak sosyal sınıf da işin içine girdiği zaman adayların pek çoğu devlet üniversitelerine yerleşmek istemektedirler.
İşte tüm bu yukarıda yazdıklarımız ışığında bizler sizlere bölümlere yerleşmek için kaç puana ihtiyacınız olabileceğini göstermesi ve bunu devlet üniversiteleri özelinde inceleyebilmeniz için merak edebileceğiniz bazı bölümlere özgün, devlet üniversiteleri taban puanları listeleri hazırlıyoruz.
ÖSYM sonuçları ile aynı puanı çıkaran 2019 YKS Puan Hesaplama Robotumuz İçin Tıklayınız.
DEVLET ÜNİVERSİTELERİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK (PDR) TABAN PUANLARI 2019
Öncelikle 2019 taban puanları olarak verilen listelerin oluşma sürecine değinmek faydalı olacaktır diye düşünmekteyiz. Her yıl yapılan sınav kendi içinde değişkenlik gösterdiği için o yıl hangi bölüm kaç puan ile kapatır bunu kesin olarak bilmek mümkün olamamaktadır bu yüzden de ÖSYM, örneğin, 2018 yerleştirme sonuçları üzerinden 2019 yılı tercih kılavuzlarını oluşturacaktır. İşte ÖSYM’nin bu şekilde oluşturacağı kılavuzda yer alan 2018 yerleştirme puanları üzerinden derlediğimiz rehberlik ve psikolojik danışmanlık 2019 taban puanları da bu şekilde oluşmuştur.
Devlet üniversiteleri içinde yer alan 2018 rehberlik ve psikolojik danışmanlık kontenjanları 5577 olarak belirlenmişti, sanıyoruz ki 2019 PDR kontenjanları devlet üniversiteleri için yine buna yakın olacaktır.
Yine devlet üniversitelerine yerleşme sonucu oluşan rehberlik ve psikolojik danışmanlık puanları içinde yer alan en küçük ve en büyük taban puanları incelediğimizde devlet üniversitelerine bilinen en küçük puan ile yerleştirmenin Kafkas Üniversitesi’ne (İkinci Öğretim) olduğunu görüyoruz ve bu puan da 312,74777 olarak karşımıza çıkıyor. Devlet üniversitelerine yerleştirmede kullanılan en büyük taban ise 406,03065 puan olarak karşımıza çıkıyor. Bu puan ile yerleştirmenin de Boğaziçi Üniversitesi’ne (İngilizce) olduğunu görüyoruz. PDR bölümü EA yani eşit ağırlık puan türü ile tercih edilebilen bir bölümdür. Adaylar 2019 YKS’de EA puan türünden yazdığımız iki puan arasında bir puan alırlarsa rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünü herhangi bir devlet üniversitesinde kazanırlar demek yanlış olmayacaktır.
Devlet üniversiteleri PDR taban puanları 2019 listesinde yer alan tüm üniversiteleri içeren tablomuz yazımızın en alt kısmında yer almaktadır.
Üniversitelere yerleşmek, üniversite sınavları, üniversite sonrası meslek hayatı, meslek grupları gibi kariyer oluşumunu ilgilendiren her konuda merak ettiklerinizi sorabileceğiniz TERCİHİNİ YAP FORUM sayfalarımız tecrübeli kadrosuyla hizmetinizdedir.
2019 TÜM PDR TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ
* Yukarıda yer alan bilgiler ve devlet üniversitelerinde yer alan rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü taban puanları listesi ÖSYM’nin resmi internet sitesinde yer alan kılavuzlar içindeki bilgilerden derlenmiş ve yayımlanmıştır. Bu tip konularda yapılacak bir değişiklikte biz yazımızı güncellemeye çalışacak olsak da ÖSYM’nin yaptığı son duyuru geçerli olacağı için sizler düzenli aralıklar ile ÖSYM resmi sitesine girmeyi ve duyurulara göz atmayı ihmal etmeyiniz.
ÖSYM sonuçları ile aynı puanı çıkaran 2019 YKS Puan Hesaplama Robotumuz İçin Tıklayınız
2021 hacetteepe üniversitenin pdr bölümün taban puanı