Elektrik Elektronik Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Elektrik elektronik mühendisi maaşları ne kadar oldu? Özel sektörde elektrik elektronik mühendisi maaşları ne kadar? Devlette elektrik elektronik mühendisi maaşları ne kadar?
Elektrik elektronik mühendisliği gençler tarafından en çok tercih edilen mesleklerden biridir. Bu meslek hakkında en çok merak edilen konulardan biri de elektrik elektronik mühendisi maaşları ne kadar sorusudur.
Kamuoyunda her meslek grubunun maaş bilgisi oldukça merak edilmektedir. Bu merakın kaynağında insanların ne kadar kazandığı, hangi meslekte daha çok para olduğu, o mesleğin yapılmaya değer olup olmadığı gibi değerler bulunmaktadır.
Ayrıca bir mesleği yapmayı düşünen, bir mesleğe başlamak üzere olan meslek adayları da o mesleğin ne kadar ücret ile çalıştığını araştırmaktadırlar. Özellikle bu tip kariyerleri ile ilgili olarak araştırma yapan okurlarımızın merakını gidermek için farklı unvanlara ait maaş bilgilerini derleyerek yayımlamaya çalışıyoruz. Yazımızda elektrik elektronik mühendisi maaşları hakkında bilgi bulabileceksiniz.
TEİAŞ TEDAŞ Elektrik-Elektronik Mühendisi Maaşları 2023’de Ne Kadar Olacak?
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSİ KİMDİR? NASIL OLUNUR? ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?
Maaş bilgisinden önce elektrik elektronik mühendisi kimdir ve ne iş yapar sorusunu yüzeysel olarak cevaplamak gerekirse elektrik elektronik mühendisleri hem elektrik enerjisi üzerine hem de elektronik üzerine çalışmalar yapan bir mühendislerdir. Elektrik enerjisinin üretilmesi, iletilmesi, dağıtılması ve bu sürecin sorunsuz yürümesinin sağlanması gibi işlerin yanında elektronik aletlerin verimli çalışması, geliştirilmesi, doğru kullanılması gibi konularda da hizmet veren mühendisler genelde elektrik elektronik mühendisleridir.
Yaptıkları işleri görevleri üzerinden incelemek gerekirse elektrik elektronik mühendisi görevleri genel olarak şu şekildedir:
- Yeni cihaz, devre ve sistemler tasarlayarak geliştirmek
- Elektrik sistemlerinin ihtiyaçlarını saptadıktan sonra geliştirerek kapasitelerini arttırmak ve maliyetlerini belirlemek,
- Elektronik aksamların denetimini yapmak ve güvenlik standartlarına uygunluğunu belirlemek,
- Farklı sistemlerde kullanılan elektronik aksamların performanslarının geliştirilmesini sağlamak ve bunun için uygulamalar geliştirmek
- Dijital ve analog elektronik sistemlerin üretim, bakım, onarım ve gelişimini sağlamak
- Elektrik enerjisinin her türlü üretiminde proje üretmek, üretim yapılmasını sağlamak ve uygulamaya geçirmek
- Elektrik veya elektronik anlamda tasarımdan, imalat, işletme ve bakıma kadar tüm süreçlerde rol almak
- Çalıştığı departmana ve talep edilenlere yönelik olarak proje üretmek, projelerin kalite standartlarına ve zamanına uygun gerçekleşmesini sağlamak ve bu süreci denetlemek
- Altında yer alan tüm birimlerin koordinasyonunu, organizasyonunu ve denetimi sağlamak
Elektrik elektronik mühendisi olmak isteyen bir aday özel sektörde mi kamuda mı çalışacağına karar verdikten sonra farklı yollardan gitmelidir. Öncelikli olarak iki durumda da elektrik elektronik mühendisi olmak isteyen bireylerin elektrik elektronik mühendisliği mezunu olması gerektiğini söylemek gerekir. Bunun akabinde özel sektörde çalışmayı düşünen bireylerin özel sektördeki kurum ve kuruluşların, şirketlerin, firmaların açtığı ilanları takip etmesi ve o ilanlardaki yeterliliğe sahip olarak veya bu alanda alım yapan firmalara özgeçmiş bırakarak işe alınmayı beklemesi gerekmektedir. Kamuda mühendis veya elektrik elektronik mühendisi olmayı düşünen bireyler ise KPSS adını taşıyan sınava girerek yeterli bir puan elde etmeli ve açıktan alımlara veya merkezi atama kadrolarına başvurmalıdırlar.
