Fizik Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Nasıl fizik mühendisi olunur? Kimler olma şansına sahiptir? Fizik mühendisi nedir? Görevleri nelerdir? Fizik mühendisi çalışma şartları ve saatleri nasıldır?
Fizik Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Ülkemizde bir çok meslek dalını araştıran gençler kendilerine en doğru mesleği bulmak için çok çeşitli araştırmalar yapmaktadırlar. En çok tercih edilen meslek dallarından biri de tabi ki mühendisliktir.
Meslekler hakkında o mesleği yapacak olsun ya da olmasın insanımızın merak ettiği şeyler vardır. Ne iş yapıyorlar, görevleri neler, çalışma koşulları nasıl, kaç saat çalışıyorlar, nasıl o mesleğe giriliyor gibi konular bu merakların başını çeken konular olarak karşımıza çıkıyor. Bizlerden bu noktadan hareket ederek Türkiye’de bulunan bir çok meslek grubuna dair meslek tanıtımı yazıları hazırlıyoruz. Bu yazımızda fizik mühendisi hakkında yukarıda bahsettiğimiz tipte bilgiler bulabileceksiniz.
FİZİK MÜHENDİSİ NEDİR?
Fizik biliminde var olan türlü bulguları ve olguları mühendislikle birleştirerek teknoloji üzerine uygulayan, yine fiziğin çalışma alanı olan maddelerin yapılarını ve aralarındaki etkileşimi inceleyerek bu incelemeleri mühendislik ile birleştiren mühendisler fizik mühendisleridir.
NASIL FİZİK MÜHENDİSİ OLUNUR?
Fizik mühendisi olmak isteyen bir birey öncelikle ilgili bir lisans programı mezunu olmalıdır. Fizik mühendisi unvanı ile çalışmak isteyen bir birey için bu program fizik mühendisliği programıdır.
Ayrıca yine fizik mühendisi olarak çalışmak için bir aday üniversitelerin lisansüstü programlarına alımlarda belirtilen lisans programlarından birinden mezunsa lisansüstü eğitimini bu alanda görerek en azından özel sektördeki firmalardan bu şekilde alım yapanlarda fizik mühendisi olarak görev alabilir.
Mezuniyet bu işin sadece ilk adımıdır. Kamuda veya özel sektörde fizik mühendisi olabilmek için adayı bekleyen bir süreç bulunmaktadır. Özel sektörde fizik mühendisi olmak isteyen bir meslek adayının ilanları takip etmesi, açılan ilanlardaki şartları taşıması ve bu ilanlara başvurarak mesleğe başlamayı beklemesi gerekmektedir. Ya da ilanı olmasa da bu alanda çalışan şirketlere, firmalara cv bırakması gerekmektedir. Takdir edileceği üzere özel sektörde fizik mühendisi olmak için hemen hemen her meslekte olduğu gibi yeterli donanım sahibi olmak gerekmektedir.
Kamuda fizik mühendisi olmak ise alım olması halinde bir parça daha kolay olsa da kamuya girmek için de kamu personeli seçme sınavı yani KPSS’ye girerek ya merkezi atamalarda atanmayı sağlayacak kadar ya da ilan ile açıktan alım yapan kurum ve kuruluşlara başvuru yapacak kadar puan alınarak atanmayı beklemek gerekmektedir. Ayrıca yine alımlarda aranabilecek özel koşul ve şartları yerine getirmek gerekmektedir.
FİZİK MÜHENDİSİ GÖREVLERİ, FİZİK MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?
Fizik mühendisi tanımında da bahsettiğimiz gibi fizik ve mühendisliği birleştirerek çalışmalar yürütür. En genel haliyle fizik mühendislerinin görevlerine bakmak ne iş yaptıklarını ve fizik mühendislerinin kim olduğunu anlamaya biraz daha yardımcı olacaktır:
- Laboratuvarda incelenecek maddeyi farklı ortamlarda da gözlemek ve elde edilen veriyi kaydetmek
- Her araştırmacının yapması gerektiği gibi bulgulara objektif bir tutum ile yaklaşırlar
- Araştırmalarda ortaya çıkan sonuçların günlük yaşantıda ve yeni teknolojilerde kullanılmasına yönelik çalışmak
- Yeni teknolojilerde kullanılacak malzemenin uygunluğu için araştırmalarını geliştirmek
- Altlarında çalışan destek personelinin, teknik personelin denetiminden sorumlu olmak, onları organize ve koordine etmek
- Bağlı bulunan kurum ve kuruluşun talepleri doğrultusunda araştırma yapmak, araştırma planı çıkarmak, proje üretmek ve tüm bu sürecin denetlenmesine ve yönetilmesine katkıda bulunmak
FİZİK MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?
Fizik mühendislerinin çalışma şartlarına bakıldığı zaman beden olarak az olsa da zihin olarak çok yoran bir meslek yaptıkları görülmektedir. Fizik gibi zorlayıcı bir alanı mühendislik ile birleştiren bir meslek dalı olan fizik mühendisliği bu noktada insanın zihnini oldukça yormaktadır ve bu da çalışma şartlarının biraz zorlayıcı olduğuna işarettir.
Sürekli araştırma ve çalışma halinde olmak da mesleğin çalışma şartlarını zorlayıcı etkenlerden biri olarak karşımıza çıkarken çoğunlukla büro, ofis gibi ortamda çalışılması mesleğin artılarından biri sayılabilir.
Başlangıç seviyesinde özel sektör hem maddi hem manevi tatminsizlik yaratırken kamu tam tersini vadetse de deneyim ve donanım sahibi oldukça bu ters orantılı olarak değişmektedir. Mesai saatleri noktasında da kamuda çalışan bir fizik mühendisi çoğu kamu görevlisi gibi yönetmelikte belirttiği üzere haftalık 40 saat mesai yaparken özel sektörde yeni başlayan fizik mühendisleri haftalık 50-60 zaman zaman daha fazla çalışabilmektedirler.
FİZİK MÜHENDİSİ ÇALIŞMALARINDA HANGİ EKİPMANLARDAN, ARAÇ VE GEREÇLERDEN FAYDALANIR?
Bilindiği üzere mühendisler iş üretme sürecinde bir takım araç ve gereç kullanır. Fizik mühendisliğinde kullanılan araçlar ise test araç gereçleri, ölçüm malzemeleri, çizim malzemeleri, bu alanda geliştirilmiş makineler, bilgisayarlar ve benzeri aygıtlar ile bu aygıtlar aracılığıyla yine kendi alanlarında kullanacakları uygulamalar, programlardır.
Bu mesleğe veya başka mesleklere dair merak ettiklerinizi yazımızın alt kısmında yer alan yorum bölümünde veya deneyim sahibi hocalarımızın bulunduğu forum sayfalarımızda sorabilirsiniz.