Elektronik Mühendisi Nasıl Olunur?
Elektronik mühendisi ne iş yapar? Kimdir, nedir? Elektronik mühendisi çalışma şartları ve saatleri nasıldır? Nasıl olunur? Görevleri nedir?
Elektronik Mühendisi Nasıl Olunur?
Elektronik mühendisi hemen hemen her türlü elektronik cihazların proje aşamasından üretim ve onarım işlemine kadar çalışan kişidir. Tabi ki burada önemli olan alınan eğitimler sonucu mühendisliğin gereklerine uygun olarak davranmaktır.
Bir üniversite bölümü adayı veya bir meslek adayı girmeyi düşündüğü iş hakkında bir takım sorular sahibidir. Bu sorular genellikle işin şartları, nasıl olduğu, o meslekte ne iş yapıldığı gibi sorulardır. Bu sorulara dair bir takım cevapları elimizden geldiğince sizler için cevaplandırmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda elektronik mühendisi ile ilgili bu tip soruların cevaplarını bulabileceksiniz.
ELEKTRONİK MÜHENDİSİ NEDİR?
Her türden elektronik aletin, aksamın projelendirme sürecinden başlayarak, planlanmasının yapılmasında, üretiminde, işletilmesinde, geliştirilmesinde, bakım ve onarımında rol alan mühendisler elektronik mühendisleridir.
KİMLER ELEKTRONİK MÜHENDİSİ OLARAK ÇALIŞABİLİR? NASIL ELEKTRONİK MÜHENDİSİ OLUNUR?
Elektronik mühendisi olarak meslek sahibi olmak isteyen bir birey için ilk olarak yapılması gereken bu alanda eğitim almaktır. Bu alanda eğitim almak demek de üniversitelerin elektronik mühendisliği veya benzeri bir lisans programını bitirmek demektir.
Elektronik mühendisi olmak için böyle bir lisans programını bitirmek gerekmektedir. Alternatif bir yol olarak ise üniversitelerin başvurularında izin verdiği ölçüde elektronik mühendisliği bölümünün lisansüstü programlarına başvuru yaparak kabul görüp mezun olunulması halinde de elektronik mühendisi olarak özel sektördeki firmaların tercihleri doğrultusunda çalışma imkanı elde edilebilir.
Bu yollardan geçmek bireye elektronik mühendisi unvanını kazandırsa da bir kurum veya kuruluşta elektronik mühendisi olmak için adayın devam etmesi gereken bir süreç de bulunmaktadır.
Özel sektörde yani özel şirketlerde, kurum ve kuruluşlarda elektronik mühendisi olarak çalışmak için bireyin çalışma şansı olan kuruluşların alım yapıp yapmadığını kontrol etmesi, ilana çıkıyorlar ise ilanları takip etmesi ve bu firmaların aradığı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Genellikle bu şartlar içinde iyi dil bilmek, ekstra programlar bilmek, belli bir süre sektörde deneyim gibi şartlar bulunduğundan elektronik mühendisi olmak isteyen adayın kendisini iyi yetiştirmesi gerekmektedir.
Kamuya bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışabilmek için ise elektronik mühendisi adayının kamu personeli seçme sınavı adını taşıyan ve halk arasında kısaltmasıyla KPSS olarak bilinen sınava girmesi, merkezi atamaları veya açıktan alımların ilanlarını takip etmesi gerekmektedir. Elektronik mühendisi olmak isteyen bireyin bu ilanlara başvurduğunda kabul görmesini sağlayacak seviyede bir puan alması gerektiğinin de altını çizmekte fayda var.
ELEKTRONİK MÜHENDİSİ GÖREVLERİ HANGİLERİDİR? ELEKTRONİK MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?
Elektronik mühendisi tanımında da bahsettiğimiz üzere elektronik aletlerin ilk basamağı olan tasarlanmasından son basamağı olan kullanılmasına kadar olan süreçteki her türlü konuda hizmet verir. Elektronik mühendisi görevleri en genel haliyle şu şekilde sıralanabilir:
- Yeni cihaz, devre ve sistemler tasarlamak, geliştirmek
- Elektronik aksamların kontrolünü yapmak ve güvenlik standartlarına uygun olup olmadığını belirlemek
- Farklı sistemlerde kullanılan elektronik aksamların performanslarının geliştirilmesini, iyileştirilmesini sağlamak ve bunun için uygulamalar geliştirmek
- Dijital ve analog elektronik sistemlerin üretimini, bakımını, onarımını yapmak ve gelişimini sağlamak
- Bağlı bulunan şirketin, kuruluşun talepleri doğrultusunda proje üretmek, projelerin kalite standartlarını ölçmek ve kalite standartlarına uygun olmasını sağlamak, belirlenen sürede projenin bitmesini sağlamak ve denetim sürecine dahil olmak
- Kendisine bağlı olan alt birimlerdeki personellerin yönetilmesi, organize edilmesi ve denetlenmesi süreçlerine dahil olmak
ELEKTRONİK MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR VE ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİ MİDİR?
Kamuda ve özel sektörde olmak üzere elektronik mühendislerinin çalışma şartlarını ve saatlerini ayıracak olursak kamuda çalışan elektronik mühendisleri başlangıç seviyesi açısından iyi çalışma şartlarına ve saatlerine sahiptirler. Haftalık 40 saat mesai süreleri bulunan elektronik mühendisleri proje dönemlerinde ek mesaileri olmadığı sürece bu sürenin pek de üstünde çalışmazlar. Çalışma ortamı olarak genellikle ofis tarzı kapalı ortamlarda bulunurlar ve bedenen çok da fazla yorucu olmayan çalışma şartlarına sahiptirler. Tabi ki kamuda çalışmak demek şartlar iyiye gitse de çok büyük bir atılım gerçekleştirememek demektir.
Özel sektörde ise başlangıç seviyesinde düşük maaşlar ve çoğu işin üstlerine yüklenmesinden dolayı yorucu, yıpratıcı bir durumda çalışmaya başlarlar ve donanım ve deneyim kazanana kadar bu bir süre böyle devam eder. Kazanılan donanım ve deneyim sonucu ilerleyen yıllarda elektronik mühendisleri çok daha iyi çalışma imkanlarına sahip olurlar. Kamuda olduğu gibi genellikle ofis tarzı yerlerde çalışan elektronik mühendislerinin çalışma saatleri de haftalık olarak 55-60 saati bulabilmektedir.
ELEKTRONİK MÜHENDİSİ NE TÜR ARAÇ VE GEREÇLER KULLANIR?
Mühendislik mesleğini yapan meslek mensupları genellikle yardımcı ekipmanlar kullanırlar. Elektronik mühendisliği mesleğindeki bir bireyin kullandığı araç gereçler de şu şekilde sıralanabilir.
Tornavida, pense, kontrol kalemi gibi basit el aletleri, ölçüm aletleri, bilgisayar ve benzeri teknolojik aygıtlar, uzmanlık alanlarında kullanılan programlar, uygulamalar.
Elektronik mühendisi veya farklı meslekler hakkında merak ettiklerinizi yazımızın altında yer alan yorum kısmında sorabilirsiniz.