Daha kapsamlı oluşturduğumuz meslek tanıtım yazımıza da göz atabilirsiniz:
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSİ MAAŞLARI DEVLET KADROLARINDA NE KADAR?
Elektrik elektronik mühendisi maaşlarını da kamuda ve özel sektörde diye ayırmak yerinde bir tavır olacaktır. Özellikle başlangıç seviyesinde devlette daha iyi gelirler vadederken ilerleyen yıllarda kişinin kendini geliştirme seviyesine bağlı olarak özel sektörde kamuda olduğundan daha iyi gelirler elde edilmektedir.
Kamudaki mühendis maaşları genel hatlarıyla şu şekildedir:
Yeni başlayan Mühendis Maaşı: 14.520 Türk Lirası
5 yıllık Mühendis Maaşı: 16.000 Türk Lirası
10 yıllık Mühendis Maaşı: 20.000 Türk Lirası
15 yıllık Mühendis Maaşı: 25.000 Türk Lirası
20 yıllık Mühendis Maaşı: 35.000 Türk Lirası
25 yıllık Mühendis Maaşı: 50.000 Türk Lirası
Burada iki noktaya değinmekte yarar var. Birincisi genelde piyasada elektrik elektronik mühendisi veya mühendis maaş bilgilerini paylaşanlar bunlardan daha yüksek rakamlar aldıklarını yazmaktadırlar. Bu hem doğru hem yanlıştır. Piyasada dolaşan görsellerde genellikle mühendis gruplarının brüt maaşları paylaşılmaktadır. Brüt maaş içinden emeklilik için, sağlık için devlete primler ve gelir vergisi ödenmektedir. Yazımızda yer alan rakamlar bunlar düştükten sonraki net maaş rakamlarıdır. Kesinti yapılan rakamlar da aşağı yukarı 1000-1500 TL dolaylarındadır.
Diğer nokta ise buradaki rakamları aralık olarak vermemizin nedeni AGİ gibi, aile ve çocuk yardımı gibi, çalışılan kurumdaki ek ödenekler gibi diğer değişkenlere bağlı olarak maaşlarda farklılıklar olabilmesidir. Genel hatlarıyla mühendis maaşları bu şekildedir ve yeni başlayan bir elektrik elektronik mühendisi kamuda 14.520 TL maaş almaktadır diyebiliriz.
Temmuz zamlı elektrik elektronik mühendisi maaşları ocaktakine benzer veya yakın bir zam yapılması halinde brütte daha fazla artış gösterecektir fakat gelir vergisi oranı artacağı ve üst dilime geçileceği için yine ocaktaki yani verdiğimiz rakamdaki gibi, ona yakın kalacaktır.
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSİ MAAŞLARI ÖZEL SEKTÖR KADROLARINDA NE KADAR?
Ne yazık ki mühendis, elektrik elektronik mühendisi maaşları yeni başlayan seviyesinde özel sektörde çok da mutluluk verici durumda değildir. Genellikle asgari ücret veya bu seviyeye yakın seviyelerde maaşlar ile işe başlanmaktadır (bu konuda mezun olunan üniversite ve sahip olunan yeterlilikler bunu değiştirebilmektedir). Asgari ücret 8.500TL olarak belirlenmiştir ve özel sektörde yeni başlayan bir elektrik elektronik mühendisi bu kadar veya 14.500 TL civarlarında maaş ile başlamaktadır. Yukarıda da dediğimiz gibi kamudan farklı olarak özel sektörde tecrübe kazandıkça, donanım kazanıldıkça alınan maaş daha fazla yükselmektedir.
Elektrik Elektronik Mühendisliği is imkanı var mı?
Elektrik-elektronik müh. mezunu tüm elektronik (teknolojik) aletlerin bulunduğu yerde rahatlıla iş imkanı bulabilir.