Ebelik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?
Ebelik Bölümü ne iş yapar? Ebelik bölümü iş imkanları nelerdir? Maaşları ne kadar? İş imkanları ve atamaları nasıldır?
Ebelik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Devlette ve Özelde İş İmkânı Nedir? Erkekler Ebe Olabilir Mi?
Ebelik; gebeliğin teşhisi, gözetimi ve normal doğum yaptırmak ile görevli tıbbi bir meslek olarak tanımlanabilir. Bu mesleği yapan kişilere ise “Ebe” adı verilmektedir. Ebelik, tarihin çok eski dönemlerinden bu yana var olan bir meslektir. Genel olarak ebelerin pek çoğu kadın olsa da, batı ülkelerinde erkekler de ebe olarak görev yapabilmektedir. Fakat ülkemizde erkekler ebelik bölümüne kabul edilmemektedir. Ebelik bölümü ise; doğum, ana-çocuk sağlığının korunması ve doğum ile ilgili hastalıkların tedavisi ile ilgili sağlık elemanları yetiştirmeyi amaçlayan bir programdır.
Ebe olmak isteyen bireylerin sağlık konularına ilgili olmaları oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra sabırlı, sevecen, hoşgörülü ve dikkatli olmak da mesleğin gerektirdiği özellikler arasında yer almaktadır.
Ebelik Bölümü Hakkında Genel Bilgiler
Ebelik bölümü eğitim süresi 4 yıldır. Bu bölümde mesleki eğitim uygulamalı olarak gerçekleştirilmektedir. Sayısal puan türü ile öğrenci kabul eden programa kayıt yaptırmak için TYT sınavına girdikten sonra 2. oturum olan AYT’ye girilmelidir. Yine bu sınavda ise Matematik ve Fen Bilimleri alanlarındaki soruların çözülmesi gerekmektedir.
Ebelik bölümünde eğitim süresince teorik ve uygulamalı pek çok ders okutulmaktadır. Bu dersler arasında; Biyokimya, Anatomi, Fizyoloji, Mikrobiyoloji, Normal Gebelik, Patoloji, Riskli Gebelikler, Riskli Gebelikler ve Cerrahi Hastalıklar gibi dersler yer almaktadır. Bahsedilen derslerin uygulaması ise hastanelerde, doğum evlerinde ve ana-çocuk sağlığı merkezlerinde yaptırılmaktadır.
Ebelik Mezunları Ne İş Yapar?
Ebelik bölümü mezunları çalıştıkları sağlık kurumlarında pek çok görevi üstlenirler. Ebelerin sağlık kurumlarında aldıkları görevleri ise şöyle sıralayabiliriz:
- Evlerde ya da sağlık kuruluşlarında gebelerin çeşitli sağlık kontrollerini yapmak,
- Doktorun bulunmadığı yerlerde doğum yaptırmak ve hastanelerde doktorlara yardımcı olmak,
- Normal dışı acil doğum hallerinde hamilenin hastaneye yönlendirilmesini sağlamak,
- Bazı kadınların tedavilerinde doktor ile işbirliği yapmak ve gerekli tedavileri uygulamak,
- Prematüre, postmatüre, düşük doğum ağırlığı ya da hasta bebekler dâhil olmak üzere yeni doğan bebeklerin gözlem ve bakımlarını yapmak,
- Sağlık kurum ve kuruluşlarında 6 yaşına kadar çocukların aşılarını yapmak,
Bunların yanı sıra ebeler görevleri boyunca hamile kadınlar, bebekler, çocuklar ve hekimler ile sürekli iletişim halindedir. Köylerde görev alan gebeler sık sık seyahat etmek durumunda kalabilir. Ayrıca görev yaptıkları kurumda belirlenen takvime göre nöbete kalmaları ve vardiyalı olarak çalışmaları gerekmektedir.
Ebelik Bölümü Mezunlarının İş İmkânları Nelerdir?
Ebelik bölümü mezunları özel sektörde, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilmektedir. Bu doğrultuda ebeler, kırsal alanda sağlık hizmetlerinde denetici ebe ya da ziyaretçi ebe olarak görev alabilirler. Yine tedavi kurumlarında, aile kliniklerinde; sorumlu ebe, klinik ebesi ya da eğitimci ebe görevlerinde bulunabilirler.
Ülkemizde ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülebilmesi için iyi yetişmiş ebelere ihtiyaç bulunmaktadır. Özellikle sağlık hizmetlerinde sosyalleştirme çabalarının yaygınlaşması ile birlikte ebelerin iş imkânı daha da artmaktadır.
Bunların yanı sıra kamuda ebe maaşları 3600 ile 3900 TL arasındadır. Özel sektörde ise asgari ücret seviyesinde maaş alan ebeler vardır. Bu doğrultuda yeni başlayan bir ebe 2500 TL civarında maaş alabilmektedir. Ancak bu verilenler ortalama rakamlardır. Bu doğrultuda daha yüksek maaşlar veren kurumlar da mutlaka mevcuttur.
Aklınızda Bulunsun
Kamuda çalışmak isteyen ancak kamu olmazsa özel sektörde de çalışabilme olanağı sunan iş bulma imkanı kolay bir bölüm isteyenler için ebelik tercih edilebilir bir bölümdür. Ebelik tercih etmek isteyen kişiler mesleğin nöbet, hastane ortamı zorlukları gibi olumsuz detaylarını da dikkate almasını öneririz. Okuması zor olmayan bir bölüm olan ebelik taban puanları da pek yüksek değildir.
Yapılan son alımda ebelik atama puanlarına buradan erişebilirsiniz. Tercihinizi yapmadan önce forum tercihiniyap ve bölüm rehberini incelemeni öneririz.