Ebe Maaşları 2023 Ne Kadar?
Ebe görevleri nelerdir, ebe çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıldır, kimler ebe olabilir, nasıl ebe olunabilir, ebe maaşları kamuda 2023 yılında ne kadar oldu, ebe maaşı özel sektörde ne kadar, ebelik nedir gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Meslek tanıtımları, maaş bilgileri, mesleklerin görevleri ve çalışma şartları gibi girmeyi düşündüğünüz meslekler ile ilgili bilgiler içeren yazılar hazırlamaya devam ediyoruz. Okuduğunuz yazıda ebe hakkında; görevleri, çalışma saatleri ve şartları, maaşları gibi bilgileri bulabilirsiniz.
Ebe Yardımcısı Maaşları 2023 Ne Kadar?
EBELİK NEDİR? EBE GÖREVLERİ NELERDİR? KİMLER EBE OLABİLİR? EBE OLMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?
Sağlık alanında birçok unvan bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de ebedir. Ebe dendiğinde hemen hemen herkesin aklında doğumdan sorumlu kişi canlanmaktadır ama sağlık alanında çalışan ebe mesleği sadece bundan ibaret değildir. Yine doğum ile ilişkili bir meslektir fakat doğumdan öncesi ve sonrası ile ilgili işlemlerle de ilgilenmek ebenin meslek görevleri içinde yer almaktadır.
Ebelik nedir sorusunun cevabını ve ebe mesleğini daha iyi anlamak için ebe görevleri nelerdir bunlara bakmak yerinde olacaktır. Ebe görevleri şu şekilde sıralanabilir:
- Cinsel ve üreme sağlığı hizmetlerinde; gebelik öncesi dönemde gebeliğe hazırlık eğitimi ile anne-babalığa ve doğuma hazırlık programlarının hazırlanmasını sağlamak, doğurganlık sınırları içerisindeki kadınların üreme sağlığı konusunda izlemini yapmak.
- Gebelik tanısını koymak, normal gebe izlemini ve gerekli muayenelerini yapmak, riskli durumları erken dönemde belirlemek, gerekli önlemleri alarak hastayı sevk etmek.
- Doğum sürecini yönetmek; işlem sırasında anne ve bebeğin sağlığını gözlemek, normal doğumları ve tabibin olmadığı durumlarda acil makat doğumları yaptırmak, gerekli olduğunda epizyotomi uygulamak, doğum sürecinde normalden sapmaları belirlemek, acil durum tedbirlerini almak ve tabibe haber vermek, tabibin direktifleri doğrultusunda acil müdahalede bulunmak.
- Doğumdan sonraki dönemde; yenidoğanın ilk bakım ve muayenesini yapmak, gerektiğinde acil resüsitasyon gerçekleştirmek, anneye emzirme eğitimi vermek, annenin bakım ve izlemini yapmak, normalden sapmaları tespit ederek hastayı sevk etmek.
- Acil obstetrik durumlarda Bakanlıkça düzenlenen protokoller doğrultusunda tanımlanan ilaçları uygulamak.
- Gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde anne ve bebek sağlığını korumak ve geliştirmek için gerekli eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek.
- Aile planlaması hizmetlerinde, kadın ve yenidoğana ait tarama programlarında görev almak.
- 0-6 yaş çocuk gelişimini izlemek, özellikle gebe ve 0-6 yaş çocuk aşıları olmak üzere bulaşıcı hastalıkların kontrolü ve bağışıklama hizmetlerinde görev almak.
Ebe görev ve yetkileri ile diğer sağlık çalışanlarının görev ve yetkileri yönetmeliğine göz atarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Yönetmelik için:
► SAĞLIK ÇALIŞANLARININ GÖREV VE YETKİLERİ YÖNETMELİĞİ
Herhangi bir mesleği yapabilmek için bazı yeterlilikler gereklidir. Sağlık alanında çalışabilmek için de özel şartları bir kenara bırakırsak en temel haliyle ilgili bölüm mezunu olmak gerekmektedir. Ebe olabilmek için de bireyin 4 yıllık ebelik bölümü mezunu olması gerekmektedir.
Tabi ki mesleğe başlamak için sadece mezun olmak yetmemektedir. Eğer kişi özel sektörde çalışacak ise kendini yeteri ölçüde geliştirmiş olmalı ve özel sektördeki kurumların ilanlarına başvuru yaparak mesleğe kabul edilmeyi beklemelidir. Kamuda çalışmayı düşünenler ise KPSS’ye girmeli, yeterli bir puan almalı ve sağlık bakanlığı tarafından gerçekleştirilen merkezi atamalarda açılacak kadrolara başvuru yaparak atamalarının gerçekleşmesini beklemelidirler. Yeterli puanlar hakkında bilgi sahibi olmak için son alımlar için ebe atama taban puanlarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
EBE ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR? EBE ÇALIŞMA SAATLERİ NE KADARDIR?
