Ergoterapi Teknikeri
Ergoterapi teknikeri nedir, ergoterapi teknikeri ne iş yapar, iş ve uğraşı teknikeri nasıl olunur, iş ve uğraşı teknikeri görevleri nelerdir, ergoterapi teknikeri çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.
Ergoterapi Teknikeri
Ergoterapi aslında kişilerin yaşam kalitesini arttırma işlevidir. Bu noktada ergoterapi teknikerliği mesleği de önemli bir faktördür. Çünkü kişinin bağımsız ve kaliteli bir yaşam sürmeleri için çalışan kişidir.
Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir.
Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda ergoterapi teknikeri mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.
ERGOTERAPİ TEKNİKERLİĞİ NEDİR?
Sağlık teknikerliği uzman doktorların, eczacıların ya da diş doktorlarının yanında yardımcı personel olarak çalışılan bir meslek türüdür. Ergoterapi teknikerliği de aynı şekilde uzman doktorun yanında destek personel olarak çalışılan bir sağlık teknikerliği türüdür. Ergoterapi teknikerliğini daha iyi anlayabilmek için iş ve uğraşı teknikeri görevlerine bakmak faydalı olacaktır.
İŞ VE UĞRAŞI TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR? ERGOTERAPİ TEKNİKERİ GÖREVLERİ NELERDİR?
Dediğimiz gibi ergoterapi teknikeri uzman doktorun yanında destek personeli olarak görev yapan sağlık teknikeridir yani işi en genel haliyle budur fakat meslek ile ilgili daha detaylı bilgiyi görevlerine bakarak öğrenmek mümkündür. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanmış olan sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımlarına dair yönetmelikte ergoterapi teknikeri görevleri şu şekilde listelenmiştir:
- Bireyin; günlük yaşam, iş yaşamı, hobi ve boş zaman aktiviteleri ile ilgili becerilerinin geliştirilmesi, iyileştirilmesi veya düzeltilmesi amacıyla rehabilitasyon programı çerçevesinde öngörülen iş-uğraşı terapisi uygulamalarını yapmak
- Bireyin bilişsel, duyu, algı ve nöromüsküler fonksiyonlarının geliştirilmesi, iyileştirilmesi veya düzeltilmesi amacıyla rehabilitasyon programı çerçevesinde öngörülen iş ve uğraşı terapisi uygulamalarını yapmak
- Ortez, protez ve yardımcı teknolojik cihaz kullanım gereksinimi olan bireylerde bu cihazları uygulama ve eğitimine katkıda bulunmak
- Ev ve diğer toplumsal katılım alanlarında bireysel bağımsızlığı artırmak üzere, çevresel değişikliklerle ilgili çalışmalara katılmak
NASIL ERGOTERAPİ TEKNİKERİ OLUNUR? KİMLER İŞ VE UĞRAŞI TEKNİKERİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?
İş ve uğraşı teknikeri olmak isteyen bireyler ne yapmalıdırlar peki, nasıl ergoterapi teknikeri olunur?
Tekniker unvanını sahip olabilmek için 2 yıllık önlisans programı bitirmek gerekir. Fakat özel olarak bir alanda tekniker olabilmeniz için bazı bölüm şartları aranabilmektedir. İş ve uğraşı teknikeri olabilmek için aşağıdaki bölüm mezunu olmanız gerekmektedir.
- İş ve Uğraşı Terapisif
Bu bölümden mezun olmuş bireyler ergoterapi teknikeri olmaya hak kazansalar da mesleğe başlamak için izlemeleri gereken yollar bulunmaktadır.
Özel sektörde ergoterapi teknikerliği yapmak isteyen bir bireyin kendini alanında yetiştirmiş olması ve bu alanda personel arayan kurum ve kuruluşlara başvurarak işe alım sürecinin gerçekleşmesini beklemesi gerekmektedir.
