Diyaliz Teknikeri Maaşları 2023 Ne Kadar?
Diyaliz teknikeri ne iş yapar, görevleri nelerdir, diyaliz teknikeri maaşları 2023 yılı için ne kadardır, diyaliz teknikerliği çalışma şartları nasıldır, mesai saatleri kaç ila kaç arasıdır, diyaliz teknikeri maaşı 2019 yılında özel sektörde ne kadardır, diyaliz teknikeri nasıl olunur, kimler olabilir gibi sorulara verdiğimiz cevapları içeren yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Meslek tanıtımı, bölüm tanıtımı, maaşlar, XX ne iş yapar gibi kariyer planlamanızı ilgilendiren konularda yazı dizilerimize devam ediyoruz. Bu yazımızda ise maaşlar yazı dizisinden bir tanesi olan diyaliz teknikeri maaşlarına odaklanacağız. Yazımızda diyaliz teknikeri 2023 maaşları, çalışma şartları, görevleri gibi konuların bilgisini bulabilirsiniz.
Diyaliz Teknikeri Nedir? Ne İş Yapar?
DİYALİZ TEKNİKERLİĞİ NEDİR? DİYALİZ TEKNİKERİ GÖREVLERİ, GÖREV TANIMI NEDİR?
Tüm teknikerlikler için belirttiğimiz gibi burada da iki kavramı karışmasını önlemek amacıyla açıklamak gerekiyor. Tekniker olarak görev yapmak için 2 yıllık bir önlisans programından mezun olunmuş olması gerekmektedir. Sıkça karıştırılabilen teknisyen unvanı için ise ortaöğretim kurumu bitirmiş olmak gerekmektedir.
Teknikerlerin görevleri noktasına geldiğimizde ise neredeyse tüm teknikerler ilgili branştaki hekimlerin yanında yardımcı sağlık elemanı, destek personeli olarak görev yapmaktadır. Diyaliz teknikeri de diyaliz tedavisinden sorumlu doktorun yardımcısı konumunda görev yapmaktadır. Diyaliz teknikeri görevlerini en genel şekliyle sıralamak gerekirse:
- Diyalizden sorumlu hekimin direktifleri doğrultusunda tıbbi bakım yapmak, diyalizör ve diyalizaltı hazırlamak.
- Hemodiyaliz cihazlarını hastalar için hazırlamak.
- Hastalara hem diyaliz işlemi öncesi bilgi vermek hem de işlem sonrası takiplerini yapmak.
- Cihazların, ekipmanların bakımı yapmak ve dezenfekte edilmesini sağlamak ve uygulamaya hazır hale getirmek.
- Diyaliz işlemi sırasında hastada oluşabilecek risk barındıran etkileri hekime bildirmek.
gibi görevler diyaliz teknikerinin başlıca görevleridir.
Bunun dışında sağlık meslek mensuplarının görev ve yetkileri üzerine olan yönetmeliğin dosyasına ulaşmak için:
► SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ GÖREV VE YETKİLERİNİN BELİRTİLDİĞİ YÖNETMELİK
NASIL DİYALİZ TEKNİKERİ OLUNUR?
Diyaliz teknikeri olmak için daha önceki yazılarda da belirttiğimiz ve yukarıda da yazdığımız gibi 2 yıllık bir önlisans programı mezunu olmak gerekmektedir. Fakat şunu belirtmekte fayda var ki her 2 yıllık önlisans programını bitiren diyaliz teknikeri olamamaktadır çünkü bölüm şartı aranmaktadır. Diyaliz teknikeri olabilmek için mezun olunması gereken 2 yıllık bölüm listesi şu şekildedir.
- Diyaliz
Yani özetle diyaliz bölümü mezunu olmayan herhangi biri diyaliz teknikeri olarak görev yapamaz.
DİYALİZ TEKNİKERİ ÇALIŞMA SAATLERİ VE ÇALIŞMA ŞARTLARI HAKKINDA
Diyaliz teknikerliği hakkında ilk söylememiz gereken şeylerden biri çalışma şartlarının zorlu olduğudur. Sağlık teknikeri olarak görev yapan diyaliz teknikerleri neredeyse tüm sağlık teknikerleri için belirttiğimiz gibi kolay olmayan meslek şartlarına sahiptir.
İlgilenilen hastalar çoğunlukla ağır hastalardır ve bu çalıştığınız alanın zaten baştan zor olduğunun işaretçisidir. Aynı zamanda sürekli ayakta yapılan ve insanlar ile iletişim halinde sürdürülen bir iş olması da mesleğe farklı yoruculuklar katmaktadır.
Çalışma saatlerine gelecek olursak kamu kurumunda yani hastanelerde veya devlete bağlı sağlık kuruluşlarında çalışacak olanlar için belirtmek gerekirse tüm kamu görevlilerinin haftalık çalışma saati 40 saattir fakat sağlık alanında çalışan bireylerde ek mesailer ve nöbetler bulunduğu için bu süre uzamaktadır.
