Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?
elektronik ve haberleşme mühendisi maaşı ne kadar? Özel sektör ve kamuda elektronik ve haberleşme mühendisleri ne kadar maaş almaktadırlar?
Kamuda ve özelde ne kadar maaş aldığı hakkında merak edilen elektronik ve haberleşme mühendisi maaşları ne kadar oldu sorusunun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Her mesleğin, her işin ne kadar kazandırdığı Türkiye’de genellikle merak edilir ve bu merak sonucu ya sözlü olarak o meslek mensuplarına ya da internete, arama motorlarına A mesleğini yapanlar ne kadar kazanıyor gibi sorular sorulur. Bu soruların muhatapları genellikle bu davranışları hoş bulmasa da da nezaketen cevap verir fakat insanlara ne kadar kazandıklarını sormak kaba bir davranış biçimidir.
Elektrik Elektronik Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Buna çözüm olarak internetten bu bilgiyi araştırmak, merak gidermek görece daha sağlıklı sayılabilecek bir yöntemdir. İşte bu mantıkla hareket ederek hem merak eden okurlara hem de o mesleği yapmayı düşünenlere meslek gruplarının maaş bilgilerini derleyerek yayımlıyoruz. Bu içeriğimizde elektronik ve haberleşme mühendisi maaşları üzerine bilgi edinebileceksiniz.
ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSİ KİMDİR? NASIL OLUNUR? ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?
Bir mesleğin maaş bilgisinden önce o meslek mensubunun ne iş yaptığını da incelemek yerinde olacaktır. Elektronik ve haberleşme mühendisleri iletişim amacıyla kullanılan elektronik araçların tasarlanmasında, projelendirilmesinde, geliştirilmesinde, üretilmesinde ve denetlenmesinde rol alan mühendislerdir. Elektronik sistemler ve iletişim araçlarının yani medyanın birleştirilerek etkili bir biçimde kullanılmasını hedeflerler ve yaptıkları işler, görevler de şu şekilde sıralanabilir:
- Özellikle iletişim amacıyla üretilen elektronik aletleri ve sistemlerini tasarlayarak projeye dönüştürmek
- Bu alanlarda yeni üretilen ürünlerin sorunsuz çalışmasını sağlamak
- Yeni üretilen ürünlerin satış kısmında yer almak
- Haberleşme alanında üretilen ürünler için kullanıcılara teknik destek sağlamak, gerektiğinde bakım ve onarım yapmak
- Danışmanlık yapmak
- Üretilecek araçlara uygun olarak proje üretmek ve üretilen projenin sorunsuz yürümesi, zamanında gerçekleşmesi için yönetim ve denetim görevlerini üstlenmek
- Altlarında çalışan personelin denetimini yapmak ve organize edilmesini sağlamak
Elektronik ve haberleşme mühendisi olmak isteyen bir bireyin öncelikle elektronik ve haberleşme mühendisliği bölümü mezunu olması gerekmektedir. Akabinde eğer çalışmayı düşündüğü yer kamu kurumu ise KPSS’ye yani kamu personeli seçme sınavına girerek çalışmayı düşündüğü kamu kurumunu kazanmasına yetecek puan alması gerekmektedir. Eğer ki elektronik ve haberleşme mühendisi olarak özel sektörde çalışmayı düşünüyor ise özel sektörde bu alanda hizmet veren firmalara, şirketlere başvuru yaparak yeterli bulunması durumuna göre işe alınmaya çalışması gerekmektedir. Bu başlığın daha kapsamlı haline ilgili içeriğimizden göz atabilirsiniz:
ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSİ MAAŞLARI KAMUDA NE KADAR OLDU?
Elektronik ve haberleşme mühendisi maaşları için şöyle listelenebilir:
Yeni başlayan Elektronik ve Haberleşme Mühendisi: 15.450 TL
Bu listemizde elektronik ve haberleşme mühendislerinin eline geçen ücret yani net maaşları verilmiştir. Bazı ortamlarda maaşların bu rakamlardan oldukça yüksek olduğu yazılmakta, söylenmektedir. Bu aradaki fark brüt ve net maaş arasındaki yaklaşık 1300-1400 TL’lik farktan kaynaklanmaktadır. Elektronik ve haberleşme mühendisleri brüt olarak burada verdiğimiz rakamlardan fazla para kazanmaktadırlar fakat SGK primleri, gelir vergisi gibi kesintiler sonucunda eline geçen rakamlar bu civarda net rakamlardır. Rakamların aralık olmasının nedeni ise çocuk ve aile yardımı, AGİ, çalışılan kurumdan alınabilecek ek ödenekler nedeni ile bu aralıkta değişiklik gösterebilmesidir. Özetle yeni başlayan bir elektronik ve haberleşme mühendisi kamuda yaklaşık olarak 15.450 TL civarlarında maaş almaktadır.
Temmuz ayında gelebilecek zamdan sonra brütte yine maaş farkı olacaktır fakat gelir vergisi oranı değiştiği, yükseldiği yani üst dilime geçildiği için temmuz zamlı elektronik ve haberleşme mühendisi maaşı da 6550-6700 TL dolaylarında olacaktır.
Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik Önlisans İçin Kaç Net Gerekir
ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSİ MAAŞLARI ÖZEL FİRMALARDA NE KADAR OLDU?
Her meslekte olduğu, olabileceği gibi yeni başlayan noktasında elektronik ve haberleşme mühendisleri de özel sektörde asgari ücret ve civarı maaş alarak mesleklerini yapmaya başlamaktadırlar. Asgari ücretin 8500TL olması ile yeni başlayan elektronik ve haberleşme mühendisi maaşı özel sektörde asgari ücret kadar veya 15.450 TL dolaylarında olacaktır diyebiliriz. Tabi ki yine her meslekte geçerli olduğu gibi elektronik ve haberleşme mühendisi olarak da tecrübe sahibi olma, iş bilgisi ve donanım sahibi olma durumlardan dolayı maaşları başlangıç noktasında veya yıllar içerisinde devlettekinden daha fazla olabilecektir.
Elektronik ve haberleşme mühendisi ne iş yapar?
Elektronik ve haberleşme mühendisi, iletişim ve yayın sistemlerinin üretimini kavramsallaştırır, tasarlar, test eder ve denetler.