Sağlık alanındaki meslekleri yazarken defalarca dile getirdiğimiz bir gerçeği burada da dile getirmemiz gerekiyor. Sağlık alanında çalışan personellerin çalışma şartları pek çok meslek grubuna kıyasla oldukça zordur. Ebelik de bu zorluktan nasibini alan bir meslek grubudur.
Yukarıdaki görevler dikkate alınırsa ebeler yeni doğacak bir canlı ve onu taşıyan anne ile haşır neşir oldukları için mesleğin zorluğu bir noktada burada başlamaktadır. Bir anne adayı ile uğraşmak yorucu olabilirken aynı zamanda bir canlının sağ salim doğmasında rol alıyor olmak mesleği stresli kılabilmektedir. Bunun dışında hastanede veya sağlık kuruluşlarında iletişim halinde olunan doktorlar, personeller de duruma göre iş stresini arttırabilmektedirler. Genel olarak çalışma şartlarının iyiliği ve kötülüğü biraz da bağlı bulunacak olan kuruma, kuruluşa göre değişebilmektedir desek yeridir.
Çalışma saatleri noktasına geldiğimizde ise kamu görevlilerinin çalışma saatleri yasayla haftalık 40 saat olarak belirlenmiştir. Ebeler ise aynı biçimde haftalık 45 saat çalışma süresine sahiptirler. Tabi ki bu durum da çalışılan kuruma, ek mesailere, nöbetlere bağlı olarak değişebilmektedir fakat ortalama çalışma saatleri bu civardadır ve fazla çalışmalar eğer bir aksilik yok ise ek mesai olarak maaşa yansımaktadır.
KAMUDA EBE MAAŞLARI 2023 YILINDA NE KADAR OLDU?
Sağlık alanında çalışmanın zorluğuna değindik fakat Türkiye şartlarına göre bu zorluğa oranla maaşlar da çok kötü durumda değildir. Sağlık alanında çalışan bireylerin ana maaşları özünde düşük olsa da döner sermaye, nöbetler, ek mesailer ve diğer ödemeler ile bir nebze iyileşmektedir.
Ebe maaşları 2023 yılında ne kadar oldu sorusuna dönecek olursak Ocak 2023 yılında yapılan zamlar ile yeni başlayan ebe maaşları 8506 ila 10.900 Türk Lirası dolaylarına gelmiştir. Burada 300 TL bir aralık vermemizin nedeni biraz önce söylediğimiz ek gelir kalemlerinin kuruluştan kuruluşa, durumdan duruma değişiklik gösterebiliyor olmasıdır. Ortalama olarak ama alınacak maaş bu civarlardadır. Temmuz ayında yapılacak zam eğer Ocak 2023 zammı oranında olursa Temmuz 2023 zamlı ebe maaşı da 10.900-12.200 TL civarlarında olacaktır.
ÖZEL SEKTÖRDE EBE MAAŞI 2023 YILINDA NE KADAR OLDU?
Özel sektör hangi alanda çalışılırsa çalışılsın yeni başlama noktasında devlet ile yarışamayacak düzeyde maaş miktarlarına sahiptir. Asgari ücret olan 8506 TL maaş vermeye çalışan pek çok patron bulunmaktadır. Ebe maaşları da bundan nasibini almaktadır ve asgari ücret seviyesinde olmasa da 9000 TL dolaylarında maaş ile işe başlanabilmektedir. Tabi ki bu ortalama bir rakamdır dediğimiz gibi asgari ücret ile de personel çalıştırmaya çalışan kurumlar olduğu gibi çalışanlarına 9000 TL civarlarında maaş veren kurumlar da bulunmaktadır.
EBE NASIL OLMALI? EBELERDE ARANAN ÖZELLİKLER NELERDİR?
Bir ebede veya sağlık alanında çalışan bir kişide aranabilecek ilk özellik sağlık alanında çalıştığının farkında olmasıdır. Bu durum oldukça önemlidir çünkü insan canı ile ilişkili bir işte bu bilinçte olunmadığı takdirde hem yapılan iş zulme dönüşmektedir hem de hasta insanlar mutsuz olmaktadır.
Bunun dışında spesifik olarak ebe mesleğini yapacak bireylerde aranacak özellikleri sıralamak gerekirse; biyoloji alanına hakim ve bu alanda başarılı, bedenen ve zihnen dayanıklı, soğukkanlı, dikkatli, özenli, titiz, insan sevgisi yüksek, yardımsever, sevecen, hızlı karar verebilen, sorumluluk sahibi gibi özellikler karşımıza çıkmaktadır.
Ebe mesleği, diğer meslekler, eğitim ve kariyer planlamanız hakkında aklınıza takılan soruları forum sayfalarımıza gelerek sorabilirsiniz. Forum sayfalarımıza yönlenmek için:
► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET
Ebeler günde kaç saat çalışır?
Aktif çalışma süresi haftada 40 saat olacak şekilde beş gün ve günde sekiz saat üzerinden ele alınmıştır.
bence her meslek grubunda olması gereken bir özellik varsa o da merhamettir. Öyle pislik insanlar var ki aklınız almaz. Özellikle devlet hastanelerinde!!