Eczane Teknikerliği
Eczane teknikeri nedir, eczane teknikeri ne iş yapar, eczane teknikeri nasıl olunur, eczane teknikeri görevleri nelerdir, eczane teknikeri çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.
Eczane Teknikerliği
Sağlık günden güne gelişen bir alan olmakla beraber sağlık meslekleri de popülerliğini korumaktadır. Eczane teknikerliği hakkında hemen hemen her konuya değindiğimiz yazımızı keyifle okuyabilirsiniz.
Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar.
Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda eczane teknikeri mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.
ECZANE TEKNİKERLİĞİ NEDİR?
Eczane teknikerliği meslek olarak diğer sağlık teknikerliklerinde olduğu gibi görevli olan, doktor, diş hekimi, eczacı gibi unvana sahip mesleklerdeki sağlık görevlilerinin yanında destek personeli, yardımcı sağlık teknikeri olarak görev alan bir meslek grubudur.
Eczane teknikeri isminden de anlaşılacağı üzere eczacı unvanına sahip kişilerin yanında yardımcı personel görevinde bulunarak mesleğini icra eden kişidir.
NASIL ECZANE TEKNİKERİ OLUNUR? KİMLER ECZANE TEKNİKERİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?
Eczane teknikeri olarak görev yapabilmenin ilk şartı ilgili bir ön lisans programı bitirmektir. Eczane teknikeri olarak çalışabilmek isteyen kişilerin;
- Eczane Hizmetleri
- Eczane Teknikerliği
bölümlerinden birinden mezun olmuş olmaları gerekmektedir. Dediğimiz gibi bu sadece bu konunun ilk şartıdır çünkü özel sektörde veya kamuda görev yapmak için meslek adayının izlemesi gereken yollar bulunmaktadır.
Kamu personeli olarak eczane teknikeri olmak isteyen bir birey KPSS ’ye girerek belli bir puan elde etmelidir. Elde edilen puan sonrasında Sağlık Bakanlığı’nın merkezi atama olarak gerçekleştirdiği alımları bekleyerek bu tip atamalarda tercihler yaparak puanının yetmesi halinde eczane teknikeri olarak yerleştirilmeyi beklemesi gerekmektedir.
Özel sektörde eczane teknikerliği yapmak isteyen bir bireyin ise kendini alanında yetiştirmiş olması ve bu alanda personel arayan kurum ve kuruluşlara başvuru yaparak işe alım sürecinin gerçekleşmesini beklemesi gerekmektedir. Tabi ki donanımınız bu işe alımın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ile doğrudan ilişkilidir.
ECZANE TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?
Eczane teknikeri yukarıda belirttiğimiz gibi eczacının yanında destek personeli olarak görev yapar. Eczane teknikerinin ne iş yaptığını daha detaylı izah etmek için eczane teknikerinin görevlerine bakmak yararlı olacaktır. Eczane teknikeri görevleri Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelikte şu şekilde belirlenmiştir:
- Eczacının gözetimi, sorumluluğu ve denetiminde;
- Eczanede sunulan reçeteli ve reçetesiz ilaç, tıbbi ürün, kozmetik müstahzar, tıbbi malzeme ve sağlıkla ilgili diğer ürünlerin temin edilmesinde, saklanmasında ve sunulmasında görev almak
- Bu ürünlerin son kullanım tarihlerini ve stok kontrollerini yapmak; eksikleri tespit etmek ve uygun bir şekilde depolanmaları ile kayıtlarının tutulması konusunda görev almak
- Eczanede bulunan cihazların ve eczane laboratuvarının bakımını yapmak ve işlerliğini sağlamak
- Eczanenin idari ve mali süreçleriyle ilgili eczacı tarafından verilen görevleri yerine getirmek
ECZANE TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?
Eczane teknikeri çalışma şartları incelendiğinde diğer sağlık teknikerliklerine kıyasla biraz daha rahat oldukları söylenebilir. Fakat yine de bu işte çalışanların da aşırı rahat bir meslek icra ettiklerini söylemek doğru olmaz.
Çalışma ortamları olarak neredeyse tamamen kapalı bir mekanda zaman geçirdikleri gerçeği göz önünde bulundurulabilir. Hastaların yükü net bir biçimde hissedilen bir alanda çalışmasalar da yine de hastalarla iletişim halinde olunması da diğer tüm sağlık personelliklerinde olduğu gibi bu mesleği de zorlayıcı kılabilmektedir.
Bunlar dışında çalışma şartları olarak bağlı bulunulan kurumun, kuruluşun içinde yer alan çalışma arkadaşlarının, iletişime geçilen hastaların durumları da mesleği zor veya kolay kılabilmektedir. Sürekli kapalı bir mekanda iletişime geçeceğiniz insanlar bunlar olduğu için çalışma şartlarının durumunu en çok belirleyen faktör bu olabilmektedir.
Çalışma saatlerine gelecek olursak kamuya bağlı bir kuruluşta çalışan bir bireyin standart mesai saati haftalık 40 saattir fakat sağlık alanında neredeyse hiçbir teknikerlik bununla sınırlı kalmamaktadır. Çalışılan kurum ve kuruluşa bağlı olarak ek mesailer ve nöbetlerle çalışma saatleri bu rakamın üzerine rahatlıkla ve bazen de fazlasıyla çıkabilmektedir. (Çalışma saatleri hakkında bir not düşmek gerekirse eczane teknikerlerinin ortalama 60 saat çalıştıklarını bilmeniz sizin için faydalı olacaktır.)
İDEAL BİR ECZANE TEKNİKERİ NASIL OLMALI?
Genel bir tablo çizmek gerekirse bir eczane teknikeri; sabırlı, dikkatli, titiz, sorumluluk sahibi, iyi iletişim kurabilen, hesap kitap işlerinden anlayan, kimya ve biyoloji alanında bilgi sahibi bir yapıya sahip olmalıdır. Bunlar en genel haliyle söylenebilecek özelliklerdir fakat özellikle şuraya dikkat edilmelidir ki insan sağlığı alanında çalışan bir birey olarak eczane teknikeri insana değer vermelidir.
Ülkemizde ne yazık ki meslek-para kazanma ilişkisi noktasında insanlar yaptıkları işin önemini yeterince fark edemeyebilmektedir. Biz bütün sağlık teknikerliklerinde belirttiğimiz gibi burada da bir kez daha belirtiyoruz ki insan sağlığı alanında çalışan bireylerin normal bir işte çalışan bireylere göre biraz daha dikkatli, biraz daha insana önem veren, insan iletişiminde becerikli bir yapıda olması gerekmektedir.