Devlette Kamu Kurumlarında En Yüksek Maaş Veren Kurumlar Hangileridir?
Devlette en yüksek maaş veren kurumlar hangileridir? Kamuda en çok maaş veren kurumlar hangileridir? Kamu kurumlarında en yüksek maaş hangi kurumlardadır? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.
Devlette Kamu Kurumlarında en yüksek maaş veren kurumlar hangileridir diye merak ediyorsanız bu yazımız tam da sizin için.
Kamu kurum ve kuruluşlarına her yıl onlarca kadro için binlerce kişi istihdam edilmektedir. Bu kadrolar ise farklı statülere, farklı kariyer olanaklarına ve farklı maaş imkanlarına sahiptirler. Kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan kadrolar kaç çeşittir? Hangi kadronun maaşı daha yüksektir? Devlette en yüksek maaş veren kurumlar hangileridir? Hangi kurumlarda daha yüksek maaş veriliyor? Kamu kurumlarında en yüksek maaş nerede? Detayları çalışmamızda inceleyebilirsiniz.
Kamu Kurumlarına Başvuruda Özgeçmiş Nasıl Hazırlanmalıdır ?
Memurluk Nedir? Nasıl Devlet Memuru Olunur? Memur Olmanın Şartları Nelerdir?
Kamu kurumlarında gerçekleştirilen her tür iş ve işlemlerin sağlıklı bir biçimde yürütülebilmesi adına görevlendirilen ve görevlerine göre farklı statülerde konumlandırılan işçi dışında kalan kişilere memur adı verilmektedir. Bu bağlamda Devlet Memurları Kanunu’nda tanımlanmış olan statü gereği polisten, öğretmene, uzmandan, mühendise, avukattan, müfettişe kadar kamu kurumlarında görev yapan işçi statüsü dışındaki herkesin genel tanımı memurluktur. Memur statüsünde kamu kurumlarında görev yapmak isteyen adayların 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili hükümleri gereği bazı genel şartları taşıyor olmaları gerekmektedir. Bu genel şartları ise KPSS puanı sahibi olmak, belirli bir yaşın üzerinde ve altında olmak gibi memuriyet derecesine göre farklılaşan bazı özel şartlar tamamlamaktadır.
Devlet memuru olarak atanabilmek için sahip olunması gereken koşulları bir arada değerlendirdiğimiz çalışmamıza aşağıda yer alan yönlendirme vasıtası ile ulaşabilir ve ayrıntıları inceleyebilirsiniz;
Kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan kadrolara atanmak isteyen adayların içinde bulunması gereken en küçük yaş ve bazı kadrolar için belirlenmiş olan en yüksek yaş şartları da yine mevzuat ile düzenlenmiş durumdadır. Buna göre B grubu kadrolar ile A grubu kadrolar arasında yaş sınırı farklılığı bulunmaktadır. Bu farklılığın detaylarına aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızda ulaşabilirsiniz;
Adayların devlet memuru olarak atanabilmeleri için mezun oldukları öğrenim düzeyine uygun olarak Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS oturumlarına katılmaları gerekmektedir. Bu oturumlar adayların öğrenim düzeyleri olan orta öğrenim, ön lisans ve lisans düzeylerinde gerçekleştirilmektedir. Bu oturumlara katılan adaylar çeşitli puan türlerinde belirli seviyelerde puanlar elde etmektedirler. Adayların katılmaları gereken oturumlarda çözdükleri testlerde yapmış oldukları doğru ve yanlış yanıtların ardından kalan netleri ile hesaplanan bu puan türlerinin nasıl hesaplandığına dair detaylı bilgilere aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızda göz gezdirebilirsiniz;
Hangi Kurumların Maaşı Daha Yüksek? Kamuda En Yüksek Maaş Veren Kurumlar Hangileri?
