Dil Bölümleri 2023
Dil bölümleri 2018 listesi nelerden oluşur, 2018 yılında yapılacak YKS sonrası girilebilecek dil bölümleri nelerdir gibi soruların cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.
Dil bölümleri 2023 listesi nelerden oluşur, 2023 yılında yapılacak YKS sonrası girilebilecek dil bölümleri nelerdir, dil bölümünden mezun olanlar hangi bölümlere girebilir, yenilenen sistemle dil bölümleri nasıl olacak gibi soruların cevaplarını sizin için derlemeye çalıştık.
Hepimizin bildiği üzere 2018 yılı ile beraber üniversiteye giriş sınavları yeni bir hal aldı. Daha önce Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) olarak adlandırılan iki sınav ile girilen üniversitelere girmek için 2018 yılından sonra Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) adında yeni bir sınav düzenlenecek. Bu sınav iki farklı bölümden oluşacak ve ilk bölüm olarak adlandırabileceğimiz Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile ikinci bölüm diyebileceğimiz Türk dili ve edebiyatı sosyal bilimler 1, fen bilimleri, sosyal bilimler 2, matematik ve yabancı dil testlerinden oluşan bir sınav karşımıza çıkacak. Biz de bu sınav sonrasında hangi branşların hangi bölümleri tercih edebileceğini gösterebilmek amacıyla sizin için bölümler listesi oluşturuyoruz.
DİL BÖLÜMLERİ ve DİL BÖLÜMÜ MESLEKLERİ 2023
Dil bölümleri olarak adlandırdığımız bu bölümler dil programlarından mezun olmuş ya da olacak adayların başvuracağı ve en az 4 yıllık lisans eğitimi veren bölümlerdir. Bu demek değil ki bu bölümleri sadece dil programlarından mezun olanlar tercih edecek fakat öncelikli olarak onların girebileceği bölümler söz konusu.
Dil bölümlerine girmek için önceki sınav sisteminde YGS, yabancı dil LYS’den yapılacak sorulardan alınan puanlar esas alınıyordu. YKS adı verilen yeni sistemle benzer bir şekilde TYT ve yabancı dil testlerinden yapılan sorulardan alınacak puanlar esas olacak.
Bu test gruplarından yapılan sorulardan sonra alınacak puanlar sonrasında tercih edilebilecek dil bölümleri 2018 listesinin tamamı aşağıdaki gibidir. Üniversite Rehberi
1) Alman Dili ve Edebiyatı
2) Almanca Öğretmenliği
3) Amerikan Kültürü ve Edebiyatı
4) Çeviribilim (Alm., Fra., İng.)
5) İngiliz Dili ve Edebiyatı
6) Dil bilim(Alm., Fra., İng.)
7) Dil bilimi
8) Fransız Dili ve Edebiyatı
9) Fransızca Öğretmenliği
10) İngiliz Dil Bilimi
11) İngilizce Öğretmenliği
12) Karşılaştırmalı Edebiyat (Alm., Fra., İng.)
13) Mütercim-Tercümanlık (Alm., Fra., İng.)
14) Turizm Rehberliği (Alm., Fra., İng.) (Fakülte)
15) Turizm Rehberliği (Alm., Fra., İng.) (Yüksekokul)
16) İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat
17) Arnavut Dili ve Edebiyatı
18) Boşnak Dili ve Edebiyatı
19) Mütercim-Tercümanlık (Batı Dilleri)
20) Bulgar Dili ve Edebiyatı
21) Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı
22) Çeviribilim (Batı Dilleri)
23) Karşılaştırmalı Edebiyat (Batı Dilleri)
24) Dilbilim (Batı Dilleri)
25) Eski Yunan Dili ve Edebiyatı
26) İspanyol Dili ve Edebiyatı
27) İtalyan Dili ve Edebiyatı
28) Latin Dili ve Edebiyatı
29) Leh Dili ve Edebiyatı
30) Polonya Dili ve Kültürü
31) Turizm Rehberliği (Batı Dilleri)
32) Yunan Dili ve Edebiyatı
33) Arap Dili ve Edebiyatı
34) Arapça Öğretmenliği
35) Çeviribilim (Doğu Dilleri)
36) Çin Dili ve Edebiyatı
37) Dilbilim (Doğu Dilleri)
38) Ermeni Dili ve Edebiyatı
39) Fars Dili ve Edebiyatı
40) Gürcü Dili ve Edebiyatı
41) Hindoloji
42) Hungaroloji
43) İbrani Dili ve Edebiyatı
44) Japon Dili ve Edebiyatı
45) Japonca Öğretmenliği
46) Karşılaştırmalı Edebiyat (Doğu Dilleri)
47) Kore Dili ve Edebiyatı
48) Mütercim-Tercümanlık (Doğu Dilleri)
49) Rus Dili ve Edebiyatı
50) Sinoloji
51) Turizm Rehberliği (Doğu Dilleri)
52) Urdu Dili ve Edebiyatı
Yukarıda yer alan liste “2022-ÖSYS : Kılavuz ve Başvuru Bilgileri” içerisindeki bilgiler esas alarak yayımlanmıştır. Yapılacak değişiklikler ile ilgili olarak Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)tarafından yapılacak bir duyuru esas olacaktır. Yetkili makamlarca dil bölümü meslekleri kapsamında bir değişiklik yapıldığı takdirde yazımız güncellenecektir.
Dil Bölümleri Ne Demek?
Dil bölümü, lisede öğrencilerin İngilizce ve ikinci bir yabancı dil olarak Arapça, Fransızca veya Almanca gibi derslerini yoğunlukta aldıkları bölümdür. Sayısal, Sözel veya Eşit ağırlık bölümlerindeki kısaltmalar dil bölümünde bulunmaz.