El Sanatları Tasarımı Nedir? Ne İş Yapar?
El Sanatları Tasarımı ve Üretimi bölümü nedir? Ne iş yapar? Maaşları ne kadar?
El Sanatları Tasarımı Nedir? Ne İş Yapar? Devlette ve Özelde İş İmkânı Nedir?
El sanatları, bir ülkenin kültürel kişiliğinin en anlamlı belgelerinden birisidir. Geleneksel Türk el sanatları ise Anadolu’nun binlerce yıllık tarihi boyunca çeşitli uygarlıkların mirası ile kendi değerlerini harmanlayarak zengin bir mozaik meydana getirmiştir. Bu doğrultuda en bilinen geleneksel sanatlarımız arasında; halıcılık, kilimcilik, çinicilik, müzik aletleri yapımı ve ağaç işçiliği gibi bulunmaktadır. El Sanatları Tasarımı ve Üretimi bölümü ise; taş, metal, tezhip, deri, çini süsleme konularında bilgi ve beceriler ile donanmış tasarımcılar yetiştiren bir programdır. Yine Türk el sanatlarının devirlerini, üsluplarını ve estetiğini tanıyan bireyler hazırlamak, bölümün kuruluş amaçlarından birisidir.
El Sanatları Tasarımı ve Üretimi Bölümü Hakkında Genel Bilgiler
El Sanatları Tasarımı ve Üretimi bölümü eğitim süresi 4 yıldır. Programdan başarıyla mezun olan öğrenciler “El Sanatları Tasarımcısı” unvanını alırlar. Bu bölümü tercih etmek isteyen adaylarda aranan belli şartlar bulunmaktadır. Bu şartlardan ilki lise mezunu olmaktır. Bir diğer şart ise TYT ve AYT yani YKS’ye girerek gerekli puanı almaktır. Bahsedilen bu şartları sağlayan bireyler, bölümde eğitim alma şansı yakalayabilirler.
Bu programda Türk el sanatları ile ilgili pek çok ders okutulmaktadır. Bu dersler arasında; Temel Tasarım, Desen, Motif ve Süsleme Tasarımı, Tezhip, Kalem İşi, Minyatür, Plastik Sanatlar ve Cam ve Tasarım gibi dersler yer almaktadır. Bunların yanı sıra öğrenciler özellikle ilk yıl Türk Dili ile Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi gibi dersler de almaktadır.
El Sanatları Tasarımı ve Üretimi bölümü mezuniyet şartları arasında 4. ve 6. yarıyıl sonlarında 20 günlük, toplamda 40 iş günü staj yapmaları yer almaktadır.
El Sanatları Tasarımı ve Üretimi Mezunlarının Yaptıkları İşler Nelerdir?
El sanatları tasarımcısı çalıştığı işyerinde birçok görev üstlenmektedir. Bu görev ve sorumlulukları kısaca şöyle sıralayabiliriz:
- Çalıştığı işyerinin üretim faaliyetlerini de göz önünde bulundurarak el sanatları ürünleri tasarlamak ve bu tasarımları geliştirmek için gereken çalışmaları yapmak,
- Dekoratif eşyaların üretilmesi ve geliştirilmesi için çalışmalar yapmak,
- El örgü ürünlerin geliştirilmesi için çalışmak,
- İşleme, kilimcilik, kumaş dokumacılığı, dokumacılık, mücevher, oya yapımcılığı, sepetçilik ve halıcılık gibi el sanatlarını geliştirme ve üretme için çalışmalar yapmak,
El sanatı tasarımcıları genellikle kapalı, bazen gürültülü ve kokulu ortamlarda çalışırlar. Çalışmaları sırasında aynı zamanda meslektaşları ve diğer çalışanlar ile iletişim halindedirler.
El Sanatları Tasarımı ve Üretimi Bölümü İş İmkânları Nelerdir?
Bu bölümden mezun olan bireylerin çalışma alanları arasında; oyuncak üretim firmaları, deri işletmeleri ve giyim fabrikaları gibi alanlar yer almaktadır. Ancak El Sanatları Tasarımı ve Üretimi iş imkânları bu bahsedilenler ile sınırlı değildir. Milli Eğitim Bakanlığı’na öğretmen olarak atanmak isteyen mezunlar ise pedagojik formasyon sertifikası alabilirler. Ancak daha sonra KPSS’ye girerek Genel Kültür-Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri testlerini çözmeleri ve atanmak için yeterli puanı almaları gerekmektedir.
Bölüm mezunlarından gerekli şartları yerine getirenler üniversitelerde öğretim görevlisi ya da okutman olabilirler. Yine KPSS’den yeterli puanı alan adaylar devlet kurumlarında düz memur olarak görev alabilirler. Bunların yanı sıra El sanatları tasarımcı maaşları ise mezunların genellikle özel sektörde çalışmaları nedeniyle değişiklik göstermektedir.
Aklınızda Bulunsun
El Sanatları Tasarımı ve Üretimi Bölümü mezunları kamuda ve özel sektörde genellikle alanıyla ilgili mesleklerde istihdam edilememektedir. El becerisi olan adayları tercih ettiği takdirde güzel işler yapabileceği bölüm maddi imkanlar açısından kazandıran bir bölüm değildir.
Tüm bölümlerle ilgili bilgilere buradan erişebilirsiniz. Tercih sürecinde forum tercihiniyap’ı kullanmanızı öneririz.
5.SINIFLAR icinmi