Kamu kurum ve kuruluşlarına giren adaylar atandıkları görevlere göre farklı maaş seviyelerine sahip olurlar. Adayların kamu kurumlarında yaptıkları görevlerde aldıkları maaş tutarları kadronun derecesine göre farklılık göstermektedir. Bu farklılığın temelinde mesleklerin sahip oldukları göstergeler yatmaktadır. Bununla birlikte bazı mesleklerde de denetim tazminatı vb. ek ödemeler söz konusu olmaktadır. Ayrıca turneye çıkılan mesleklerde yolluk, harcırah vb. gelirler de elde edilebilmektedir ancak çoğu zaman bu ödemeler meslek mensuplarının denetim / kontrol maksatlı turnelerindeki masraflarını karşılayabilecek düzeyde kalmaktadır.
Genel itibariyle kamu kurum ve kuruluşlarında Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tabi olan personel içerisinde en yüksek maaş ödemeleri kariyer meslek mensuplarına yapılmaktadır. Bu maaş düzeyi itibariyle Müfettiş, Denetçi, Kontrolör unvanları için yaklaşık 15.610 TL düzeyinde, merkez statülü Uzman kadroları için yine aynı düzeyde, taşra denetim personeli olan Denetmenler ve taşra statülü Uzmanlar içinse yaklaşık olarak 15.980 TL düzeyindedir. Üst kurullarda görev yapan kariyer meslek mensupları için de 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname sonrası durum merkez statülü Uzman personele denktir. Bunun yanında diğer B Grubu memurlar için de ortalama maaş tutarı için yaklaşık olarak en düşük memur maaşı 11 bin 700TL düzeyindedir.
Kamu kurumlarından bazıları farklı statülere tabi olan çalışanları için farklı maaş rejimleri uygulayabilmektedir. Örneğin hakimlik ve savcılık kanununa tabiyet ya da Kamu İktisadi Teşebbüslerinde görev yapılması durumunda meslek mensupları diğer kamu personelinden farklı düzeyde ücret alabilmektedirler.
Daha yüksek ücret politikası güden bu Kurumlar alım yaptıkları kadroları aşağıda yer alan tablomuzda inceleyebilirsiniz;
Alım Yapan Kamu Kurumu | Alım Yaptığı Unvanlar |
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası | Ekonomist Araştırmacı Uzman Denetçi Memur |
Türkiye Cumhuriyet Adalet Bakanlığı | Adli Yargı Hakimliği Adli Yargı Cumhuriyet Savcılığı İdari Yargı Hakimliği |
İçişleri Bakanlığı | Kaymakamlık |
BOTAŞ, TPAO vb. | Uzman |
Devlet Hava Meydanları İşletmesi | Stajyer Hava Trafik Kontrolörlüğü Müfettiş Yardımcılığı Mühendis ARFF Memuru Memur Tekniker |
PTT A.Ş. | Uzman Yardımcısı Denetçi Yardımcılığı Avukat Mühendis |
Kamu Bankaları Halkbank Vakıfbank Ziraat Bankası ve bunların katılım bankaları |
Müfettiş Yardımcılığı İç Kontrolör Yardımcılığı Uzman Yardımcılığı |
Ticaret Bakanlığı | Muayene Memurluğu |
Kalkınma Ajansları – İhracatçı Birlikleri | Uzman İç Denetçi |
TEDAŞ – TEİAŞ – EÜAŞ | Müfettiş Yardımcılığı |
Yukarıda saymış olduğumuz Kurum ve kuruluşlar diğer memurluklara kıyasla daha yüksek maaşlarla personel istihdam etmektedirler. Yardımcılığı ve adaylık dönemlerinden sonra bu kurumlarda meslek mensuplarının aldıkları maaşlar 15 bin Türk Lirası üzerine çıkabilmektedir. Sitemizde her bir mesleğin güncel maaş tutarına ulaşabilirsiniz.
Kamu Yönetimi Bölümü Nedir? Kamu Yönetimi Bölümü Tanıtımı, Hakkında Bilgi
Bizlere sorularınızı sormak ve gelişmelerden anlık olarak haberdar olmak için Instagram ve Twitter hesaplarımız ile Telegram kanalımıza simgelere dokunarak ulaşabilir, takip edebilirsiniz!
Kaç çeşit devlet memuru var?
Memur olarak çalışan kişiler, bağlı oldukları hizmet birimine göre sınıflara ayrılırlar. 657 Sayılı Devlet memurları Kanununa göre belirlenmiş 12 memur sınıfı bulunur.