Endüstri Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?
Endüstri mühendisleri devlette ne kadar maaş alıyor? endüstri mühendisi maaşları ne kadar oldu? Özel sektör endüstri mühendisi maaşları kaç TL?
Üretim üzerine dayalı olan endüstri mesleği pek çok basamakta görev almaktadır. Bu meslek hakkında gençler özellikle araştırma yaparken en çok endüstri mühendisliğinin maaşlarını sorgulamaktadırlar.
Konu para olduğunda ülkemizde pek çok insanın o konuya dair merak kabartmaktadır. Kim ne kadar kazanıyor, hangi işte ne kadar kar var, ne işle uğraşsam çok para elde ederim gibi sorular halkımızın çokça dile getirdiği sorulardır.
Yine ülkemizde bir mesleğe başlamadan önce veya o mesleği yapmayı sağlayacak öğrenim görmeden önce insanlar o meslek grubunun ne kadar para kazandığı ile ilgilenmektedir. Bizler bu tip merakları gidermek niyetiyle sizler için mesleklerin maaş bilgilerini bulmaya ve sitemizde yayımlamaya çalışıyoruz. Bu yazımızın içinde endüstri mühendisi maaşlarına dair merakınızı giderebileceksiniz.
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?
ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ NEDİR? NE İŞ YAPAR? ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR?
Endüstri üretim üzerine dayalı işlemler bütünüdür ve hammaddeden yardımcı malzemeye, insan gücünden enerjiye, makineye kadar her şey bu üretimin bir parçasıdır. İşte endüstri mühendisleri de bu üretim sürecinde kullanılacak her türlü şeyi düşük maliyetli, yüksek kaliteli hale getirmek için çalışmalar yürüten ve bu amaçla yönetim, planlama, denetim proje üretimi gibi basamaklarda görev alan mühendis grubudur.
Endüstri mühendisi olarak tanımlanan mühendislerin yaptıkları iş yani görevleri genel itibari ile şunlardır:
- Üretilecek olan ürüne göre üretim sürecinin planlamasını yapmak
- Üretimin en uygun zamanda ve maliyet ile gerçekleşmesi adına makine ve donanım seçimini yapmak
- Hammadde ve yardımcı maddelerin stok ve ürün kontrolü yapmak
- Mal ya da hizmetin tüketiciye sağlayacağı faydanın en yüksek düzeyde olması amacıyla dağıtım yönetimini ve bu durumun uygulanmasını sağlamak.
- Bünyesinde barındığı firmanın, kurumun talepleri doğrultusunda kalite standartlarına uygun ve doğru zamanda üretimin gerçekleşmesini sağlayacak projeler oluşturmak, bu projelerin yürütülmesini ve denetlenmesini sağlamak
- Yöneticilere karar aşamasında yardımcı olmak maksadıyla gerekli verileri hazırlamak
- Bağlı bulunduğu kurum ve kuruluşta kendisine bağlı olarak çalışan personelin koordinesini sağlamak, denetimini yapmak
Türkiye’de endüstri mühendisi olarak meslek icra etmek isteyen bireyler endüstri mühendisliği bölümü mezunu olmalıdırlar. Eğer özel sektörde bu mesleği yapmayı düşünüyorlar ise yeterli donanıma sahip olarak endüstri mühendisi alımı yapan firmaların ilanlarını takip edip başvuruda bulunabilir veya bu tip şirketlere özgeçmiş bilgilerini ulaştırabilirler. Kamu personeli olarak endüstri mühendisi ya da mühendis olmak isteyen bireyler ise mezuniyet sonrasında KPSS’den yeterli puanı elde ederek açılan ilanlara başvuruda bulunarak veya merkezi atamalarda tercih yaparak isteklerini gerçekleştirebilirler.
Bu başlığı ve daha fazlasını incelediğimiz meslek tanıtım yazımıza da göz atabilirsiniz:
KAMU PERSONELİ OLAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?
Kamu personeli olarak çalışan endüstri mühendislerinin ortalama maaş tablosu yapılan zam sonrası şu şekilde biçimlenmiştir:
Yeni başlayan Endüstri Mühendisi: 18.120 Türk Lirası
Burada verdiğimiz rakamların aralık olmasının sebebi ise çalışılan kurumdan gelebilecek ek ödeneklerin, asgari geçim indirimi, aile yardımı gibi diğer etkenlerin değişkenlik gösterebilmesidir. Bunun dışında bazı platformlarda kamudaki mühendislerin daha fazla kazandığı söylenebilmektedir fakat mühendisler genelde elimize o kadar para geçmiyor diyerek tepki göstermektedirler. Bu konuda mühendislerin tepkileri çok da yanlış değildir çünkü çoğunlukla mühendislerin brüt maaşından bahsedilmektedir. Devlete verilen vergiler, SGK kesintileri vb. giderler düştüğü zaman endüstri mühendisi maaşları tablomuzda görüldüğü gibi gerçekleşmektedir. Bu kesintiler 1000-1500 TL arasında olmaktadır.
temmuz ayında ocak ayının benzeri bir zam yapılması halinde yine brüt olarak endüstri mühendisi maaşları artacak olsa da gelir vergisi oranı üst dilime çıkıldığı için değişeceğinden dolayı verdiğimiz rakamlarda 50-100 TL’lik bir değişim ya olacaktır ya olmayacaktır.
ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANI OLAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?
Kamuda çalışan endüstri mühendislerinden farklı olarak özel sektörde yeni başlayan bir endüstri mühendisi genellikle düşük diyebileceğimiz bir maaş ile işe başlamaktadırlar. Bu rakam genelde asgari ücret veya yakınlarında olmaktadır. Yani 18.000 TL ve dolaylarında bir rakamdan bahsetmek yanlış olmayacaktır. Bazı firmalar daha yüksek maaşlar ile de başlama fırsatı sunabilmekte ve bazı endüstri mühendisleri de donanımları sayesinde daha yüksek maaş alma şansı elde edebilmektedir. Buna ek olarak belirtmek gerekir ki kamuda çalışan endüstri mühendislerinde deneyim kazanılsa da gelir belli bir oranda artmakta iken özel sektör bu konuda biraz daha iyidir, yıllar geçip deneyim ve donanım sahibi oldukça alınan maaşlar kamudakinden daha iyi bir halde olmaktadır.
Endüstri mühendisliğinin geleceği var mı?
Günümüzde olduğu gibi gelecekte de en çok aranan bir meslek olma özelliğini sürdürecektir.