Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur?
Elektronik ve haberleşme mühendisi kimdir? Elektronik ve haberleşme mühendisi ne iş yapar? Görevleri nelerdir? Elektronik ve haberleşme mühendisi nedir? Çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıldır? Nasıl elektronik ve haberleşme mühendisi olunabilir?
Bir meslek adayı herhangi bir mesleğe girmeden veya bir üniversite adayı herhangi bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce yapacakları meslek hakkında bir takım soru işaretleri taşırlar. Bu soru işaretleri yapacağım mesleğin çalışma şartları nasıl, çalışma saatleri nasıl, ne iş yaparlar gibi konulardadır. Bizler de bir mesleğin adaylarına bu tip konularda bilgi vermesi amacıyla meslek tanıtımı yazıları hazırlamaya devam ediyoruz. Bu yazımız ise elektronik ve haberleşme mühendisi ile ilgili.
ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSİ NEDİR?
Elektronik ve haberleşme mühendisi iletişim amacıyla kullanılan elektronik araçların tasarlanmasında, projelendirilmesinde, geliştirilmesinde, üretilmesinde ve denetlenmesinde rol alan mühendis grubudur. Elektronik ve iletişim araçlarının yani medyanın birleştirilerek etkili bir biçimde kullanılmasını hedeflerler. Elektronik ve haberleşme mühendisi kimdir, nedir aha iyi anlamak için görevlerine bakmak yerinde olacaktır.
ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?
Elektronik ve haberleşme mühendisi bahsettiğimiz üzere elektronik ve haberleşmenin kesişim noktası olan teknolojik aletler üzerine çalışırlar. Bu çalışmalar askeri amaçlı, medyaya yönelik veya kişilerarası iletişim amacıyla yapılabilir. Elektronik ve haberleşme mühendisinin en temel görevleri aşağıdaki gibidir:
- Özellikle iletişim amacıyla üretilen elektronik aletleri ve sistemlerini tasarlayarak projeye dönüştürmek
- Bu alanlarda yeni üretilen ürünlerin sorunsuz çalışmasını sağlamak
- Yeni üretilen ürünlerin satış kısmında yer almak
- Haberleşme alanında üretilen ürünler için kullanıcılara teknik destek sağlamak, gerektiğinde bakım ve onarım yapmak
- Danışmanlık yapmak
- Üretilecek araçlara uygun olarak proje üretmek ve üretilen projenin sorunsuz yürümesi, zamanında gerçekleşmesi için yönetim ve denetim görevlerini üstlenmek
- Altlarında çalışan personelin denetimini yapmak ve organize edilmesini sağlamak
KİMLER ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSİ OLARAK ÇALIŞABİLİR? NASIL OLUNUR?
Elektronik ve haberleşme mühendisi olarak bir kuruluşta, kurumda, şirkette görev almak isteyenlerin öncelikli olarak ilgili bir program mezunu olmaları gerekmektedir. Elektronik ve haberleşme mühendisi olmak isteyenlerin mezun olması gereken program ise elektronik ve haberleşme mühendisliği veya türevi lisans programıdır.
Aynı zamanda başka bir lisans programından mezun olan bireyler ise bu mesleği yapabilmek için elektronik ve haberleşme mühendisliği programında lisansüstü öğrenim görebilirler fakat tabi ki bu alanda lisansüstü bir programa girebilmek için üniversitelerin alım şartlarındaki bölümlerden birinden mezun olmak gerekmektedir. Üniversitelerin lisansüstü programlarına alım yaptığı lisans programlarından birinden mezun olup bu programda lisansüstü öğrenimi tamamlayanlar da elektronik ve haberleşme mühendisi olarak görev yapma şansına en azından özel sektördeki şirketlerde şirketlerin karar vermesine bağlı olarak sahip olabilirler.
Tabi ki mezuniyet koşullardan sadece birisidir, sırf bir bölümden mezun olduğu için bireyler istedikleri anda iş bulamazlar. Elektronik ve haberleşme mühendisi olarak çalışmak isteyen birey eğer kamu kurum ve kuruluşlarında elektronik ve haberleşme mühendisi olmak istiyorsa bu bireyin KPSS adını taşıyan kamu personeli seçme sınavına girmesi ve ya merkezi atamalarda atanmasını sağlayacak ya da açıktan alım yapan kurumların ilanlarında belirtilen seviyede bir puan almış olması ve başvuru yapması gerekmektedir.
Yine özel sektörde elektronik ve haberleşme mühendisi olmak için de adayın bu özel şirketlere, kurum ve kuruluşlara başvuru yapması gerekir ve ilanla personel alabilen bu kurumların ilanlarında aradıkları şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu şartlar genellikle deneyim sahibi olmak, dil bilmek vb. şartlardır ve bilinmelidir ki özel sektörde elektronik ve haberleşme mühendisi olabilmek için meslek adayının kendini iyi yetiştirmiş olması beklenir.
ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ VE ŞARTLARI NASILDIR?
Kamuda veya kamuya bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışan elektronik ve haberleşme mühendislerinin çalışma şartları özel sektöre kıyasla özellikle başlangıç seviyesinde oldukça iyidir. Fena sayılmayacak bir maaş ile işe başlayan elektronik ve haberleşme mühendisleri genellikle ofis ortamında çalışmaktadırlar ve haftalık 40 saat ve civarı mesai yapmaktadırlar. Bedenen yorucu olmasa da mental olarak yorulunan bir meslek olan elektronik ve haberleşme mühendisliği özel sektörde yine başlangıç seviyesi için kamuya kıyasla biraz daha yıpratıcıdır. Özel sektörün getirdiği baskı, stres altında çalışmanın yanı sıra yine kamuya kıyasla daha uzun mesai saatlerinin olması mesleği özel sektörde biraz daha yorucu kılmaktadır. Tabi ki unvan sahibinin deneyimi ve donanımı arttıkça durum kamudan daha iyi bir hal alabilmektedir.
SORU, GÖRÜŞ VE PAYLAŞIMLARINIZ İÇİN FORUM SAYFALARIMIZI BURADAN ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