Kamu personeli olarak iş ve uğraşı teknikeri olmak isteyen bir birey ise KPSS yani kamu personeli seçme sınavına girerek belli bir puan elde etmelidir. Elde edilen puan sonrasında Sağlık Bakanlığı’nın özellikle merkezi atama olarak gerçekleştirdiği alımları bekleyerek bu tip atamalarda tercihler yaparak puanının yetmesi halinde yerleştirilmeyi beklemesi gerekmektedir.
ERGOTERAPİ TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?
Sağlık meslek mensubu olmayı düşünen her birey bu alandaki meslek kollarının zor olduğunu bilerek işe başlamalıdırlar. İş ve uğraşı teknikeri de bu zorluktan kendince nasibini almış bir meslektir diyebiliriz.
Ergoterapi Teknikeri çalışma şartları bir kısım sağlık teknikerine göre kolayken bir kısım sağlık teknikerine göre de zordur. Çalışılan bireyler hastalar, engelliler, yetenek kaybı mağduriyeti yaşayan insanlar olduğu için psikolojik olarak zorlayıcı bir meslektir. Bunun dışında bu gruptaki insanlara destek olunduğu için bedenen de yorucu yanları da bulunan bir meslektir.
Bunlara ek olarak çalışılan kurum, kuruluş veya kişilere bağlı olarak da işin zorluğu ve kolaylığı değişkenlik gösterebilmektedir. Birçok farklı insan ile (fizyoterapist, ergoterapist, uzman doktor; hasta olarak, yaşlılar, engelliler) iletişimde olunan bir meslek olduğu için karşılaşılan insanların anlayışı ve uyum içinde çalışmanıza bağlı olarak meslek daha zorlayıcı veya kolay olabilmektedir.
Çalışma saatlerine geldiğimizde ise devlet kurumlarında kamu görevlisi olarak görev yapan bireylerin haftalık çalışma saatleri genelde 40 saattir fakat sağlık alanında çalışan personelde bu biraz daha farklı olabilmektedir çünkü ek mesailer ve nöbetler olmakta, olabilmektedir.
Ortalama olarak haftada bir veya iki gün nöbetçi olunabilmekte veya gün içinde uzun mesailer, ek mesailer sizi bekleyebilmektedir. Özel sektörde ise biraz daha uzun çalışma saatleri olacağını tahmin etmeniz gerekmektedir.
Bahsettiğimiz çalışma saatleri ve çalışma şartları genel, ortalamaya göre yazılmıştır. Burada bahsedilenler hastaneden hastaneye, rehabilitasyon merkezinden huzurevine kadar pek çok noktada değişiklik gösterebilmektedir.
İDEAL BİR ERGOTERAPİ TEKNİKERİ NASIL OLMALI?
Sağlık teknikerleri için sıklıkla söylediğimiz şeyleri burada da tekrar altını çizerek belirtmek gerek ki yaptığınız iş insan sağlığı ile ilgili ve bu yüzden oldukça ehemmiyetli bir iş. Sağlık alanında çalışan çoğu bireyin bu bilince varması, bu bilinçte olması hem yapılan işten keyif alma noktasında hem de hasta-sağlık personeli ilişkisini sağlıklı kılmaz aşamasında önem taşıyan bir konu.
Bunun dışında iş ve uğraşı teknikeri için çemberi daraltmamız gerekirse, iş ve uğraşı teknikeri; dikkatli, el, göz ve parmak koordinasyon becerileri gelişmiş, fizik ve psikoloji alanında tecrübeli ve bilgi sahibi, sabırlı, empati becerisi gelişmiş bir yapıda olmalıdır diyebiliriz.
Özellikle sabırlı olmak ve empati kurabilmek bu mesleği icra eden bireyler için çok değerlidir çünkü çalışacağınız alanlarda karşılaşacağınız insanlarla iletişim kurarken ve onlara yardım ederken bu özelliklere fazlasıyla ihtiyaç duyacaksınız.