kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ebe Yardımcısı Maaşları 2023 Ne Kadar?

Ebe yardımcısı maaşları kamuda 2023 yılında ne kadar oldu, ebe yardımcısı görevleri nelerdir, ebe yardımcısı çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıldır, kimler ebe yardımcısı olabilir, nasıl ebe yardımcısı olunabilir, ebe yardımcısı maaşı özel sektörde ne durumda, ebe yardımcılığı nedir gibi soruların cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

A+
A-

Meslek genel bilgileri, maaş bilgileri, mesleklerin görevleri, çalışma saatleri, çalışma şartları gibi girmeyi düşündüğünüz meslekler ile ilgili bilgiler barındıran yazılar hazırlamaya devam ediyoruz. Okuduğunuz yazıda ebe yardımcısı hakkında; görevleri, çalışma saatleri ve şartları, maaşları, genel durumları gibi bilgileri bulabilirsiniz.

EBE YARDIMCILIĞI NEDİR? EBE YARDIMCISI GÖREVLERİ NELERDİR? KİMLER EBE YARDIMCISI OLABİLİR? EBE YARDIMCISI OLMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?

Sağlık alanında birçok kadro ve pozisyon bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de ebe yardımcısıdır. Ebe yardımcısı dendiğinde hemen hemen herkesin aklında doğumdan sorumlu kişi olan ebenin yardımcısı canlanmaktadır ama sağlık alanında çalışan ebelik ve doğal olarak da ebe yardımcısı mesleği sadece bundan ibaret değildir. Bu meslekler doğum ile ilişkili mesleklerdir fakat doğumdan öncesi ve sonrası ile ilgili işlemlerle de ilgilenmek ebenin ve yardımcısının meslek görevleri içinde yer almaktadır.

  • Ebe yardımcılığı nedir sorusunun cevabını ve ebe yardımcısı mesleğini daha iyi anlamak için ebe yardımcısı görevleri nelerdir, bunlara bakmak yerinde olacaktır. Ebe yardımcısı görevleri şu şekilde sıralanabilir:
  • Doğurganlık sınırları içerisindeki kadınların üreme sağlığı konusunda kayıtlarının tutulmasına yardım etmek.
  • Gebelik öncesi dönemde gebeliğe hazırlık eğitim programı ile anne-babalığa ve doğuma hazırlık programlarının uygulanmasına yardım etmek.
  • Gebelik izlemleri süreci dâhil olmak üzere kadının muayeneye hazırlığını yapmak.
  • Gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde gebenin günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile ilgili gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı olmak.
  • Doğum sırasında gebenin doğum ağrısı ve doğum korkusuyla başa çıkmasına yardımcı olmak.
  • Doğum sonrası dönemde; anneye bebek bakımı ve emzirme konusunda yardımcı olmak, anne ve bebeğin genel sağlık durumunda fark ettiği değişiklikleri ebeye bildirmek.
  • Gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde anne ve bebek sağlığını korumak ve geliştirmek için hizmet sunduğu gruba bilgi vermek.
  • Kullanılan malzemelerin temizliği, dezenfeksiyonu ve uygun şekilde saklanmasına yardım etmek.

Ebe yardımcısı görev ve yetkilerinin daha fazlası ve diğer sağlık çalışanlarının görev ve yetkileri ile ilgili olarak ilgili yönetmeliğe göz atarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Yönetmelik için:

► SAĞLIK ÇALIŞANLARININ GÖREV VE YEKİLERİ YÖNETMELİĞİ

Herhangi bir mesleği yapabilmek için bazı yeterlilikler zorunludur diyebiliriz. Sağlık alanında çalışabilmek için de aranabilecek özel şartları bir kenara bırakırsak en temel haliyle ilişkili bir bölüm mezunu olmak gerekmektedir. Ebe yardımcısı olabilmek için de bireyin özellikle ortaöğretimde ilişkili bölüm mezunu olması veya bu unvan ile tecrübe edinmiş olması gerekmektedir. Ebe yardımcısı olabilme şartları bu açıdan biraz farklıdır.

Bu mesleği yapabilmek ile ilgili yalnız şöyle bir detay bulunmaktadır, devlet ebe yardımcısı olarak merkezi atamada kadro açmamaktadır, taşeron firmalar aracılığıyla, sağlık destek personeli olarak bu işi çözmektedir bu yüzden de belli şartları yerine getirmek de bu mesleği yapmaya yetemeyebilmektedir. Bu bilgiyi göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyiniz.

EBE YARDIMCISI ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR? EBE YARDIMCISI ÇALIŞMA SAATLERİ NE KADARDIR?

Sağlık alanındaki meslekleri yazarken her seferinde dile getirdiğimiz bir gerçeği burada da dile getirmeliyiz. Sağlık alanında çalışan personellerin çalışma şartları pek çok diğer devlette bulunan meslek gruplarına veya belki de özel sektördekilere bile kıyasla oldukça zordur. Ebe yardımcılığı de bu zorluktan nasibini alan bir meslek grubudur.

