Fizik Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?
Fizik mühendisi maaşları ne kadar oldu? Fizik mühendisi net ve brüt maaşları ne kadar? Kamuda ve özelde fizik mühendisi ne kadar kazanır?
Mühendisliğin önemli dallarından biri olan fizik mühendisliğini seçerken aynı zamanda bu mesleğin maaş bilgisi de merak edilmektedir. Sizlere bu yazımızda fizik mühendisi maaşları ne kadar oldu ve fizik mühendisliği hakkında bilgiler hazırladık.
Türkiye çoğu insan pek çok farklı neden dolayı meslek gruplarının, mesleklerin içindeki insanların aylık kazançlarını, maaşlarını merak ediyor. Bu merak duygusu farklı nedenlerden gerçekleşebiliyor. Kimi komplekslerinden dolayı, kimi sadece merak duygusundan, kimi bu işi yapsam mı diye düşünerek kimi de o mesleği yapmaya başlamadan önceki süreçte bir meslek grubunun maaşını merak edebiliyor.
İnternet veya sosyal medya hayatların bu kadar içinde değilken bu bilgilere ulaşmak da oldukça zor olmaktaydı. Tabi ki bu teknolojik gelişmelere rağmen bazen yanlış kaynaklara bakılmasından bazen de kaynakların tek bir yerden çıkıp dağıtılmasından dolayı yine de insanlar yanlış bilgi sahibi olabiliyor. İşte bu nedenle biz sizlere elimizden geldiğince doğru bilgileri derleyerek farklı meslek gruplarının maaş bilgilerini derlemeye çalışıyoruz. Bu içeriğimizde fizik mühendisi maaşları hakkında bilgilere ulaşabileceksiniz.
Jeofizik Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
NASIL FİZİK MÜHENDİSİ OLUNUR? FİZİK MÜHENDİSİ KİMDİR? NE İŞ YAPAR?
Fizik biliminde var olan türlü bulguları ve olguları mühendislikle birleştirerek teknoloji üzerine uygulayan, yine fiziğin çalışma alanı olan maddelerin yapılarını ve aralarındaki etkileşimi inceleyerek bu incelemeleri mühendislik ile birleştiren mühendisler fizik mühendisleridir. Fizik mühendisi görevlerine genel olarak bakarsak şu görevleri yerine getirmesi gerektiği görülür:
- Laboratuvarda incelenecek maddeyi farklı ortamlarda da gözlemek ve elde edilen veriyi kaydetmek
- Her araştırmacının yapması gerektiği gibi bulgulara objektif bir tutum ile yaklaşırlar
- Araştırmalarda ortaya çıkan sonuçların günlük yaşantıda ve yeni teknolojilerde kullanılmasına yönelik çalışmak
- Yeni teknolojilerde kullanılacak malzemenin uygunluğu için araştırmalarını geliştirmek
- Altlarında çalışan destek personelinin, teknik personelin denetiminden sorumlu olmak, onları organize ve koordine etmek
- Bağlı bulunan kurum ve kuruluşun talepleri doğrultusunda araştırma yapmak, araştırma planı çıkarmak, proje üretmek ve tüm bu sürecin denetlenmesine ve yönetilmesine katkıda bulunmak
Fizik mühendisi olabilmek için de adayların bu alan ile ilgili bölümlerden birinden mezun olmaları gerekmektedir. Fizik mühendisi olabilmek için mezun olunması gereken fizik mühendisliği bölümüdür. Bu mezuniyet sonrasında da özel sektör ve kamu olarak çalışma dallarına ayırmak gerekirse özel sektörde mesleğini icra etmek isteyen bir fizik mühendisi kendi alanında hizmet veren kurumlara iş başvurularında bulunmalı ve personel olarak alınmayı beklemelidir. Kamuda fizik mühendisi olabilmek için ise KPSS’ye girmeli, yeterli puan almalı ve personel alımı, atama dönemlerinde yerleştirilmeyi beklemelidir.
ÖZEL SEKTÖRDE FİZİK MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?
Kamudan bahsetmeden önce özel sektöre değinmek gerekirse özel sektörde fizik mühendisi olarak hizmet verecek bir kişinin asgari ücret ve bu bantta para kazanmaya başlayacağı gerçeğini belirtmekte fayda var. Ülkemizde çoğu meslek grubu için geçerli olabilecek yeni başlama noktasında firmaların asgari ücret verdiği gerçeği ile hareket edecek olursak fizik mühendisi özel sektörde 2825 TL ve civarında bir maaş elde ederek işe başlayacaktır diyebiliriz. Tabi ki kişinin kendini geliştirmişlik oranı veya çalışılacak kurumun neresi olduğuna bağlı olarak değişebilecek olsa da başlangıç seviyesinde fizik mühendisleri özel sektörde genelde bu civarlarda maaş almaktadırlar.
KAMU PERSONELİ OLARAK FİZİK MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?
Fizik mühendisleri kamu personeli olarak atandıklarında genelde mühendis konumunda işe başlarlar. Kamudaki mühendislerin net maaş kapsamında maaşları şu listede görülebilir.
Yeni başlayan Mühendis Maaşları: 16500-20750 Türk Lirası
Bu liste net ele geçen ortalama rakamlar üzerinden derlenmiştir. Bunu belirtmemizin nedeni piyasada brüt maaşlar ile net maaşların birbirine karışıyor olduğu gerçeğidir. Brüt maaş bir çalışanın kazandığı sahip olacağı toplam gelirdir. Bu gelir üzerinden devlete gelir vergisi ödenir, sağlık primi ve emekli ödeneği verilir. Bu yaklaşık olarak yeni başlayan bir fizik mühendisi için 1000-1500 TL civarlarındadır. Yani yeni başlayan konumundaki bir fizik mühendisi brüt maaşı 16500-18000 TL civarlarında olurken, net maaş ise 6500-6700 TL dolaylarındadır.
Buradaki rakamlarında aralıklı verilmesinin nedeni maaşların kurum, aile ve benzeri nedenlerden dolayı farklılık, değişkenlik gösterebilmesidir. Örneğin asgari geçim indirimi olan AGİ 268 TL gibi bir rakama denk gelmektedir ve bekar için farklı evli için farklı işlemektedir. Çocuk sahibi olan veya eşi çalışmayana aile yardımı yapılmaktadır. Bunlar eklendiğinde veya çıkarıldığında ortalama olarak fizik mühendisi maaşları bu dolaylardadır.
İkinci altı aylık zam olan temmuz zammı sonrasında da ocak zammına benzer bir zam yapılması halinde fizik mühendisi temmuz zamlı maaşları 18650-20850 TL civarlarına yükselecektir. Yalnız yıllık gelir toplamında ikinci altı ayda bir üst dilime çıkıldığı için burada gelen zam sonrası bu rakam da 100-150 TL aşağı yönlü oynama yapabilmektedir.
Jeofizik Mühendisi Nedir? Jeofizik Mühendisi Ne İş Yapar?
Fizik bolumu okumak zor mu?
Fizik bölümü okuması oldukça meşakatli bir bölüm. Neredeyse bölüm derslerinin tamamında matematikle iç içe olacaksınız.