Diş Protez Teknikerliği
Diş protez teknikeri nedir, diş protez teknikeri ne iş yapar, diş protez teknikeri nasıl olunur, diş protez teknikeri görevleri nelerdir, diş protez teknikeri çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.
Diş Protez Teknikerliği
Diş Protez Teknikerliği; diş hekimlerinin yanında çalışan ilgili bölüm mezunlarıdır. Sizlere yazımızda diş protez teknikerliği hakkında hemen hemen her şeye değindik.
Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda diş protez teknikeri mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.
DİŞ PROTEZ TEKNİKERLİĞİ NEDİR?
Diş protez teknikeri isminden de anlaşılacağı üzere diş hekiminin hastaya uygun görmesi halinde uygulanacak olan protez takma işleminde kullanılacak olan diş protezlerinin hazırlanmasında görev alan sağlık personelidir. Diş protez teknikeri sağlık teknikeri unvanıyla görev yapmaktadır ve diş hekiminin yanında yardımcı sağlık personeli ya da yardımcı tekniker olarak tanımlanmaktadır.
KİMLER DİŞ PROTEZ TEKNİKERİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?
Bir alanda tekniker olarak çalışabilmek için belirli başlı bazı 2 yıllık üniversite bölümlerini bitirmek gerekmektedir. Diş protez teknikeri olmak isteyen bireylerin bitirmesi gereken 2 yıllık önlisans programları da aşağıdaki gibidir.
- Diş Protez
- Diş Protez Teknikerliği
- Diş Protez Teknolojisi
Bu bölümlerden birinden mezun olmak bireyi diş protez teknikeri adayı yapmaktadır. Diş protez teknikeri olarak mesleğe başlamak için de izlenmesi gereken yollar bulunmaktadır. Özel sektörde diş protez teknikerliği yapmak isteyen bir adayın kendini alanında yeterince yetiştirmiş olması ve bu alanda personel arayan kurum ve kuruluşlara başvuru yaparak işe alım sürecinin gerçekleşmesini beklemesi gerekmektedir.
Memur statüsünde diş protez teknikeri olmak isteyen bir bireyse KPSS yani kamu personeli seçme sınavına girerek belli bir puana sahip olmalıdır. Elde edilen puan sonrasında Sağlık Bakanlığı’nın merkezi atama olarak gerçekleştiriyor olduğu alımları bekleyerek bu tip atamalarda tercihler yaparak puanının yetmesi halinde diş protez teknikeri olarak yerleştirilmeyi beklemesi gerekmektedir.
DİŞ PROTEZ TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere diş protez teknikeri meslek olarak diş hekiminin yanında yardımcı personel olarak görev yapmakta ve diş protezleri ile uğraşmaktadır. Buna ek olarak mesleği daha derin tanımak için görevlerine bakmak faydalı olacaktır. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımlarına dair yönetmelikte yer alan diş protez teknikeri görevleri şu şekildedir:
- Laboratuvardaki cihazların ve araçlarının kullanım öncesi kontrollerini yapmak
- Düzenli aralıklar ile cihazların ve araçların kalibrasyonlarını yaptırmak
- Diş hekimince alınan ölçüye göre hastaya özel protez modelini hazırlamak
- Diş hekimince alınan ölçüler ile verilen talimatlar doğrultusunda protezleri, ortodontik apareyleri, porselen işlemlerini ve protezlerin tamirini yapmak
- Laboratuvardaki araç – gereçlerinin temizlik ve dezenfeksiyonunu yapmak
- Cihazların günlük bakımını sağlamak
DİŞ PROTEZ TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?
Sağlık sektöründe çalışan teknikerlerin çoğunun çalışma şartları yorucu ve zorludur. Diş protez teknikeri çalışma şartları da yine çok kolay sayılmayacak olsa da bazı sağlık teknikerlerine göre daha rahattır denebilir. Bu meslekteki şartlar içinde yorucu olan şeylerin başında detaylar ve yaptığınız işin geri dönmesi sonucu tekrar tekrar düzenleme yapmanız gelebilir. Bunlar dışında zaten laboratuvar ortamında çalışıldığını ve işin protez malzemeleri ile olduğu bilinmelidir.
Çalışma saatleri konusuna gelecek olursak özellikle kamuda görev yapan her bireyin çalışma saati haftalık 40 saat olarak belirlenmiştir. Sağlık sektöründe çalışan bireyler bu saate birebir uyamamaktadırlar çünkü yoğunluğa ve çalışılan kuruma bağlı olarak ek mesailer ve nöbetler bulunmaktadır. Bu nöbetler ve mesailer bazı branşlarda oldukça fazla ve yorucu olsa da diş protez teknikerliği bu konuda biraz daha rahattır.
İDEAL BİR DİŞ PROTEZ TEKNİKERİ NASIL OLMALI?
Mesleği seçmeyi düşünen ya da meslek içinde bulunan kişilerin buraya dikkat etmesini arzuluyoruz çünkü özellikle sağlık alanında teknikerlik yapan insanların insan sağlığı ile alakalı bir iş yaptıkları ilk akıllarında bulundurmaları gereken konu olarak dikkat edilmesi gereken bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
Bunun dışında özellikle diş protez teknikeri unvanı ile çalışacak meslek mensuplarının; dikkatli, hijyenik, özenli, ince el becerilerine, ekip olarak çalışabilme yeteneğine sahip, el ve göz kabiliyetleri gelişmiş bireyler olması beklenmektedir.