Yukarıdaki görevler dikkate alınırsa ebe yardımcıları yeni doğacak bir canlı ve onu taşıyan anne ile haşır neşir oldukları için (ebe daha yoğun olsa da ebe yardımcıları da aynı derecede olurlar) mesleğin zorluğu bir noktada burada başlamaktadır. Bir anne adayı ile uğraşmak yorucu olabilirken aynı zamanda bir canlının sapasağlam doğmasında rol alıyor olmak mesleği stresli yapabilmektedir. Bunun dışında hastanede veya sağlık kuruluşlarında iletişim halinde olunan sağlık çalışanları, personeller de duruma göre iş stresini arttırabilmektedirler. Genel olarak çalışma şartlarının iyiliği ve kötülüğü biraz da bağlı bulunacak olan hastaneye, kuruluşa göre değişebilmektedir diyebiliriz.

Çalışma saatleri noktasına geldiğimizde ise kamu görevlilerinin çalışma saatleri yönetmelikler ile haftalık 40 saat olarak belirlenmiştir. Ebe yardımcıları ise aynı biçimde yönetmelikte haftalık 45 saat çalışma süresine sahiptirler. Tabi ki bu durum da çalışılan kuruma, ek mesailere, nöbetlere bağlı olarak değişebilmektedir fakat ortalama çalışma saatleri bu civarlardadır ve fazla çalışmalar eğer bir aksilik yok ise ek mesai olarak maaşa yansımaktadır.

KAMUDA EBE YARDIMCISI MAAŞLARI 2023 YILINDA NE KADAR OLDU?

Sağlık alanında çalışmanın zorluğuna değindik fakat Türkiye şartlarına göre bu zorluğa oranla maaşlar da fena durumda değildir. Sağlık alanında çalışan bireylerin ana maaşları özünde düşük olsa da döner sermaye, nöbetler, ek mesailer ve diğer ödemeler ile bir nebze iyileşmektedir.

Ebe yardımcısı maaşları 2023 yılında ne kadar oldu sorusuna dönecek olursak Ocak 2023 yılında yapılan zamlar ile yeni başlayan ebe yardımcısı maaşları 8506 ila 9000 Türk Lirası dolaylarına gelmiştir. Burada 300 TL bir aralık vermemizin nedeni biraz önce söylediğimiz ek gelir kalemlerinin kuruluştan kuruluşa, durumdan duruma değişiklik gösterebiliyor olmasıdır. Ortalama olarak ama alınacak maaş bu civarlardadır. Temmuz ayında yapılacak zam eğer Ocak 2023 zammı oranında olursa Temmuz 2023 zamlı ebe yardımcısı maaşı da 8506-9250 TL civarlarında olacaktır. Yine belirtmekte fayda var ki son taşeronların kadroya geçmesi ile bu unvan ile devlete bağlı personel oluşabilmiş olsa da devlete çok fazla alım yapılan bir unvan olmadığının altını çizmekte fayda var. Bununla ilgili hak arayışında bulunanlar olsa da durum şimdilik bundan ibaret.

ÖZEL SEKTÖRDE EBE YARDIMCISI MAAŞI 2023 YILINDA NE KADAR OLDU?

Özel sektör hangi alanda çalışılırsa çalışılsın yeni başlama noktasında devlet ile yarışamayacak düzeyde maaş miktarlarına sahiptir. Asgari ücret olan 8506 TL maaş vermeye çalışan pek çok kurum, kuruluş bulunmaktadır. Ebe yardımcısı maaşları da bundan nasibini almaktadır ve asgari ücret dolaylarında bir maaş ile işe başlanmaktadır. Özel sektörde ebe yardımcısı maaşı yaklaşık olarak 8506-9400 Lira dolaylarındadır.

EBE YARDIMCISI NASIL OLMALI? EBELERDE ARANAN ÖZELLİKLER NELERDİR?

Bir ebe yardımcısında veya sağlık alanında çalışan bir kişide aranabilecek ilk özellik sağlık alanında çalıştığının farkında olmasıdır. Bu durum oldukça önemlidir çünkü insan canı ile ilişkili bir işte bu bilinçte olunmadığı takdirde hem yapılan iş zulme dönüşmektedir hem de hasta insanlar mutsuz olmaktadır.

Bunun dışında spesifik olarak ebe yardımcısı mesleğini yapacak bireylerde aranacak özellikleri sıralamak gerekirse; biyoloji alanına hakim ve bu alanda başarılı, bedenen ve zihnen dayanıklı, soğukkanlı, dikkatli, özenli, titiz, insan sevgisi yüksek, yardımsever, sevecen, hızlı karar verebilen, sorumluluk sahibi gibi özellikler karşımıza çıkmaktadır.

Ebe yardımcısı mesleği, diğer meslekler, eğitim ve kariyer planlamanız hakkında aklınıza takılan soruları forum sayfalarımıza gelerek sorabilirsiniz. Forum sayfalarımıza yönlenmek için:

► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Ebe Yardımcılığı kaç yıllık?

 SAY Puan türündededir. 4 Yıllıktır.

Yorumlar

  1. Burçin kardeş Avatar Burçin kardeş dedi ki:

    Ebe yardımcıları özel hastanelerde işe başlayabilir mi?