Elektronik Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Elektronik mühendisleri özel sektörde ve kamuda ne kadar maaş almaktadır? Elektronik mühendisi maaşları ne kadar oldu? Net ve brüt maaşlar ne kadar?
Elektronik mühendisliği ilgili alanda eğitim görmüş kişilerin eğitim sonucunda mesleğe adım atmasıdır. Bu meslek hakkında en çok merak edilen konulardan biri de elektronik mühendisi maaşları ne kadar?
Ülkemizde insanların ne kadar kazandığı, ne kadar maaş aldığı toplumdaki herkes tarafından ilginç bir biçimde merak edilmektedir. İnsanların kimi kendisi daha fazla mı az mı kazanıyor onu öğrenmek için, kimi hangi işte ne kadar para olduğunu bilmek için, kimi bu mesleği yapsam mı diye, kimi de o mesleğe başlamak üzere olduğu için bu meraka sahiptir.
İnternetin hayatımızda olması, toplumun çoğu tarafından kullanılması ile de o meslek grubundan tanıdığı olmasa da insanların bu meraklarını gidermesini sağlamaktadır. İşte bu açıdan bizde farklı meslek gruplarının, iş kollarının maaşlarını, kazançlarını derleyerek sizlere bilgi vermek amacıyla yayımlıyoruz. Elektronik mühendisi maaşları hakkında bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
TEİAŞ TEDAŞ Elektrik-Elektronik Mühendisi Maaşları 2023’de Ne Kadar Olacak?
ELEKTRONİK MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR? ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? NE İŞ YAPAR?
Elektronik mühendisi olmak için bir adayın elektronik mühendisliği veya benzer bölümlerden birinden mezun olması gerekmektedir. Mezuniyet sonrası elektronik mühendisi olmak isteyen bir kişi özel sektörde mi devlette mi çalışacak, bunun kararına göre farklı yollar izleyebilir. Özel sektörde çalışmak için elektronik mühendisi adayının iş ilanlarına başvuru yaparak kabul edilmeyi beklemesi gerekirken kamuda elektronik mühendisi olmak isteyen bir birey ise kamu personeli seçme sınavına yani KPSS’ye girmelidir ve atanmasına yetecek puanı elde etmelidir.
Her çeşit elektronik aletin, aksamın projelendirme sürecinden başlayarak, planlanmasının yapılmasında, üretiminde, işletilmesinde, geliştirilmesinde, bakımında ve onarılmasında rol alan mühendisler elektronik mühendisleridir. Elektronik mühendisi görevlerini kabaca sıralamak gerekirse aşağıdaki görevler karşımıza çıkmaktadır:
- Yeni cihaz, devre ve sistemler tasarlamak, geliştirmek
- Elektronik aksamların kontrolünü yapmak ve güvenlik standartlarına uygun olup olmadığını belirlemek
- Farklı sistemlerde kullanılan elektronik aksamların performanslarının geliştirilmesini, iyileştirilmesini sağlamak ve bunun için uygulamalar geliştirmek
- Dijital ve analog elektronik sistemlerin üretimini, bakımını, onarımını yapmak ve gelişimini sağlamak
- Bağlı bulunan şirketin, kuruluşun talepleri doğrultusunda proje üretmek, projelerin kalite standartlarını ölçmek ve kalite standartlarına uygun olmasını sağlamak, belirlenen sürede projenin bitmesini sağlamak ve denetim sürecine dahil olmak
- Kendisine bağlı olan alt birimlerdeki personellerin yönetilmesi, organize edilmesi ve denetlenmesi süreçlerine dahil olmak
Bu başlığı daha kapsamlı olarak incelemek için ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz.
ELEKTRONİK MÜHENDİSİ MAAŞLARI KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA NE KADAR?
Elektronik mühendisi maaşlarına dair detaylardan önce kamudaki mühendislerin maaşları listesini verecek olursak:
Yeni başlayan Mühendisin Maaşı: 19500-24750 Türk Lirası
şeklinde bir tablo karşımıza çıkmaktadır. Bu kamudaki mühendislerin ay başında net eline geçen ortalama maaşlara ait rakamlardır. Elektronik mühendisi de kamuda mühendis olarak görev yaptığından dolayı kıdem durumuna göre maaşları bu şekildedir. Yani yeni başlayan elektronik mühendisi maaşı 18600 TL dolaylarındadır.
Buradaki rakamı aralık olarak vermemize gelecek olursak AGİ, çocuk yardımı, kurumdan kuruma değişebilecek ek ödenekler vs. ile mühendis maaşlarının kişiden kişiye, kurumdan kuruma 100-200 TL oynama gösterebilmesidir. Bu oynamalar tablodaki rakamların üstünde de gerçekleşebilmektedir bu yüzden bu maaş ödemeleri bile aşağı ve yukarı yönlü olarak gerçekleşmektedir.
Dediğimiz gibi burada verdiğimiz rakamlar net olarak ele geçen ücretler ile ilgilidir fakat brüt olarak elektronik mühendisi buradaki rakamın 1000-1500 TL üstünde kazanmaktadır. Kazanmak deyince insanların aklına yine ele geçen para gelmektedir fakat brüt maaşlardan devlete gelir vergisi, emeklilik keseneği, GSS primi gibi kesintiler yapılarak ödeme yapıldığından dolayı yeni başlayan elektronik mühendislerinin aslında kazandığı 17700-18000 TL civarlarında iken ellerine geçen yukarıda bahsettiğimiz rakam olmaktadır.
ÖZEL SEKTÖRDEKİ FİRMALARDA ELEKTRONİK MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?
Kamuya kıyasla özel sektörde durum bu kadar parlak değildir. Özellikle yeni başlayan olma noktasında elektronik mühendisleri asgari ücret civarlarında maaş almaktadırlar. Asgari ücret başında yapılan zam ile 8506 TL’ye yükselmiştir ve işte bir elektronik mühendisi özel sektörde işe başlarken üç aşağı beş yukarı bu civarlarda maaş alacaktır.
Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?
Elektrik Elektronik Mühendisliği is imkanı var mı?
Elektrik-elektronik müh. mezunu tüm elektronik (teknolojik) aletlerin bulunduğu yerde rahatlıla iş imkanı bulabilir.