Elektrik Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?
Elektrik Mühendisliği nedir? Elektrik Mühendisleri ne iş yapar? maaşları ne kadar? İş imkanları nelerdir?
Elektrik Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Devlette ve Özelde İş İmkânı Nedir?
Elektrik Mühendisliği’nin ülkeler arası ve hatta üniversiteler arası eğitim sistemi farklılıkları nedeniyle tek bir tanımı bulunmamaktadır. Çünkü Elektronik Mühendisliği dünyada genellikle elektrik ve elektronik ile ilgili tüm mühendislik dallarının genel adıdır. Oysa ülkemizde bu bölüm bazı üniversitelerde Elektrik-Elektronik bölümü adı altında eğitim verirken, bazılarında ise 2 ayrı bölüm olarak okutulmaktadır. Ancak Elektrik Mühendisliği bölümü ile Elektronik Mühendisliği arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır.
Elektronik Mühendisliği, genel olarak Güç Mühendisliği olarak görülmektedir. Bu bölüm; elektrik enerjisinin üretilmesi, iletimi, dağıtımı ve yüksek güçlü cihazların tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenmektedir.
Elektronik Mühendisliği Bölümü Nedir?
Elektrik Mühendisliği bölümü temel amacı; elektrik enerjisinin ekonomik yöntemler ile üretilmesi ve dağıtılmasını sağlayan, elektrikli donanımların parça ve bütün yapımını planlayan, sistemi kurarak kontrollerini gerçekleştiren uzmanlar yetiştirmektir. Bu mühendislik bölümünde eğitim süresi 4 yıldır. Bölümü tercih etmek isteyen öğrencilerin TYT ve AYT sınavlarından yeterli puanları almaları gerekmektedir.
Elektrik Mühendisliği bölümünde ilk yıl okutulan dersler daha çok Matematik, Kimya ve Fizik gibi temel derslerdir. Bölümün ana dersleri ise; Makine Bilgisi, Teknik Resim, Ekonomi ve Bilgisayar Programlama gibi derslerdir. Üniversite eğitimlerinin sonrasında dileyen öğrenciler yüksek lisans yapabilir, akademik kariyerlerine yüksek lisans ve doktora yaparak devam edebilirler.
Elektrik Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Elektrik Mühendisliği bölümünü başarıyla tamamlayarak “Elektrik Mühendisi” unvanını alan kişilerin çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda pek çok görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu görev ve sorumlulukları kısaca şöyle sıralayabiliriz:
- Elektrik enerjisinin ekonomik olarak üretilmesi, dağıtılması için donanım ve parçaların kurulumunu planlamak,
- Elektrik üreten nükleer, hidroelektrik ve termik santrallerin çalışma ve bakımında görev almak,
- Elektriğin üretilip tüketiminin yapılacağı en son yere kadar hesaplamalar yapmak ve işleyişi planlamak,
- Elektriğin üretilip tüketildiği noktaya kadar olan tüm işlemlerin maliyeti ile birlikte projelendirilmesini yaparak sorunsuz çalışmasını sağlamak,
Bunların yanı sıra Elektrik Mühendisliği bölümü mezunlarının çalışma ortamı genellikle fabrikalar, şantiyeler, araştırma ve geliştirme laboratuvarları ile elektrik santralleridir. Yine genellikle bürolarda çalışsalar dahi, zaman zaman tozlu ve gürültülü mekânlarda bulunmaları gerekebilir. Ayrıca müteahhitler, teknik ressamlar, ekonomistler, topograflar, bilgisayar ve endüstri mühendisleri ile işbirliği içerisindedirler.
Elektrik Mühendisliği İş İmkânları Nelerdir?
Elektrik Mühendisliği bölümü iş imkânları oldukça geniştir. Bölüm mezunlarının elektrik, elektronik, denetim ve inşaat gibi pek çok alanda çalışmaları mümkündür. Hatta kendilerini geliştirmeleri durumunda pek çok farklı mühendislik dalında görev yapabilirler. Özellikle fabrikalar ve şirketler elektrik mühendisine ihtiyaç duyarlar. Ancak elektrik mühendisleri, kazancın daha yüksek olması sebebiyle genellikle inşaat sektörüne yönelirler. Çünkü elektrik plan ve proje işleri konusunda yetkiye sahip elektrik mühendisleri, oldukça yüksek paralar kazanabilmektedir.
Elektrik mühendisleri aynı zamanda AR-GE merkezlerinde, sahada “saha mühendisi” olarak, ilgili iş kolunda “tasarım mühendisi” olarak, şirketlerde “yazılım mühendisi olarak ve fabrikalarda “satın alma mühendisi” olarak görev alabilirler. Ancak dileyen mezunlar kendi “yapı denetim” şirketlerini de açabilirler.
Elektrik mühendisi maaşları ise özel sektörde ve devlette farklılık göstermektedir. Ancak elektrik mühendislerinin ortalama maaşı 3-4 bin TL’dir. Yine en düşük elektrik mühendisi maaşı 2.500 TL iken, en yüksek maaş ise 7.500 TL olarak karşımıza çıkmaktadır.
Aklınızda Bulunsun
Ülkemizde elektrik mühendisliği az sayıda üniversite de mevcut olup mezunları doğru referansla devlette ve özel sektörde iş bulabilmektedir. Önümüzdeki yıllarda artan enerji talebiyle birlikte elektrik mühendisliği de daha değerli konuma gelecektir.
Diğer bölüm tanıtımlarını da okumadan ve forum tercihiniyapnet’i ziyaret etmeden üniversite tercih sürecini noktalamanızı önermeyiz.