E Nabız Kronik Hastalıklar Sorgulaması Nasıl Yapılır? E Devlet'te Kronik Hastalık Nereden Öğrenilir?
1 Haziran 2020 tarihi itibariyle kamu kurum ve kuruluşlarında esnek çalışma, uzaktan çalışma ve diğer sebeplerle idari izinli olanlar için idari izinler sona ermiştir. Bu tarih itibariyle kamu personellerinin idari izinleri kaldırılarak normal çalışma dönemine geçilmiştir. Kamuda sadece kronik rahatsızlığı olanların idari izinleri iptal edilmemiştir. Peki kişiler kronik rahatsızlıklarını nereden sorgulayabilirler? E nabız kronik hastalıklar sorgulaması nasıl yapılır?
Koronavirüs ile mücadele sürecinde normalleşme dönemine geçtik. 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle de virüsle mücadele döneminde ilan edilen yasakların çoğu da kaldırıldı. Kaldırılan yasaklar içerisinde en önemlisi de kamu kurum ve kuruluşlarında idari izinli sayılan personelin idari izinlerinin kaldırılması noktasında görüldü. Covid-19 ile mücadele sürecinde kamuda çalışan personeller üç gruba ayrılarak, bu personellerin durumuna göre idari izinli sayılmaları uygun görülmüştü. Birinci grupta yer alan personeller; Hamileler, yasal süt izni kullananlar, engelli çalışanlar, kronik hastalığı bulunanlar ve yöneticiler hariç 60 yaş üzerinde olan personeller olarak ayrılmıştı. İkinci grupta yer alanlar ise, virüs ile mücadele noktasında tedbirlerin arttırılması için yarı zamanlı, esnek ve uzaktan çalışma yapabilen personellerin idari izinli sayılmaları ile ilgiliydi. Bu sayede kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personellerin neredeyse tamamı idari izinli sayılarak korona dönemini atlatmıştır. Ülkemizde virüsün etkisinin azalmasıyla birlikte genelgelerle konulan yasaklar bir bir kaldırılmaya başlamıştır. 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle de bir çok yasak kaldırılarak, normalleşme sürecinde çok önemli bir adım atılmıştır.
Cumhurbaşkanlığınca 2020/8 sayılı Genelgesi ile birlikte 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle; Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli personel işe dönecektir. İdari izinler kaldırılmıştır. Esnek çalışma ve uzaktan çalışma sona ermiştir. 60 yaş üstü ve kronik rahatsızlıkları olanlar bu kapsam dışında bırakılmıştır. Denilmiştir. Bu genelge ile birlikte kamu görevlilerinin büyük bölümü kronik hastalığı olup olmadığını araştırmaya başlamıştır. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan kronik hastalıklar listesinde yer alan hastalıklardan bir tanesine yakalanan kişiler, bu durumu e-devlet üzerinde yer alan e-nabız uygulamasından belgelendirmeleri gerekmektedir. Biz de herkesin bu türden uygulamaları rahatlıkla açamayacaklarını düşünerek, e-nabız koronik hastalıklar sorgulaması nasıl yapılır? E-Devlet’te kronik hastalık nereden öğrenilir? Sorularına cevap vermek istedik.
E-Nabız Kronik Hastalıklar Sorgulaması Nasıl Yapılır?
E-Nabız, Sağlık Bakanlığınca oluşturulmuş aktif bir internet sitesidir. Bu site üzerinde kronik hastalıklar sorgulanabilmektedir. https://enabiz.gov.tr/ internet adresine gidebilmek için arama motoruna e-nabız sorgulama yazılmalıdır. Daha sonra en üstte yer alan internet adresi tıklanmalıdır. Yukarıda linkini de paylaştığımız internet adresine gelindiğinde ise; TC Kimlik Numarası ve e-Nabız şifresi girilmelidir. Bu girişler yapıldıktan sonra sol tarafta açılan sekmeler içerisinde Covıd19 (Kronik Risk Durumu Raporu) sekmesi tıklanmalıdır. Burada kişilerin kronik hastalıkları olup olmadığı ortaya çıkmaktadır. e-Nabız şifresini bilmeyen kişilerde bu sorgulamayı e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilmektedir.
- Bu kişiler birinci hamle olarak google ‘a e-Devlet yazmalıdır. İlk gelen linke tıkladıklarında https://www.turkiye.gov.tr/ internet adresi gelmektedir. Bu adres e-Devlet Kapısı resmi adresidir.
- İkinci hamle olarak sağ üst köşede bulunan Giriş Yap kısmına tıklanmalıdır.
- Üçüncü hamle olarak TC Kimlik No ve e-Devlet Şifresi girilmelidir.
- e-Devlet içerisine girdikten sonra; ” Merhaba size nasıl yardım edebilirim? ” sorusunun yer aldığı bir arama kısmı görülecektir.
- Dördüncü hamle olarak bu arama kısmına e nabız yazılacak ve en üstte yer alan e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi (Sağlık Bakanlığı) sekmesi tıklanmalıdır.
- Beşinci hamle olarak “Uygulamaya Git” bağlantısı tıklanmalıdır.
- Son hamle olarak bu girişler yapıldıktan sonra sol tarafta açılan sekmeler içerisinde Covıd19 (Kronik Risk Durumu Raporu) sekmesi tıklanmalıdır.