Diş Protez Teknikeri Maaşları Ne Kadar?
Diş protez teknikeri nasıl olunur, diş protez teknikerliği çalışma şartları ve saatleri nasıldır, diş protez teknikeri görevleri hangileridir, diş protez teknikeri maaşları nasıl olacak, özel sektör diş protez teknikeri maaşları ne kadar gibi soruların cevaplarına yazımızda bulabilirsiniz.
Diş protez teknikeri maaşları ne kadar, görevleri nelerdir, nasıl diş protez teknikeri olunur, çalışma şartları nelerdir gibi sorulara verdiğimiz cevapları bu yazımızda bulabilirsiniz. Sizlere fikir vermek amacıyla derlediğimiz bu yazımızda aklınızdaki birçok soruya cevap bulmuş olacaksınız.
DİŞ PROTEZ TEKNİKERİ NEDİR? DİŞ PROTEZ TEKNİKERİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?
Diş protez teknikeri hekimin uygun görmesi halinde hastaya takılacak olan protezi hazırlayan, yeri geldiğinde de diş hekimine bu anlamda yardımcı olan bir yardımcı sağlık personelidir. Diş protez teknikerinin ne iş yaptığını daha iyi anlamak içim görevlerine bakmak yerinde olacaktır.
- Laboratuvardaki cihazların ve araçlarının kullanım öncesi kontrollerini yapıp düzenli aralıklar ile kalibrasyonlarını yaptırmak.
- Diş hekimince alınan ölçüye göre hastaya özel modelini hazırlamak.
- Diş hekimince alınan ölçüler ile verilen talimatlara göre protezleri, ortodontik apareyleri, porselen işlemlerini ve protezlerin tamirini yapmak.
- Laboratuvar araç – gereçlerinin temizlik ve dezenfeksiyonunu yapmak ve cihazların günlük bakımını sağlamak.
NASIL DİŞ PROTEZ TEKNİKERİ OLUNUR?
2 yıllık önlisans mezunu bireyler tekniker olma hakkına sahiptirler fakat her önlisans bölümü mezunu tekniker olamaz ayrıca her tekniker olunabilinen önlisans bölümünden de her istenilen teknikerlik yapılamaz. Belli bir branşın teknikeri olabilmek için belli başlı bölümleri bitirmek gerekmektedir. Diş protez teknikeri olabilmek için de aşağıdaki bölümlerden birinin bitirilmiş olması gerekmektedir.
- Diş Protez
- Diş Protez Teknikerliği
- Diş Protez Teknolojisi
DİŞ PROTEZ TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE MESAİ SAATLERİ NASILDIR?
Diş protez teknikerleri genellikle bir laboratuvar ortamında çalışırlar. Sağlık teknikerliği zor bir meslektir ama diş protez teknikerleri pek çok sağlık teknikerine göre biraz daha rahat ve kolay bir meslek icra etmektedirler. Tabi ki kolay deyince sağlık teknikerlikleri içinde kıyasladığımızı belirtmekte fayda var yoksa hasta ile uğraşılan her işin kendince zor olduğunu da belirtelim.
Çalışma saatleri konusuna bakacak olursak da kamuda çalışan personellerin haftalık normal mesai saati 40’tır. Kamuda çalışan sağlık teknikerleri de minimum bu kadar saat görev yaparlar fakat sağlık alanında ek mesailer ve nöbetler olduğu için bu süre uzayabilmektedir. Sanıyoruz ki bu sürenin en az uzadığı unvanlardan birisi diş protez teknikerliğidir. Diğer sağlık teknikerliklerine kıyasla daha az nöbet ve ek mesai olmaktadır fakat tabi ki bu durumda çalışılan hastaneden hastaneye, klinikten kliniğe bir parça farklılık gösterebilmektedir.
DİŞ PROTEZ TEKNİKERİ MAAŞLARI KAMUDA NE KADAR 2024?
Diş protez teknikeri maaşlarından önce genel bir liste halinde sağlık teknikeri maaş bilgisini vermek faydalı olacaktır. Burada verilen rakamlar ocakta alınan zam oranı olan zamdan sonra gerçekleşen rakamlardır.
Listeden yola çıkarak söyleyebiliriz ki yeni başlayan bir diş protez teknikerinin maaşı 19-21 bin TL arasında olacaktır. Buradaki rakamı bir aralık olarak vermemizin nedeni kuruluştan kuruluşa bazı ödemelerin, ek mesai ücretlerinin vs. değişmesidir fakat ortalama olarak yeni başlayan bir diş protez teknikeri bu civarlarda maaş olmaktadır.
ÖZEL SEKTÖR DİŞ PROTEZ TEKNİKERİ MAAŞLARI NE KADAR?
Özel sektör hem çalışma şartları açısından hem de maaş açısından kamudan tabi ki daha avantajsız bir durumdadır. Özel sektörde ortalama olarak diş protez teknikeri maaşları 2024 yılında 19-21 bin TL dolaylarındadır. Tabi ki yine burada da altını çizelim bu rakam da ortalama bir rakamdır çünkü bazı kurum ve kuruluşlar personellerine asgari ücret üzerinden ödeme yaparken bazı kuruluşlar da daha fazla maaş verebilmektedirler.
Diş protez teknisyenliği kaç yıllık?
Diş protez teknolojisi, 2 yıllık önlisans (Meslek Yüksekokulu) eğitim programıdır.