Çalışma saatlerinizin veya çalışma şartlarınızın durumu biraz da çalıştığınız kuruma göre farklılık gösterebilmektedir. Yani aranızın iyi olmadığı, olamayabileceği amirleriniz var ise çalışma şartlarınızın ağırlığına ağırlık eklenecektir, yine nöbet ve ek mesailer de çalıştığınız kurumun yoğunluğuna göre belli olacaktır. Yukarıda bahsettiklerimiz ortalama durumlardır, bu konuda daha net bilgiler almak için bir hastanede bulunun diyaliz teknikeri ile iletişime geçmeye çalışmanız sizin için faydalı olacaktır.
DİYALİZ TEKNİKERİ MAAŞLARI 2023 YILI NE KADAR?
Bir meslek grubuna girmeyi düşünen her adayın aklında ilk beliren sorulardan bir tanesine geldik şimdi. Bu meslek grubunun maaşları ne kadar? Buna değinmeden önce size tekniker unvanı ile çalışan kişilerin maaşlarını belirten bir liste vermekte fayda var.
Yeni Başlayan Tekniker Maaşı 14.200-14.750 Türk Lirası
Listedeki tekniker maaşları tanıdığınız birinin veya kendinizin maaşı ile birebir uyuşmayabilir fakat bu listedeki maaşlar Ocak 2023 tarihi ile alınan zamlar sonrası ortalama tekniker maaşlarıdır. Bu miktarların içinde ek ödemeler, döner sermaye, mesailer gibi gelir kalemleri olduğu için kurumdan kuruma 100-200 liralık oynama olabilmektedir. Diyaliz teknikeri maaşları da genel itibariyle yeni başlayan konumunda 14.000-14.950 lirası arasında değişmektedir. Dediğimiz gibi bu bağlı olacağınız kurum ve kuruluşa göre değişiklik gösterse de ortalama bu rakamlarda bir maaş alınacağını bilmenizi isteriz. Ayrıca Temmuz 2023 zammı da Ocak 2023 zammı civarlarında olursa maaşların temmuz ayı ile birlikte 15.000-15.250 civarlarında olması beklenmektedir. Kamuda görev yapmayı düşünen adaylar için:
► DİYALİZ TEKNİKERİ KPSS 2022/5 ATAMA TABAN PUANLARI
DİYALİZ TEKNİKERİ MAAŞI 2023 YILINDA ÖZEL SEKTÖRDE NE CİVARLARDA?
Özel sektör dendiği zaman akla ilk gelmesi gereken maksimum faydaya az ücret ödeme çabası olmalıdır dersek yanlış bir şey demiş olmayız sanıyoruz ki. Çünkü özel sektörde bulunan neredeyse tüm yapılar çalışanlarına minimum maaş vermeye çalışmaktadır. Bu bağlamda diyaliz teknikeri maaşları özel sektörde bununla paralel olarak devlete kıyasla düşük kalmaktadır.
Ortalama bir diyaliz teknikerinin maaşı başlangıç seviyesinde 13.200-13.750 civarlarında olmaktadır. Tabi ki bunun da yine ortalama olduğunu belirtmekte fayda var çünkü asgari ücret veren kurumlar olduğu gibi 11.850-12.250 lira civarında veren kurumların olduğu da bilinmektedir. Eğer şartlar uygun ise özel sektör yerine devlete girmeye çalışmanız emek ve gelir kıyasında sizin için daha iyi olacaktır fakat özel sektöre girmeyi düşünüyorsanız da maaş seviyelerinin bu oranlarda olduğunu belirtmek isteriz.
DİYALİZ TEKNİKERİ NASIL OLMALI, ARANAN ÖZELLİKLER NELERDİR?
Diyaliz teknikeri olarak görev yapmayı düşünen kişilerin tüm sağlık teknikerleri veya sağlık alanında çalışan herkes gibi akıllarından çıkarmaması gereken ilk ve en önemli şey insan sağlığı ile alakalı bir iş yapıldığı gerçeğidir. Buna bağlı olarak bu işi yaparken insanlarla iletişim içinde olduğunuz göz önünde bulundurulursa güler yüzlü ve anlayışlı bir yapıya sahip olmanız gerekmektedir.
Bunların dışında diyaliz teknikeri olmak isteyen bir birey; elektronik araçlara ilgi duyan, dikkatli, hijyene önem veren, araştırmacı (özellikle mesleki alanda yenilikleri takip etme bağlamında), insan ilişkilerinde iyi bir yapıda olmalıdır.
Kariyer planınız, meslek grupları, maaşlar vs. gibi konularda bilgi almak ve aklınıza takılanları sormak için tecrübeli kadrosuyla hizmet veren forum sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.
► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET
Diyaliz Teknikeri Maaşları Ne Kadar?
2 yıllık diyaliz okunur mu?
Diyaliz bölümü, sağlık alanında eğitim veren üniversitelerin birçoğunda yer almaktadır. Diyaliz 2 yıllık eğitim veren bir önlisans programıdır ve meslek yüksekokulu kapsamındadır.
Bunlar,döner sermaye ve mesai eklenmiş şekli mi maaşların?