Difteri (Kuşpalazı) Nedir? Difteri Tedavisi Nedir?
Halk arasında kuşpalazı olarak da bilinen difteri hastalığı nedir? Difteri hastalığı nasıl bulaşır? Difteri hastalığının belirtileri ve tedavisi nedir? Difteri hastalığıyla ilgili her sorunun cevabını sizler için cevaplandırdık..
Difteri hastalığına halk arasında kuşpalazı denmektedir. Difteri hastalığı özellikle çocuklarda en sık görülen hastalık türlerinden bir tanesidir. Hastalığın oldukça spesifik belirtileri vardır. Difteri hastalığının en belirgin belirtisi boğaz kısmında görülmektedir. Difteri hastalığına neyin sebep olduğu en çok merak edilen konular arasındadır. Dİfteri hastalığı mikroplar sayesinde vücuda girer ve her çocukta nüksedebilir. Difteri hastalığının en büyük belirtileri halsizlik ve yüksek ateş gibi durumlardır. Hastalığı kapan kişilerin lenf bezleri şişer ve bu nedenle kişi kendini bitkin ve yorgun hisseder. kamu haber
Lazer Tedavisi Olsam Polis Olabilir Miyim?
Difteri hastalığındaki belirtilerden en belirgin olanı ise kişinin boğazındaki grimsi ve beyaz renkli bir zar tabakasıdır. Kişi bu zar tabakası nedeniyle nefes alıp verirken zorlanır. Difteri hastalığı nedeniye oluşan bu gri veya beyaz renkli tabakaya mikrop nedeniyle oluşan toksin sebep olur. Difteri hastalığına yakalanan bir kişi gün geçtikçe hastalığın etkisi altına girer ve hastalık giderek ağırlaşır.
Difteri Hastalığının Tarihi Nedir?
“corynebacterium diphteriae” adlı bakteri nedeniyle oluşan difteri tarihin en eski hastalıklarındandır. Yaklaşık 100 yıl öncesine kadar dünyanın en sık görülen ve insanoğluna en çok zarar veren hastalıklardan biri olan difteri insanoğluna zor yıllar yaşatmıştır. Difteri hastalığı uzun yıllar insanoğluna çektirse de aşının bulunması, tedavi geliştirilmesi gibi nedenlerden dolayı nadir görülen bir hastalığa dönüşmüştür.
Difteri Neden Olur?
Difteri hastalığı mikroplar ve bakterilerin vücuda girmesi nedeniyle oluşur. Vücuda giren mikroplar kan dolaşımına girmek yerine vücuda ilk girdikleri yerde çoğalarak bir nevi iltihapa dönüşürler. Difteri hastalığı nedeniyle hastanın boğazında beyaz veya gri renkli bir zar oluşur. Boğazda etkisini gösteren hastalık nedeniyle kişinin boynunda şişlik oluşur. Eğer hastalığın tedavisine geç başlanırsa hastalık geri dönülemez zararlara ulaşabilir.
Difteri Tedavisi Nedir?
Difteri hastalığı yüzyıllardır insanoğluna zor dönemler yaşatan bir hastalıktır. Son dönemlerde görülme sıklığı azalsada difteri hastalığının hafızalarda kötü bir yeri vardır. İnsanları felce kadar götüren bu hastalığın tedavisi merak edilmektedir. Peki Difteri hastalığının tedavisi nedir?
Difteri hastalığının tedavisi yıllardır aynıdır. Difteri hastalığına özel olarak hazırlanan bir serum bulunmaktadır ve difteri hastalığının tedavisinin ilk aşaması bu serumdur. Difteri hastalığının pek çok aşaması vardır. Hastalığın aşımasına göre bu serumun vücuda giriş yapacağı yer belirlenir. Ayrıca antibiyotik kullanımıda difteri hastalığı için kritik öneme sahiptir. Pek bilinmez ancak bazı doktorlar da difteri hastalığının tedavisi için penisilin kullanmaktadır. Penisilin ile tedavi edildiği takdirde difteri hastalığının süresinin kısaldığı ve tedavide daha net sonuçlar elde edildiği bilinmektedir.
Difteri hastalığına yakalanan kişi nefes alıp vermekte güçlük yaşar. Bu tarz durumlarda ameliyat seçeneği gündeme gelir ve hastanın nefes almasını sağlamak için uygun delikler açılabilir. Ayrıca difteriye yakalanan hastanın boğazında oluşan mikroplar, iltihap ve zar gargara ve sprey tedavisi önerilir.
Difteri Nasıl Bulaşır?
İnsanın hayatını tahmin edilemeyecek ölçüde zorlaştıran difterinin nasıl bulaştığı en çok merak edilen konular arasındadır. Difteri gibi zorlu ve özellikle çocukları hedef alan hastalıkların nasıl bulaştığının bilinmesi ve önlem alınması önemlidir. Difteri hastalığı kişinin öksürmesi, hapşırması gibi hava yoluyla yayılarak bulaşabilir. Hava damlacığı veya solunum yoluyla ağızdan veya deri yaralarından temas ile kişiden kişiye bulaşabilir. Difteri hastalığının bulaşmasına en müsait dönemin kış ayları yani soğuk havaların olduğunu söylemek gerek.
Difteri hastalığı çocuklara bulaşan ve insan hayatını tehlikeye sokan kritik bir hastalıktır. Her ne kadar aşı ve ilaç tedavisi ile önlenebilir olsa da tedavisi geç kalındığı takdirde kişinin hayatına malolabilir.
Fizik Tedavi Teknikeri Maaşları Ne Kadar? Fizyoterapi Teknikeri Maaşı
Difteri kaç günde geçer?
Eritromisin veya penisilin gibi antibiyotiklerle uygulanan tedavi genellikle 2-3 hafta sürer.