Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Mezunları DGS İle Hangi Bölümlere Girebilir?
Elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı DGS bölümleri nelerdir, DGS ile elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı mezunlarının hangi bölümlere geçiş hakkı vardır, 2 yıllıktan 4 yıllık programlara geçiş ne şekilde uygulanmaktadır, 2 yıllık bölüm olan elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı bölümü mezunları hangi bölümlere DGS ile geçebilir, elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı bölümü mezunları DGS’ye girerek girebilme hakkı olan bölümleri nasıl ve hangi yollarla tercih edebilirler gibi soruların cevapları için yazımıza göz atabilirsiniz.
Dikey geçiş sınavı ÖSYM tarafından yürütülmekte olan, YKS ile iki yıllık bir önlisans programına yerleşmiş oradan da mezun olarak 4 yıllık bölümlere geçiş yapma hedefi olan üniversite adaylarının başvurabildiği ve sınavdan alınan belli puanlarla tercih yapılarak 2 yıllıktan 4 yıllığa geçişi sağlayan merkezi bir üniversite sınavıdır.
Biz DGS’den KPSS’ye kadar ÖSYM’nin veya bakanlıkların, yükseköğretim kurumlarının hazırladığı sınavların hepsinde merakınız olan sorularda sizlerin sorularına cevap arayan yazı dizileri hazırlamaya devam ediyoruz. Hem YKS tercihlerinde 2 yıllık lisans programı seçmeden önceki süreç içinde hem de 2 yıllık program mezunu olunduktan sonra bireylerin merak duyduğu konulardan birisi olan 2 yıllık XYZ bölüm mezunu olarak dikey geçiş sınavı ile hangi bölümlere geçiş yapabilirim sorusunun cevabını bizler var olan bütün 2 yıllık bölümler için hazırlamaya çalışıyoruz. 2 yıllık elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı bölümü mezunlarının hangi bölümlere geçiş yapabildiği ve bunu hangi yöntemler üzerinden yapabileceği sorularının cevaplarını yazımızın kalan kısmında bulabilirsiniz.
DGS’YE GİREREK ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİM, İLETİM VE DAĞITIMI MEZUNLARI HANGİ BÖLÜMLERE YERLEŞEBİLİR, ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİM, İLETİM VE DAĞITIMI DGS BÖLÜMLERİ NELERDİR?
Yukarıda da bahsedildiği üzere DGS ile adaylar 2 yıllık önlisans programlarından 4 yıllık lisans programlarına geçiş hakkı kazanmak için uğraşırlar ve 2 yıllık bir önlisans programı olan elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı bölümünden mezun olmuş adaylar da bunu yapmayı arzuladıklarında yerleşebilecekleri bir takım 4 yıllık bölümler vardır. Elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı mezunu olarak adayların DGS ile geçiş yapabileceği, elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı DGS bölümleri şunlardır:
- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
- Elektrik Mühendisliği
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği
- Elektronik Mühendisliği
- Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
- Endüstri Mühendisliği
- Endüstri ve Sistem Mühendisliği
- Enerji Sistemleri Mühendisliği
- Enerji Yönetimi
- Fizik
- Fizik Mühendisliği
- Havacılık Elektrik ve Elektroniği
- Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
- Meteoroloji Mühendisliği
- Uçak Elektrik-Elektronik
- Uzay Bilimleri ve Teknolojileri
- Uzay Mühendisliği
Bunlara ek olarak elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı bölümü mezunlarının Anadolu, Atatürk ve İstanbul üniversitelerinin açıköğretim ve/veya açıktan/uzaktan öğretim fakültelerinde bulunan aşağıdaki açıköğretim programlarına da DGS ile geçiş elde etme hakkı bulunmaktadır.
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
- Kamu Yönetimi
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
- İktisat
- Maliye
- Uluslararası İlişkiler
- İşletme
- Konaklama İşletmeciliği
Elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı bölümünden mezun olan kişiler bu bölümleri tercih edebilirler fakat bu tercihleri yapabilmek ve bölümlere yerleştirilmelerinin sağlanması için de 4 yıllık bölüm adaylarının bazı şartları yerine getirmeleri gerekebilmektedir.
ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİM, İLETİM VE DAĞITIMI MEZUNLARI DGS İLE GEÇİŞ HAKLARI OLAN BÖLÜMLERİ NASIL TERCİH EDEBİLİR?
Elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı bölümünden mezun olarak yazdığımız bölümleri tercih etmek için eğer herhangi bir ekstra özel koşul, durum namevcut ise adayların tercih etmeyi düşündükleri bölüme yerleşebilmesi için o bölüme yerleştirme yapılmasını olanaklı kılan DGS puan türünden (sözel, eşit ağırlık, sayısal) yeterli puanı alması gerekmektedir.
Elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı mezunu olarak girilebilecek bölümlerin DGS ile tercih edilebildiği puan türleri aşağıdadır.
- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği –> SAY, Sayısal Puan Türü
- Elektrik Mühendisliği –> SAY, Sayısal Puan Türü
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği –> SAY, Sayısal Puan Türü
- Elektronik Mühendisliği –> SAY, Sayısal Puan Türü
- Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği –> SAY, Sayısal Puan Türü
- Endüstri Mühendisliği –> SAY, Sayısal Puan Türü
- Endüstri ve Sistem Mühendisliği –> SAY, Sayısal Puan Türü
- Enerji Sistemleri Mühendisliği –> SAY, Sayısal Puan Türü
- Enerji Yönetimi –> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
- Fizik –> SAY, Sayısal Puan Türü
- Fizik Mühendisliği –> SAY, Sayısal Puan Türü
- Havacılık Elektrik ve Elektroniği –> SAY, Sayısal Puan Türü
- Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği –> SAY, Sayısal Puan Türü
- Meteoroloji Mühendisliği –> SAY, Sayısal Puan Türü
- Uçak Elektrik-Elektronik –> SAY, Sayısal Puan Türü
- Uzay Bilimleri ve Teknolojileri –> SAY, Sayısal Puan Türü
- Uzay Mühendisliği –> SAY, Sayısal Puan Türü
Açıköğretim Bölümleri
- Uluslararası İlişkiler –> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
- İşletme –> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
- Konaklama İşletmeciliği –> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri –> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
- İktisat –> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
- Kamu Yönetimi –> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
- Maliye –> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık –> SÖZ, Sözel Puan Türü
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım –> SÖZ, Sözel Puan Türü
Bunlar dışında elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı bölümüne veya diğer bölümlere yerleştirmelerde özel koşul ve şart bulunuyor ise bu özel koşul ve açıklamaların neler olduğuna dair DGS kılavuzunda yer alan bölüme göz atmak için:
► DGS ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR
Dikey geçiş sınavı, elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı bölümü ve iş imkanları, ÖSYM tarafından hazırlanan YDS, yükseköğretim kurumları sınavı ve bunlar gibi sınavlar ile genel olarak bölümlerin iş olanakları, ilanlar ve benzeri bütün konularda merak ettiklerinize cevap bulabileceğiniz, paylaşımlarda bulunabileceğiniz sitemizin forum sayfaları için:
► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET
* Yukarıda yer alan bilgiler ve elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı mezunları hakkında yazdıklarımız ÖSYM’nin hazırladığı DGS tercih kılavuzlardan toplanarak yayımlanmıştır. Yapılacak bir değişiklikten sorumlu olan kurum ölçme, seçme ve yerleştirme merkezi olduğundan dolayı yine ÖSYM’nin yazacağı duyuruları takipte kalmanızı öneririz.
** Elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı bölümü ve diğer ön lisans programları mezunlarının geçiş yapabildiği bölümlere ait ÖSYM’nin yayımladığı DGS ile geçiş yapılabilen 4 yıllık bölümler kılavuzunun tamamına ulaşmak için:
► DGS İLE GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS PROGRAMLARI
harika bir bölüm, okuması ve meslek anlamında oldukça güzel tavsiye ediyorum.